Potláčanie emócií, či už negatívnych alebo pozitívnych, je jednou z najhorších vecí, ktorú môžete sami sebe urobiť.

Mnohí z nás potláčajú a skrývajú svoje emócie z rôznych dôvodov. Možno ste boli vychovávaní tak, aby ste ich priveľmi nedávali najavo. Možno si myslíte, že ich prejavovanie je nevhodné a možno ste dokonca presvedčení o tom, že vyjadrenie emócií je prejavom slabosti. Niektorí ľudia zas svoje emócie nevyjadrujú preto, že sa obávajú, že iní im nebudú rozumieť. Nech je to akokoľvek, nastal čas, aby ste im dali voľný priebeh. Emocionálne uvoľnenie je totiž nevyhnutné ako pre vaše duševné zdravie, tak aj pre váš šťastný život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 7 dôvodov, pre ktoré by ste svoje emócie za žiadnych okolností nemali potláčať.

#1: Potláčanie emócií spôsobuje stres

Keď svoje emócie potlačíte alebo skryjete, nezmiznú. V skutočnosti budú mať na vaše telo ešte vážnejšie účinky. To spôsobí okrem iného napríklad zvýšenie krvného tlaku, žalúdočné problémy, či bolesti hlavy. Aj keď si myslíte, že svoje emócie potláčate úspešne, vaše telo a nervový systém to vidia úplne inak. Ochráňte ich a vyjadrite, čo skutočne cítite.

#2: Kvôli potláčaným emóciám sa naruší váš spánkový cyklus

Potláčanie emócií je možné iba vďaka vašej vôli, teda v stave, keď ste plne pri vedomí. Keď spíte, automaticky vyplávajú na povrch. Môžu sa prejaviť buď ako zlé sny alebo ako pocit úzkosti, ktorý vám nedovolí zaspať, resp. vás prebudí už po chvíli spánku.

pexels.com

#3: Potláčanie emócií môže spôsobiť duševné vyčerpanie

Pokus o zmetenie svojich emócií „pod koberček“ je v skutočnosti veľmi náročným a psychicky vyčerpávajúcim procesom. Na to, aby ste svoje pocity mohli kontrolovať a usmerňovať, musíte byť neustále v strehu. To samozrejme vedie k obrovskej spotrebe energie a následne k úplnemu duševnému, ale i fyzickému vyčerpaniu.

#4: Potláčanie emócií môže viesť k problémom s pamäťou

Keď sa snažíte nasilu presunúť svoje emócie do svojho nevedomia, máte ťažkosti nielen s pripomenutím danej udalosti, ale aj s rozpamätaním sa na celé časové obdobie, kedy k nej došlo. To môže spôsobiť medzery a nedostatky aj v spomienkach, na ktoré by ste však zabudnúť nechceli.

#5: Potláčanie emócií môže vážne narušiť vaše vzťahy

Ľudia, ktorý svoje emócie potláčajú alebo skrývajú majú vo vzťahoch oveľa väčšie problémy než ľudia, ktorí v sebe svoje pocity nedusia. Negatívne vzťahy plné napätia však majú dopad aj na vaše zdravie.

pexels.com

#6: Potláčanie emócií vedie k poškodeniu vášho temporálneho laloku

Temporálny lalok je oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za stabilitu vašej nálady. Ak svoje emócie potláčate, výrazne zasahujete do jej práce. Časom tak môže prísť k zníženiu jej funkcie, čo spôsobí, že vaša nálada bude vždy jedna veľká časovaná bomba.

#7: Potláčanie emócií môže spôsobiť vážne duševné ochorenia

Zastieranie svojich pocitov jednoducho nie je správne a váš mozog to vie. Ak ho budete takto trápiť, začne mať pri svojej „práci“ problémy, ktoré môžu vyústiť až do závažných duševných ochorení, akými sú napríklad úzkostná porucha či depresia. Výnimočným nie je ani užívanie návykových latok.

Ako to zo seba dostať?

Teraz už vieme, aké môže byť potláčanie emócií škodlivé. Ako mu však predísť? Agresia, apatia či obviňovanie iných vám samozrejme nepomôžu. Sú aj oveľa „zdravšie“ riešenia.

V prvom rade musíte dať svojim emóciám voľný priebeh. Prestaňte ich skrývať a doprajte si dostatok priestoru na to, aby vyplávali na povrch. Následne máte hneď niekoľko možností, ako sa s nimi vyrovnať.

Jednou z možností je porozprávať sa s nejakým vaším dobrým priateľom. Ak ja celá záležitosť priveľmi osobná, určite vám pomôže aj psychológ či terapeut, ktorí budú presne vedieť, ako postupovať.

pixabay.com

Ak si myslíte, že situáciu zvládate sami, môžete si svoje emócie napríklad spísať na papier. Napíšte si celý priebeh situácie aj s dôvodmi, prečo vás tak trápi. „Vypísať sa“ z problémov môže byť niekedy naozaj účinnejšie, než by ste si mysleli.

Ďalšími možnosťami je napríklad meditácia, ktorá upokojí vašu myseľ alebo fyzické cvičenie. Viacerí psychológovia odporúčajú aj metódu „vykričania sa“. Či už niekde v lese alebo len doma do vankúša – ak vás trápia nejaké negatívne emócie, kričte z plných pľúc a sami uvidíte, ako sa vám uľaví.

Samozrejme je najideálnejšie vyskúšať každú z metód a odpozorovať na sebe, ktorá je pre vás tou najúčinnejšou.

Pozri aj: KAŽDÁ VAŠA RANA JE KRÁSNA. DÔKAZOM JE STARÁ JAPONSKÁ METÓDA „KINTSUGI“, KTORÁ OPRAVUJE POŠKODENÚ KERAMIKU ZLATOM

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov