Ak hľadáte inšpiráciu na nejaké letné čítanie, tento zoznam je presne pre vás.

Teplo, slnko, voda, pláž, studený nápoj a dobrá kniha. To znie ako ideálna predstava o lete. Či už sa chystáte niekde na dovolenku k moru alebo letné dni strávite na kúpalisku či vo vlastnej záhrade, dobrých kníh nie je nikdy dosť. Stratiť sa v príbehu a zabudnúť na reálny svet je jeden z najlepších pocitov. Ak ste teda hľadali inšpiráciu na letné čítanie, ste tu správne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tipy na knihy na dovolenku

Jay Asher: Mŕtve dievča neklame

Nie je to tak dávno, čo celý svet obletel úspešný seriál „13 reasons why“, ktorý mnohým otvoril oči. Vedeli ste však, že seriál bol natočený na základe knihy? Príbeh hovorí o Hannah Bakerovej, študentke strednej školy, ktorá v jeden deň spáchala samovraždu. Zanechala po sebe iba 13 kaziet, jedna po druhej odhaľujúcich 13 dôvodov, prečo sa rozhodla pre tento čin. Kniha postupne odkrýva tajomstvá o bolesti, dospievaní, trápení a šikanovaní, ktorým je dnešná mládež vystavená. Silný príbeh poukazuje  na to, že maličkosti sú veľmi dôležité a taktiež, že ľudia sú až príliš zahľadený do seba a nevšímajú si, že tí okolo nich potrebujú pomoc. Román vám zmení pohľad na svet a otvorí oči dokorán.

Paula Hawkins: Do vody

Ak máte radi detektívky, táto kniha je presne pre vás. Autorka Paula Hawkins sa preslávila knihou „Dievča vo vlaku“, ktorá zožala celosvetových úspech. Dnes opäť prichádza s novým psychologickým thrilerom, pri ktorom vám stuhne krv v žilách. Na dne rieky sa našlo telo slobodnej matky. O pár mesiacov neskôr sa nájde aj telo mladého dievčaťa. Nejde však o prvé prípady zmiznutia v týchto zradných vodách. Záhadné úmrtia znepokoja každého obyvateľa malého a tichého anglického mestečka a na povrch postupne vyplývajú všetky tajomstvá. Kniha nemá len jedného rozprávača a tak si v hlave budete vytvárať stále nové a nové teórie.

Jandy Nelson: Dám ti aj slnko

Ak hľadáte skôr román, pri ktorom si môžete oddýchnuť, toto je presne on. Pri tejto knihe sa necháte vtiahnuť do krásneho a dojímavého deja, ktorý jednoducho nebudete môcť pustiť z ruky. Príbeh je o dvojčatách, o sestre a bratovi menom Jude a Noe, ktorí si kedysi boli veľmi blízki. Dospievanie však urobí svoje. Jude pomaly zisťuje, že je krásna a začne sa motať najmä okolo chlapcov. Noe je naopak dušou umelec snažiaci sa dostať na prestížnu umeleckú školu, ktorý postupne zisťuje, že je gay. Po smrti matky je však všetko inak. Na školu sa dostala Jude, ale z obľúbeného a veselého dievčaťa sa stane sivá myška. Noe, jeden z najnadanejších umelcov, na kreslenie úplne zanevrel. Dvojčatá sa počas rokov úplne odcudzili, no ak chcú spojiť svoj svet opäť dokopy, každý musí povedať svoju polku príbehu. Kniha o láske, rodine, umení či odpustení je plná myšlienok, nad ktorými budete rozmýšľať ešte dlho.

https://www.instagram.com/p/BJKVEv5gmPL/

Juraj Gago a Andrej Krúpa: Hlava 20

Táto skvelá kniha od slovenských autorov je vhodná nielen pre fanúšikov motivačnej literatúry. Chalani dali na papier myšlienky ich dvadsaťročného ja, ktoré poslúžia mladým ľuďom ako odrazový mostík do šťastného života, a tým starším pripomenú, aké sú tie najhlavnejšie hodnoty. Kniha nie je písaná formou príkazov či presného návodu na úspešný život. Je plná myšlienok, ktoré sa ľahko čítajú a donútia každého sa nad nimi zamyslieť a prehodnotiť svoj život. Ako aj sami tvrdia, kniha ma za úlohu „podporiť, inšpirovať a nájsť v tebe to najlepšie“. Takže ak ste si povedali, že toto leto bude váš nový začiatok, táto kniha bude určite vaším verným pomocníkom.

https://www.instagram.com/p/BRgkASTD3cy/

George Orwell: Zvieracia farma

O tomto románe ste už určite počuli, ba možno ste ho aj čítali. Nejde totiž o žiadnu novinku ale skôr o stálicu svetovej literatúry, ktorá otvára oči ešte aj v dnešnej dobe. Zvieratá sa na farme zbavia ľudí a tým pádom aj ich vlády a začnú si vytvárať svoj vlastný systém. Spočiatku sa držia hesla, „Všetky zvieratá sú si rovné.“ Systém, ktorý si zvolili chvíľu fungoval, no neskôr sa moci zhostia prasce a heslo sa môže zmeniť na „Všetky zvieratá sú si rovné, len niektoré sú si rovnejšie.“ Prasce, v snahe udržať sa pri moci, zavedú teror a šíria strach. Kniha je politickou satirou, ktorá vás donúti zamyslieť sa nad tým, ako vlastne aj v dnešnej  spoločnosti žijeme.

https://www.instagram.com/p/BCCsWNZgGE-/

Romain Puértolas: O dievčatku, ktoré prehltlo oblak veľký ako Eiffelova veža

Ďalšia skvelá kniha od úspešného francúzkeho spisovateľa, ktorý pomaly ale isto dobýva svet. Kniha rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá sa pre výbuch sopky nemôže dostať do Maroka za svojou adoptívnou a chorou dcérou Zaherou. Začne preto hľadať ďalšie spôsoby. Najskôr stretne Majstra 90, ktorý tvrdí, že ak tam chce doletieť, stačí otvoriť náruč. A tak žena doletí až do Maroka, presne ako sľúbila svojej dcérke. Je to však v skutočnosti tak? Nie je to len nejaký prelud, či rozprávka? Jednoduché a humorné čítanie s veľmi prekvapivým záverom, po ktorom budete mať zimomriavky na celom tele a budete ho ešte dlho predýchavať.

Pozri aj: Harry Potter, Veľký Gatsby či Pýcha a predsudok: 7 bizarných teórii, ktoré vám navždy zmenia pohľad na tieto klasiky

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov