Je zdanlivo nepochopiteľné, prečo vás opustí niekto, kto vás miluje a koho milujete vy. Najmä, keď na to nie sú objektívne dôvody.

Láska by mala prekonať všetky prekážky, alebo? Niekedy sa zdá, že na rozchod nie sú potrebné ani prekážky. Láska sa skrátka zrazí so životom a všetko krachne. Máte pocit, že ste prehrali a pýtate sa, prečo. Prečo láska neprežije, aj keď má optimálne podmienky? Ak vás táto otázka už chvíľu trápi, máme pre vás vysvetlenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

A rovno dve…

„Milujem ťa, ale nie dosť silno.“

Je dosť veľký rozdiel, keď vás niekto chce a keď je niekto schopný urobiť čokoľvek, len aby bol s vami. To isté vyznanie lásky môže znamenať rôzne veci. Najlepším meradlom sú skutky. Láska nie je len o romantike či o vášni, ale hlavne o tom, čo sme ochotní pre toho druhého obetovať na úkor vlastného pohodlia či výhod. Práve na tom sa preverí, či ide o skutočný cit alebo len o chvíľkové pobláznenie, ktoré rýchlo odznie.

Unsplash.com/Felix Russell Saw

Keď vás niekto opustí so slovami, že vás dosť nemiluje, je otázne, či k vám vôbec niekedy prechovával tento vznešený cit. Isteže vás to zabolí až kdesi v hĺbke srdca, no uvedomte si, že je lepšie, že to skončilo takto, ako by ste sa mali jeden vedľa druhého trápiť len preto, že jeden dáva viac a druhý podstatne menej. Okrem toho, chcete niekoho, kto váš vzťah bude neustále porovnávať s inými?

Do tejto kategórie patria aj vety typu:

  • Milujem ťa, ale neviem si predstaviť, že spolu budeme mať rodinu.
  • Chcel by som, aby bol môj partner zároveň môj najlepší priateľ.
  • V posteli nám to ide skvele, no inak nám to neklape.
  • Neklape nám to v posteli.
  • Prepáč, ale niektoré veci mi na tebe až príliš vadia.

„Milujem ťa, ale nemôžem s tebou byť.“

V tomto prípade nejde o to, že by láska chýbala, ale o to, že váš partner prehodnocuje svoj život a zrazu vám a vášmu vzťahu nevie alebo nechce nájsť miesto. Vníma, že on i jeho život sa zmenili a rozhodol sa kráčať ďalej bez vás. Môže vám to byť ľúto, no načo zotrvávať niekde, kde vás už nechcú? Nesnažte sa o to, aby ste situáciu zvrátili, len by ste sa trápili.

Unsplash.com/Mike Enerio

Niekedy to skrátka tak vyjde a vy možno až časom pochopíte, prečo to tak malo byť. No v tomto prípade musíte uznať, že ten druhý bol aspoň férový a aj keď to nebolo príjemné, otvorene vám povedal, čo cíti. Pri takomto type rozchodu je pravdepodobnejšie, že keď emócie odznejú, zostanete priateľmi, alebo sa aspoň nebudete obchádzať.

Rozchod tohto typu spoznáte podľa vyjadrení ako:

  • Vždy ťa budem ľúbiť, ale už s tebou ďalej nemôžem byť.
  • Musíme ísť v živote ďalej.
  • Cítim, že ak neodídem, nikam sa neposuniem.
  • Je mi s tebou fajn, no potrebujem niečo viac.

Je pravdou, že všetko, čo potrebujeme, je láska. Nie romantická, ani priateľská láska, ale láska skutočná. Ťažko sa hľadá a neraz zistíme, že na to, aby sme sa k nej dopracovali, potrebujeme najprv spoznať jej napodobeniny. Dá sa povedať, že je celkom vzácne nájsť niekoho, s kým prežijete v láske celý zvyšok života. No nenechajte sa tým odradiť, chce to len trpezlivo hľadať. Kvôli tej pravej osobe preto nechajte odísť všetkých, ktorí odísť chcú. Nakoniec bude záležať len na tých, ktorí napriek všetkému zostanú.

Unsplash.com/Justin Groep

Pozri aj: Týchto 13 roztomilých ilustrácií vám ukáže, ako vyzerá pravá láska

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov