Nemusíte sa hádať donekonečna. Aj vy máte silu ukončiť hádku oveľa rýchlejšie.

Niektorí ľudia sa hádajú často. Niektorí ľudia sa dokonca hádajú radi. A najhoršia kombinácia nastane asi vtedy, keď sa stretnete s človekom, ktorý má záľubu v tom, že sa môže s niekým hádať a praktizuje to tak často, až sa z neho stáva ozajstný expert. Hádky vedia byť naozaj náročné, no aj napriek tomu máte silu vyriešiť každý konflikt oveľa rýchlejšie, než si možno myslíte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako na to? Toto sú rady priamo od odborníkov.

#1 Metóda „zrkadlo“

Typická reakcia takmer každého človeka, ktorý sa ocitne v hádke nie je nič iné než to, že sa začne hádať ešte viac. Určite však netreba hovoriť, že väčšinou to takmer nikam nevedie. Nabudúce teda môžete vyskúšať túto metódu, ktorá dostala názov „zrkadlo“. Namiesto toho, aby ste sa hneď prepli do defenzívneho módu, snažte sa byť zrkadlom toho druhého človeka, teda povedzte to isté, no pokojným tónom. Použite slová, ako napríklad: „Takže to, čo sa mi snažíš povedať, je…“ a zachovajte popri tom chladnú hlavu. Uvidíte, že takto sa vám bude rozmýšľať oveľa lepšie.

#2 Priznajte chybu

Pokiaľ ide o konflikty, nikdy nie je na vine iba jedna strana, vždy v tom majú prsty obe. Priznať svoju časť viny však vôbec nie je také jednoduché, najmä kvôli tomu, že často nám to nedovolí naše ego. No pokiaľ ho dokážete utíšiť a priznať to, čo bolo zlé na vašej strane, potom sa priebeh hádky môže úplne zmeniť na pokojnú konverzáciu.

#3 Zamyslite sa, či máte vlastne pravdu

Hádka je vojna dvoch názorov, dvoch verzií pravdy, dvoch verzií reality. Každý z vás má určite svoj názor, no musíte si uvedomiť, že ten váš nemusí nevyhnutne byť ten správny. Rovnako to platí aj o ostatných. Namiesto bezvýznamného hašterenia, skúste sa nad situáciu na chvíľu aspoň trochu zamyslieť, či to, čo hovoríte, je správne, a či náhodou predsa len nemá pravdu tá druhá osoba. Ak ste prišli na to, že má, potom aplikujte bod číslo dva.

unsplash.com

#4 Dajte si prestávku

Nie vždy je možné dať si počas výmeny názorov prestávku. Vlastne, je to takmer nemožné. Ale aj krátka pauza vie byť niekedy nápomocná. Potom, čo vychladnete a na veci sa pozriete aj z iných uhlov pohľadu, potom vaša hádka už vôbec nebude pripomínať hádku.

#5 Myslite predtým, než niečo poviete

Nehovorte prvé slová, ktoré sa vám tlačia na jazyk. Vždy sa predtým radšej zastavte a popremýšľajte. Hovoriť bez premýšľania a strieľať zo seba slová ako náboje dokáže urobiť v konečnom dôsledku oveľa viac škody, ako osohu.

#6 Počúvajte dvakrát viac ako hovorte

Je pochopiteľné, že pri hádke chcete všetko čo najrýchlejšie a najprudkejšie dostať zo seba von, no pamätajte, že máme dve uši, ale len jedny ústa. To znamená, že viac, než budete hovoriť, skúste počúvať.

#7 Neurážajte ostatných

Aj keď je pri hádke naozaj ťažké držať svoje emócie na uzde, neurážajte a nepúšťajte sa do ostatných. Vy sa predsa nemusíte znižovať na ich úroveň a urážky tomu nijako nepomôžu. Zachovajte si dôstojnosť, hovorte k veci a na ostatných nepovedzte žiadne zlé slovo. Možno si teraz myslíte, že to nie je správne a každý by mal počuť to, čo si zaslúži, ale vedzte, že neurážať ostatných je jedna z najlepších vecí, ktorú môžete urobiť.

unsplash.com

Pozri aj: 12 psychologických trikov, ktoré vám pomôžu stať sa pánom akejkoľvek situácie

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov