Foto: Martin Navrátil

Vieš, ktorá krajina je najuzavretejšia na svete? Kde je najťažšie získať víza? Ak si myslíš, že je to Severná Kórea, tak si na omyle. Je to Saudská Arábia.

Saudská Arábia pre nemoslimov zatiaľ nevydáva žiadne turistické víza. Tento stav trvá viac než 20 rokov a napriek tomu, že prebehli informácie, že v roku 2018 sa to zmení, všetko ostáva po starom. Mne sa už nechcelo čakať, kedy zjednodušia víza a tak som sa podujal na dlhú vybavovaciu púť, ktorá vyústila, že mi zelené víza boli nalepené do červeného pasu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno si teraz položíš základnú otázku, prečo to tak je. V Saudskej Arábii sa nachádzajú najposvätnejšie moslimské miesta. Mekka a Medina, kde pôsobil prorok Mohamed. Je to ako niečo tak posvätné, ako je pre Kresťanov Betlehém, pre Síkhov Amritsar či pre Židov Jeruzalem. Na tieto miesta môže vstúpiť len moslim a nikto iný.

Foto: Martin Navrátil

Preto, ak ideš do Mekky alebo Mediny, tak musíš mať v pase pútnické víza, ktoré ťa oprávňujú vzhliadnuť tieto magické miesta. A možno sa stále pohrávaš s myšlienkou, že ako a kto zistí, že si moslim. Veľmi jednoducho. Na to, aby si mal pútnické víza, musíš mať potvrdenie od moslimského náboženského predstaviteľa. Proste systém sa nedá oklamať a ten, kto by sa pokúšal dáko prekabátiť systém, bude okamžite vyhostený z krajiny. A to je ten najlepší prípad.

Foto: Martin Navrátil

Úprimne, aj keď som videl všetky posvätné miesta na svete, zákaz vstupu do Mekky som absolútne akceptoval. Som z tých, čo rád dodržuje pravidlá. Na jednej strane si sťažujeme na „tých“, čo si robia zo zákonov trhací kalendár, ale na druhej s radosťou sem-tam obídeme zákony. Saudská Arábia má nádych niečoho tajomného. Všetci sme o tejto krajine počuli, ale nikto tam poriadne nebol. Veď koľko cestopisov si o tejto krajine čítal?

Foto: Martin Navrátil

Ak sa aj niekto rozhodne sem vycestovať, musí byť pripravený na rôzne reštrikcie. Napríklad nedostaneš tu ani kvapku alkoholu a ani si ho nemôžeš doniesť. Je to to isté, ako keby si si na Slovensko priniesol drogy. Musíš si dať pozor, aby si nemal časopis, kde je nejaká poodhalená modelka (napríklad v plavkách), lebo to sa berie ako pornografický materiál.

Foto: Martin Navrátil

Ale už nie je pravda, že žena musí mať šatku na hlave. Od tohto roka saudskoarabský korunný princ vydal nariadenie, že už nie je nutnosť mať celý čas šatku na hlave. Aj keď sa to predsa len odporúča, v tomto je táto krajina uvoľnenejšia ako povedzme Irán, kde tú šatku musíš mať.

Foto: Martin Navrátil

Je to takisto krajina, kde sa zážitky hľadajú. Tie neprídu len tak za tebou. Ty musíš za tými zážitkami vykročiť. Tu neexistuje turistický ruch v našom zmysle. Tu budeš na všetko sám. A práve to je to dobrodružstvo hľadania, zisťovania, lebo nikde sa nič nedočítaš. Je to také cestovanie ako pred 30 rokmi. Nikto nič poriadne nevie.

Ako sa vieš dostať do Saudskej? Prečítaj si najkomplexnejšie rady na travelistan.sk.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov