Autor fotky: fauxels na Pexels

Nie každý je majstrom komunikácie.

Jej umeniu sa ale dá priučiť. Ak cítite, že by sa vám to zišlo, skvelé by bolo začať tým, že sa zbavíte konverzačných zlozvykov, ktoré väčšina ľudí neznáša. Ak sa vám ich podarí z vašej komunikácie odstrániť, úroveň vašich konverzácií okamžite stúpne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

6 otravných konverzačných zlozvykov popísal portál Learning Mind. 

#1 Neustále sa pozeráte na telefón

Je to nielen neslušné, ale pre vášho konverzačného partnera aj doslova nepríjemné. Ak vám totiž niečo hovorí, a vy sa pritom pozeráte na telefón, pôsobí to tak, ako by vás vaša konverzácia vôbec nezaujímala. 

#2 Skáčete druhým do reči

Toto je jeden z najotravnejších zlozvykov. Nikto predsa nemá rad, keď mu nie je dovolené dohovoriť, a niekto druhý má vždy potrebu povedať niečo “zaujímavejšie”. Ak týmto zlozvykom trpíte aj vy, skúste sa ho zbaviť čo najskôr. 

#3 Všetko ste zažili, všade ste boli

Ľudia nemajú radi ani takých konverzačných partnerov, ktorí na všetko povedia “tiež som to zažil”, “tiež som tam bol”, “tiež som si to kúpil” a podobne. Podeliť sa o svoje skúsenosti je skvelé, ale nezabúdajte, že rozhovor nie je žiadna súťaž. 

Autor fotky: Canva Studio na Pexels

#4 Prehnané chválenkárstvo

Aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Pochváliť sa svojim blízkym so svojimi úspechmi či plánmi je úplne v poriadku, no keď sa okolo chválenia sa točí väčšina vašich konverzácií, ľudia s vami pravdepodobne radi komunikovať nebudú. 

#5 Používate slová, ktorými chcete zaujať

Veľa ľudí robí aj tú chybu, že pri rozhovore s druhými chcú pôsobiť veľmi inteligentne, a tak sa nasilu snažia používať odborne znejúce slová, ktoré sa do daného kontextu ani vôbec nehodia. Skúste sa tejto chybe vyvarovať. 

#6 Rozprávate prirýchlo

Skúste si predstaviť človeka, ktorý rozpráva naozaj rýchlo. Počúvalo by sa vám to príjemne? Zrejme by vás to len znervózňovalo a z takejto konverzácie by ste mali akurát tak jeden veľký zmätok. Skúste si preto ustrážiť aj tempo reči. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov