Foto: Pexels

Trápi nespavosť aj vás?

Nespavosť je problém, ktorý trápi mnohých ľudí. Máme pre vás zoznam 7 najčastejších príčin, ktoré môžu stáť za vašimi problémami so spánkom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa vám nepodarí zaspať, možno práve jedna z týchto príčin je dôvodom.

1. Stres a úzkosť

Jednou z najčastejších príčin nespavosti je stres a úzkosť. Pretrvávajúce starosti o prácu, vzťahy alebo financie môžu spôsobiť, že sa vám bude ťažko uvoľňovať a nezaspíte. Pokúste sa pred spaním urobiť niečo relaxačné, ako napríklad čítanie alebo meditácia, aby ste pomohli svojej mysli upokojiť sa.

2. Nesprávne prostredie na spanie

Vaše prostredie na spanie môže mať veľký vplyv na to, ako dobre spíte. Prebytočné svetlo, hluk alebo teplota môžu spôsobiť problémy so spánkom. Uistite sa, že vaša spálňa je tichá, tmavá a chladná, aby ste podporili lepší spánok.

3. Kofeín a iné stimulanty

Konzumácia kofeínu alebo iných stimulantov (ako napríklad nikotín) tesne pred spaním môže spôsobiť nespavosť. Kofeín je známy tým, že zvyšuje hladinu adrenalínu a zabraňuje uvoľneniu hormónov potrebných na spánok. Snažte sa obmedziť príjem kofeínu aspoň 4-6 hodín pred spaním.

Foto: Pexels

4. Večerné jedlo a pitie

Ťažké jedlo alebo konzumácia alkoholu pred spaním môžu tiež ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Alkohol síce môže pomôcť ľuďom zaspať rýchlejšie, ale často vedie k prerušenému a nekvalitnému spánku. Snažte sa večer konzumovať ľahké jedlá a obmedziť príjem alkoholu.

5. Nedostatok fyzickej aktivity

Fyzická aktivita je dôležitá pre celkové zdravie a dobrý spánok. Pravidelné cvičenie môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku tým, že podporuje hlbší a pravidelnejší spánok. Snažte sa zaradiť do svojho dňa aspoň 30 minút fyzickej aktivity.

6. Elektronické zariadenia

Používanie elektronických zariadení (ako sú smartfóny, tablety alebo počítače) tesne pred spaním môže mať negatívny vplyv na váš spánok. Modré svetlo vydávané týmito zariadeniami potláča produkciu hormónu melatonínu, ktorý je potrebný pre spánok. Skúste obmedziť používanie elektroniky aspoň hodinu pred spaním.

7. Zdravotné problémy

Niektoré zdravotné problémy môžu byť tiež príčinou nespavosti. Medzi ne patria napríklad apnoe v spánku, chronická bolesť alebo endokrinné poruchy ako hypertyreóza. Ak máte podozrenie, že vaše problémy so spánkom súvisia so zdravotným stavom, navštívte svojho lekára.

Ak trpíte nespavosťou, skúste identifikovať a riešiť možné príčiny uvedené vyššie. V niektorých prípadoch môže byť potrebná aj odborná pomoc od lekára alebo odborníka na spánkovú medicínu. Nezabudnite, že dobrý spánok je dôležitý pre celkové zdravie a kvalitu života.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov