Niekedy to, čo v živote potrebujeme nie je úspech, ale zlyhanie.

Úspech a zlyhanie. Dva protiklady, ktoré však spolu kráčajú ruka v ruke. Bez jedného by nebolo druhé a naopak. A aj keď každý z nás určite túži po tom úspechu a zlyhania sa bojí, je potrebné si uvedomiť, že aj zlyhania sú pre náš život nevyhnutné. Ba čo viac, zlyhania sú dobré, pretože nám pomôžu uvedomiť si hneď niekoľko vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké veci ide?

#1 Naučili ste sa niečo nové

Thomas Eddison raz povedal: „Nezlyhal som. Len som prišiel na 10,000 spôsobov, akými to nebude fungovať.“ A toto tvrdenie sa dá veľmi jednoducho aplikovať na všetky aspekty života. Namiesto toho, aby ste nechali negatívne myšlienky zožierať vašu myseľ, premýšľajte nad každým „zlyhaním“ ako nad niečím, čo vám dalo priestor naučiť sa niečo nové. Každým jedným neúspechom sa učíte. Učíte sa byť lepším.

#2 Znamená to, že ste aspoň niečo urobili

Aj keď zlyháte, to nevadí, pretože to aspoň znamená, že ste sa o niečo pokúsili. Že ste to skúsili. Pretože oveľa horšie je na tom ten, kto sa o nič ani nepokúsi. Strach môže byť niekedy naozaj silný, no my musíme byť silnejší.

#3 Posilňuje to vašu empatiu

Aj keď pocit zlyhania určite nepatrí k tým najpríjemnejším, aj práve vďaka nemu sa prehlbuje naša empatia voči ostatným. Pretože keď sami viete, aké to je zlyhať, pretože keď sami viete, aké to je byť úplne na dne, potom sa môžete oveľa jednoduchšie a efektívnejšie vcítiť do role ostatných.

unsplash.com

#4 Robí to z vás pokorného človeka

Je veľmi jednoduché kráčať s hlavou v oblakoch hneď v momente, keď do nášho života príde úspech. No kľúčové je nezaspať na vavrínoch a nenechať ego, nech sa nám postaví do cesty. Nanešťastie, to je presne to, čo sa v mnohých prípadoch deje. Zlyhanie však napomáha tomu, aby sme boli pokornejší a aby sme si poriadne vážili vzácne chvíle plné úspechu, pretože ani ten nemusí trvať večne.

#5 Je to motivujúce

Berte zlyhanie ako váš nový zdroj motivácie. Nedovoľte, aby vás úplne odrovnalo. Práve naopak. Využite ho ako plameň, ktorý vás bude poháňať stále vpred. Buďte hladní po úspechu a pracujte na sebe ešte tvrdšie, aby ste ho dosiahli. Už viete, akú príchuť má sklamanie, teraz je načase ochutnať sladké víťazstvo.

#6 Pamätajte si, že úspech nie je pre vás vždy najlepší

Verte či nie, je to tak. Úspech nie je vždy najlepšia voľba. Niekedy je to zlyhanie, čo potrebujete. Pretože ak by nebolo zlyhanie, potom by ste si isté veci nikdy neuvedomili. Ak by nebolo zlyhania, potom by ste sa isté veci nikdy nenaučili. Ak by nebolo zlyhania, potom by samozrejme neexistoval ani ten spomínaný úspech. Takže áno, zlyhanie je pre vás dobré. A nech to znie akokoľvek čudne, niekedy je to to najlepšie, čo sa vám mohlo prihodiť.

unsplash.com

Pozri aj: Psychológovia radia, ako sa zaradiť medzi 8% ľudí, ktorým sa podarí dosiahnuť všetko, čo si zaumienia

powerfulmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov