Vzťahy sú veľmi citlivou záležitosťou a zdá sa, že neexistuje recept, ktorý by vám zaručil lásku až po hrob.

Našťastie, existuje pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť udržať sa na správnej ceste. Mnohé z nich dobre poznáme, no niektoré sú o detailoch, ktoré sú niekedy rozhodujúce. Veď každodenná vzťahová rutina je práve o tých maličkostiach, ktoré vytvárajú celkový dojem. Záleží len na tom, ktoré rozhodnú. Dnes vám povieme o zlozvyku, ktorému je lepšie sa vo vzťahu vyhnúť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týka sa najmä ľudí, ktorí si kdesi hlboko v sebe nesú strach z odmietnutia. Napriek tomu, že sú v šťastnom a perspektívnom vzťahu, vo vnútri sa obávajú, že urobia niečo, čo povedie k rozchodu. Tento strach ich ovláda natoľko, že pri tom druhom nie sú celkom sami sebou a dávajú si pozor, aby sa o nich nedozvedel niečo, čo by ho mohlo sklamať alebo odradiť. Práve tým si to všetko len viac komplikujú. Neustále dávajú pozor na akýkoľvek náznak nespokojnosti od svojej polovičky a svojím vzťahom si vôbec nie sú istí.

Unsplash.com/Jonas Svidras

Neustále spochybňovanie a neistota spôsobujú, že sa vzťah nemôže prehĺbiť, čo logicky vedie k nižšej spokojnosti oboch partnerov. Dokazuje to aj štúdia, ktorej sa zúčastnilo 217 párov, ktoré spolu randili aspoň 3 týždne. Výskumníci sa ich pýtali, ako znepokojení by boli, keby zistili, že sa partnerom odcudzili z neznámych dôvodov a nevedia, či ich ešte miluje a chce s nimi zostať. Zistilo sa, že čím viac sú ľudia v takýchto situáciách úzkostní, tým väčšmi sa boja odmietnutia.

Ako sa správajú ľudia, ktorí majú strach z odmietnutia?

Reakcií je hneď niekoľko. Mnohí sa akoby preventívne do hlbokých vzťahov ani nepúšťajú a len čo cítia, že veci sú čoraz osobnejšie, zatiahnu ručnú brzdu a radšej odídu, ako by mali riskovať. Tým, že si držia odstup, si ešte viac škodia, keďže ako všetci, túžia po láske, prijatí a intimite.

Unsplash.com/Warren Wong

Ďalšou reakciou je nátlak, ktorým sa skrze verbálny či fyzický útok snaží partner prinútiť toho druhého, aby zostal vo vzťahu. Je to omnoho horšie, a to pre oboch. Je to jeden z dôvodov, prečo je na svete toľko toxických vzťahov. Mnohí ľudia si myslia, že inak ako nasilu to nepôjde a pritom si neuvedomujú, koľko bolesti by ušetrili sebe i tomu druhému, keby s pokorou priznali svoje temné stránky. Strach im zastiera oči.

Poslednou a najčastejšou reakciou je prehnaná snaha o súlad. Ľudia, ktorí neznesú ani najmenší pocit odmietnutia často robia všetko preto, aby svojej polovičke vyhoveli a neraz to dospeje do takého štádia, že už ani len náznakom nie sú sami sebou.

Ako riešiť pocit neistoty a strach z odmietnutia?

Najlepším spôsobom, ako sa s tým vyrovnať, je uvedomiť si u seba túto vlastnosť a zamyslieť sa nad tým, prečo to tak je a kedy sa to deje. Povedomie je prvým krokom k zmene správania. Je dobré nájsť príčinu, ktorou môže byť šikanovanie v škole, zlé rodinné prostredie či bolestné sklamanie v láske. Okrem toho, tento strach je často spojený s nízkym sebavedomím a malou sebadôverou. Týka sa to hlavne mladých ľudí, ktorí ešte nemajú dostatočne sformovanú vlastnú identitu.

Unsplash.com/Guilherme Stecanella

Ak ste sa v týchto riadkoch našli aj vy sami, vydýchnite si. Ani tento strach nie je dostatočnou prekážkou na to, aby ste mohli mať zdravý a naplňujúci vzťah. Bude to chcieť trochu práce, no ak budete mať pevnú vôľu, môžete to zmeniť. Najprv si priznajte, že máte strach. Preskúmajte ho a konfrontujte ho s realitou. Možno máte tienisté stránky, za ktoré sa hanbíte, no kto ich nemá? Nie je to dôvod na to, aby vás niekto mohol súdiť, alebo aby ste od lásky utekali či si ju vynucovali.

To najlepšie, čo môžete urobiť, je priznať pravdu. Najprv sebe samým a potom iným. Uvidíte, že ľudia, ktorí vás majú radi, zareagujú celkom inak, než ako vám diktuje váš strach.

Pozri aj: Chcete sa zbaviť akéhokoľvek zlozvyku? Toto je podľa vedcov presný počet dní, ktoré na to budete potrebovať

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov