Obrázok od María Prieto z Pixabay

Ak ju máte, snažte sa ju držať pod kontrolou.

Depresia a úzkosť sú ochorenia, ktoré nezaujíma, aké je naše postavenie, pohlavie či náš vek — stretnúť sa s ňou môže ktokoľvek. Faktom ale tiež je, že to, nakoľko sme nimi ohrození, záleží aj od toho, aké máme vlastnosti. Tak napríklad, táto jedna vám môže poriadne “zavariť”. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto vlastnosti napísal portál Spring. 

Na túto vlastnosť si dajte pozor

Veľký počet ľudí má v dnešnej dobe problém s neuroticizmom. Ten je charakteristický negatívnym myslením, vysokou úrovňou náladovosti a úzkosti či výbušnosťou.

Ako teda už možno tušíte, práve toto je vlastnosť, ktorá nás robí náchylnejšími na depresiu i úzkosť. Upozorňuje na to aj hlavný autor štúdie, profesor Richard Zinbarg, ktorý hovorí, že liečbu týchto ochorení už máme relatívne dobre podchytenú, avšak ako spoločnosť sa veľmi málo zameriavame na ich prevenciu. 

Obrázok od Daniel Reche z Pixabay

Neurotici to majú ťažšie

Profesor Zinbarg upozorňuje na to, že neurotici prepadnú negatívnym emóciám oveľa ľahšie — práve preto je u nich výskyt depresie či úzkosti tak častý. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 547 respondentov. Jej autori sa zhodli na tom, že v rámci prevencie je nesmierne dôležité identifikovať práve ohrozené osoby. 

Druhým krokom by malo byť už podniknutie konkrétnych krokov, ktoré by dané ohrozené osoby čo najviac ochránili pred rozvinutím či už depresie, alebo úzkosti. 

Vedcom sa ale zároveň podarilo vyvrátiť jeden zaujímavý mýtus. Dokázali totiž, že neurotizmus nie je spojený s nadmerným užívaním návykových látok alebo s hraním hazardných hier, ako sa niekedy predpokladá. 

Dôležité je dodať aj to, že aj na zvládaní neurotizmu sa dá pracovať a je ho možné eliminovať, čím sa zníži aj riziko vzniku spomínaných ochorení. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov