Závislí môžete byť na kadečom, no každá závislosť je život ohrozujúca. Poviete si, že závislosť na vzťahu neexistuje a ak aj áno, tak určite nemôže byť taká škodlivá. Mýlite sa...

My, ľudia, sme spoločenské tvory a vzťahy s inými ľuďmi majú v našom živote významné miesto. Máme mnoho známych, no len pár blízkych ľudí. Je to prirodzené. Z normálu sa ale vymyká, keď sa staneme na vzťahu s niekým závislí. Najhoršie na tom je, že si to väčšinou neuvedomíme a nepovažujeme to za ohrozujúce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môže nám to ublížiť viac, než si myslíme. Prečo? Závislosť na vzťahu je neschopnosť odísť z nefungujúceho vzťahu, pretože ten, kto je závislý, sa úzkostlivo obáva opustenosti a samoty. Niekedy sa takýto človek javí ako niekto, kto je tou druhou osobou a ich vzťahom doslova posadnutý. Život bez neho či bez nej si nevie predstaviť a panicky sa obáva toho, že by musel čeliť vlastnému zúfalstvu, samote a bezradnosti.

Prečítajte si týchto 10 možných príznakoch závislosti na vzťahu.

  • Cítite, že vzťah s konkrétnym človekom vás ťahá ku dnu a napriek tomu sa ho nepokúšate ukončiť. Uvedomujete si, že takto to nemá byť, no nie ste schopní s tým niečo urobiť.
  • Snažíte sa nájsť logický dôvod na to, prečo by ste mali vo vzťahu zostať. Nechcete si pripustiť, že jediným dôvodom, prečo neodídete, je vaša úzkosť a strach zo samoty.
Unsplash.com/Marius Ciutacu
  • Ignorujete akékoľvek náznaky, že takýto vzťah je riskantný. Aj keď začínate pociťovať určitú neistotu, usilovne sa vyhýbate konfliktom a čomukoľvek, čo by mohlo ohroziť váš vzťah.
  • Čím dlhšie ste vo vzťahu, tým viac pociťujete úzkosť, keď vám napadne, že by tento vzťah mohol skončiť.
  • Odmietate si pripustiť akékoľvek negatívne následky, ktoré vyplývajú z vášho vzťahu. Takéto správanie je obzvlášť nebezpečné, ak vám hrozí zneužitie alebo násilie.
  • Máte nesprávny pohľad na sex. Buď sa prispôsobujete svojmu partnerovi alebo sa bojíte vyjadriť svoje myšlienky a potláčate svoje negatívne emócie.
  • Na to, že vás ten druhý neustále kritizuje ste si zvykli, a už vám to ani nepríde ako niečo, čo nie je v poriadku. Mýlite sa, kritika, nadávky, nemiestne žarty a ponižovanie by ste nemali tolerovať. Sú súčasťou taktiky, ktorá má znížiť vaše sebavedomie a dostať vás pod niečiu kontrolu.
  • Keď sa pokúsite ukončiť vzťah alebo keď sa stane niečo, čo váš vzťah ohrozí, cítite úzkosť, depresiu a navyše aj fyzické napätie, ktoré sa prejavuje sťaženým dýchaním, žalúdočnou nervozitou a rýchlym tlkotom srdca.
Usnplash.com/Hailey Kean
  • Podceňujete rady alebo obavy, ktoré vám adresuje vaša rodina a priatelia, čo často vedie k tomu, že im tento vzťah zatajujete alebo sa od nich izolujete.
  • Keď sa vzťah, na ktorom ste boli závislí rozpadne, zúfalo sa snažíte obnoviť kontakt a urobili by ste čokoľvek, aby sa ten druhý vrátil. Pri takýchto vzťahoch je typické, že závislá osoba kopačky dostane- takmer nikdy ich nedáva.

Aj keď sa podľa týchto znakov môže zdať, že závislosť na vzťahu je typická pre partnerské vzťahy, v ktorých sa vyskytuje násilie, manipulácia a vydieranie, je to omyl. Závislým na vzťahu môže byť hocikto, komu ten druhý napĺňa skryté potreby, či kompenzuje určitý deficit. A je jedno, či je to váš manžel, kamarátka, spolužiak či kolega.

Ako sa zistiť, či sa niečo také nestalo aj vám? Tu sú základné odlišnosti závislého a normálneho vzťahu:

  • Problémy a konflikty sú prirodzenou súčasťou vzťahu. Ich najlepším možným riešením je snaha o kompromis. Ak sa jeden z dvojice snaží nepríjemnostiam vyhnúť tým, že ich bude prehliadať alebo sa snažiť vyhovieť tomu druhému, niečo nie je v poriadku.
  • Každý človek má právo odísť z vášho života, rovnako ako v ňom zostať. To isté právo máte aj vy voči ostatným. Ak vám tento nárok niekto upiera a silou mocou chce byť s vami v kontakte, nielenže vás nerešpektuje, ale dáva vám tým najavo aj to, že je na vás závislý.
Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash
  • Ďalším znakom závislého vzťahu je zbavovanie sa zodpovednosti a pocit pripútanosti, ktorý má závislá osoba k tomu druhému z rôznych dôvodov. Môže ísť o naplnenie potrieb a deficitov, ktoré si sama neuvedomuje, čaro zakázaného ovocia, odmietavé a vyhýbavé správanie toho druhého, ale aj vlastná snaha vyhnúť sa samote.

Spoznali ste sa v týchto riadkoch? Nebojte sa, aj z takejto situácie existuje východisko. Nevyhnutné je však zamyslieť sa nad sebou. Ujasnite si, ako sa správate, čo od vzťahu očakávate, prečo je pre vás ten druhý dôležitý… Dobrým zrkadlom vám môžu byť aj iné súčasné alebo minulé vzťahy.

Uvedomte si svoje nedostatky a načas si dajte pauzu od budovania nových, vážnych vzťahov. Porozmýšľajte, aký bol váš vzťah s rodičmi a či prípadné zranenia alebo nefunkčné spôsoby správania neprenášate aj do tohto vzťahu. Je pravdepodobné, že ak ste sa v detstve necítili prijímaní a rešpektovaní, budete mať vzťahy, v ktorých to bude podobné.

Ak máte pocit, že ste v takomto vzťahu, nerobte žiadne zásadné rozhodnutia bez toho, aby ste si ich poriadne premysleli a prípadne ich prekonzultovali aj s niekým nestranným. Opýtajte sa samých seba, či naozaj chcete byť v takomto vzťahu, či sa v ňom cítite skutočne slobodní. Položte si otázku, ako by vyzeral váš život, keby ste zaň prebrali plnú zodpovednosť, starali sa sami o seba a neprenechávali plnenie vlastných potrieb na iných.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

Dobrá rada na záver: či už ste závislí na vzťahu alebo nie, z času načas si doprajte samotu, aby ste si ujasnili to, kým ste, čo od života chcete, čo vám chýba a čo vám vadí. Mali by ste tiež rátať s tým, že ste dospelí, čo znamená, že sa máte starať v prvom rade sami o seba a byť nezávislým od iných. Žiaľ, mnoho ľudí je v tomto smere stále dieťaťom…

Pozri aj: 8 najnerealistickejších vecí, ktoré (niektoré) ženy očakávajú od svojich partnerov

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov