Zaiste poznáte príslovie, že kto je verný v malom, ten bude verný i vo veľkom. S dôverou to tak býva, že vo vzťahoch sa získava ťažko a často stačí jedna chyba a všetko sa rozsype ako nešťastný domček z karát.

Dôveru iných si môžeme iba získať a je to o každodennom úsilí. Dôležité je hneď na začiatok si položiť otázku – chcem byť naozaj dôveryhodný alebo sa tak len tváriť? Iste, väčšina z vás sa hneď prikloní k prvej možnosti a začuduje sa nad druhou. My sme len chceli poukázať na častý nesúlad medzi tým, čo človek vedome tvrdí a aké sú jeho (nevedomé) prejavy správania.

Článok pokračuje pod videom ↓

To, či ste dôveryhodný človek, vám napovie aj týchto 8 znakov.

Spoľahlivosť

Ste typ človeka, ktorý je ochotný byť neustále k dispozícii? Aj vtedy, keď vás dobrý kamarát či kamarátka požiada o niečo, čo ozaj potrebuje, no vám to naruší plány na príjemný večer?

Ak áno, tak ste ozaj spoľahlivý a verný priateľ. Vzdať sa osobného komfortu v prospech iných je často o zdanlivých maličkostiach, ktoré dávajú tomu druhému najavo, že za ním stojíte a kryjete mu chrbát.

Unsplash.com/Kyle Bearden

Súcit

Byť súcitný a empatický je takisto veľmi dôležité, pretože to pomáha vytvárať motiváciu a ochotu spolupracovať a pomáhať iným. Empatickí a súcitní ľudia sú oddaní priatelia a skvelí partneri. Často sa stáva, že pred vlastnými potrebami a povinnosťami uprednostnia záležitosti niekoho iného. Žiaľ, nie všetci ľudia to vedia patrične oceniť a mnohí si to nevážia alebo to zneužívajú.

Konzistencia

Vrátime sa k otázke z úvodu, pretože práve o nej je konzistencia. Ak ste naozaj dôveryhodný človek, ste ním stále a to, čo hovoríte, je v súlade s tým, ako sa správate. Dávate si pozor, komu dáte svoje slovo, lebo viete, že vás zaväzuje k činom.

Skromnosť

Ďalší znak, ktorý poukazuje na dôležitosť skutkov, je skromnosť a s ňou spojená pokora. Naozaj dôveryhodných ľudí od tých pretvarujúcich sa odlišuje motivácia. Tí prví chcú pomôcť a nič za to nežiadajú, tí druhí chcú získať uznanie a pochvalu od iných. Skromnosť a nenápadnosť sú dobrým vodítkom, ako tieto motivácie od seba odlíšiť – menej slov a viac skutkov je predsa viac než kvetnaté frázy, ktoré skrývajú podlé činy.

Unsplash.com/Josh Shutler

Čestnosť

Čo dodať? Vždy je lepšie byť inými odsúdený za dobré skutky, ako byť oslavovaný za zlé. Čestnosť je nie len o tom, že si stojím za tým, čo si myslím a čo cítim, ale že sa toho nevzdám ani pri prekážkach a ťažkostiach.

Láskavosť

Ľuďom, z ktorých cítime úprimný a láskavý záujem, sme ochotní dôverovať akosi automaticky. Niet sa čomu čudovať, veď tomu nás učili už rozprávky v detstve. Je dôležité dať si pozor na úlisných a líškajúcich sa ľudí, tí nás môžu zavádzať a len sa pretvarovať.

Nesebeckosť

Spomeňte si na slávne osobnosti z histórie, ktoré obdivujete a opýtajte sa samých seba, kto z nich myslel predovšetkým na seba? Asi nikto, že?

Čo si ale málokedy uvedomujeme je, že nesebecké správanie stálo týchto ľudí mnoho – veľa toho museli zo svojho obetovať pre iných, no urobili to ochotne a radi, pretože za tým videli istý cieľ – všeobecné dobro.

pexles.com

Autentickosť

S vyššie spomínanou konzistentnosťou ide ruka v ruke aj autentickosť. Tá predstavuje tendenciu správať sa navonok tak, ako to človek vnútorne cíti alebo, inak povedané, byť samým sebou. Autentický človek dokáže byť úprimný, aj keď je pravda nepríjemná či zložitá a rovnako tak dokáže prijať pravdu od iných. Nemá potrebu klamať, kľučkovať či podvádzať.

Máte dojem, že tieto vlastnosti vás veľmi nevystihujú? Nezúfajte, aj na vlastnej dôveryhodnosti sa dá pracovať. Vyžaduje si to pevné odhodlanie, trpezlivosť so sebou samým a ochotu byť pokornejším a vernejším priateľom.

Pozri aj: Viete, ako spoznáte hlúpeho človeka? Freud má skvelú radu, ktorú zhrnul do jedinej vety

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov