Každý z nás túži v živote po rovnováhe, ktorú je niekedy veľmi náročné dosiahnuť. Integrita patrí medzi vlastnosti, ktoré vám do života môžu vniesť viac harmónie. Čo to vlastne však tá integrita je?

Je to súlad medzi tým, čo si človek myslí a tým, ako sa správa. Vychádza zo zvnútornených morálnych princípov a čestnosti. Ľudia, ktorí ju majú na vysokej úrovni, pôsobia na iných ako dôveryhodní, láskaví a čestní. Je to vlastnosť, o ktorú by sa mal usilovať každý z nás, pretože nám môže zlepšiť život a môže eliminovať chaos, ktorý nás neraz tak veľmi ubíja. A ako zistíte, že ste človek s pevnou integritou? Zozbierali sme pre vás 10 znakov, ktoré vám to môžu napovedať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Altruizmus

Všetci vieme, že dnešná doba žičí najmä individualistom, ktorí si idú za svojím a nehľadia na potreby iných. Je preto vzácne, ak nájdete niekoho, kto sa stará nielen o seba, ale aj o druhých. Samozrejme, v tomto prípade treba rozlíšiť populistov, ktorí sa snažia o dobré meno od tých, ktorí to s pomocou iným myslia naozaj vážne a robia to hlavne preto, lebo cítia, že je to správna vec.

Unsplash.com/Anita Peeples

Zodpovednosť

Robiť rozhodnutia a prevziať zodpovednosť za svoje činy je známkou vyzretej osobnosti. Priznať si chybu je niekedy veľmi náročné a vyžaduje si to veľkú mieru pokory, preto to dokážu len ľudia, ktorí sa snažia byť úprimní k iným i k sebe samým. Byť čestný vždy a za každých okolností, to sa nie vždy oplatí a preto sú takí len ľudia, ktorí sú vnútorne hlboko presvedčení o význame cti.

Dobrovoľníctvo

Investovanie svojho času, energie a prostriedkov do pomoci iným bez toho, aby ste za to dostali reciprocitu, to nie je u ľudí až také časté, ako sa môže zdať. Ľudia so skutočnou integritou s tým však nemajú žiaden problém. Radi pomáhajú tým, ktorí nemali toľko šťastia ako oni a žijú v oveľa horších podmienkach. A navyše, robia to potichu, bez zbytočného hluku, ako niečo celkom samozrejmé.

Uznajú si chybu

Kto na svete je dokonalý? Nikto. No mnoho ľudí sa tak tvári. Nie je bežné ani ľahké priznať si chybu, no práve v tom sa ukazuje veľkosť človeka. Ľudia s integritou si priznajú chybu a snažia sa z nej poučiť, aby ju viac neopakovali.

Rešpekt

Rešpektujú v prvom rade seba samých, no to ich nerobí nadutými, ale pokornými. Vedia o svojich chybách a slabostiach a uvedomujú si, že podobne sú na tom aj ostatní ľudia. Preto sa ku všetkým správajú zdvorilo a slušne. Dobre vedia, že hodnota človeka nie je v tom, čo má, ale v tom, kým je – jedinečnou ľudskou bytosťou.

Unsplash.com/Soroush Karimi

Nesúdia iných

Keď majú pochybnosti alebo keď sa im niečo nezdá, miesto toho, aby skĺzli k rýchlym záverom a súdom, si to nechajú od danej osoby vysvetliť. Uvedomujú si totiž, že veci nemuseli pochopiť správne, že sa môžu mýliť a svojím chybným úsudkom niekoho zbytočne odsúdiť. Okrem toho, neradi si domýšľajú a nepletú sa do záležitostí iných, do ktorých ich nič nie je – rešpektujú ich súkromie.

Úprimnosť

Niežeby nedokázali klamať, to nie. No veľmi citlivo vnímajú, ako dokáže aj malé klamstvo všetko skomplikovať a zamotať. Preto si ľudia s integritou radšej volia za každých okolností pravdu, i keď je bolestná a nepríjemná. Sú to ľudia, ktorým môžete dôverovať, pretože vám vždy povedia to, čo si naozaj myslia.

Spoľahlivosť

Nie je náročné dať niekomu svoje slovo, náročné ho je i dodržať. Viete, ako sa hovorí, že slovo robí chlapa? Mohli by sme to trochu upraviť a povedať, že slovo robí dospelého a vyzretého človeka. Integrita je o tom, že sa snažíte dať zo seba to najlepšie, k čomu patrí aj zodpovednosť a spoľahlivosť.

Pokora

Pokora nie je o tom, že sa budete tváriť ako najväčší úbožiak, neprijmete žiadnu pochvalu a budete sa pred všetkými zhadzovať. Pokora je o uvedomení si svojich slabých i silných stránok a o tom, že sa prijímate takí, akí ste. Je jedna vec snažiť sa na sebe pracovať a druhá vec snažiť sa ukázať iným, že ste lepší – to je pýcha a arogancia.

Unsplash.com/Angelina Litvin

Láskavosť

Ľudia s integritou nie sú žiadna mravnostná polícia, ako by sa mohlo zdať. Sú milí, priateľskí, empatickí, chápaví a zo všetkého najviac z nich cítiť ľudskosť a pokoj. Nemajú potrebu si niečo dokazovať klebetami alebo tým, že niekomu podkopnú nohy. Snažia sa pomáhať iným a byť dobrí, aj keď ich to stojí veľa síl.

Na záver ešte jeden citát, ktorý vás môže inšpirovať: „Skutočná integrita je o tom, že robíte to, čo je správne bez toho, aby ste riešili, či si to druhí všimnú alebo nie.“ – Oprah Winfrey

Pozri aj: Psychológovia tvrdia, že toto je najmilší typ osobnosti. Ak máte týchto 10 charakteristík, ste ním aj vy

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov