Byť pochopení a rešpektovaní za to, kým su. To je jediné prianie introvertov. A s týmito 5 frázami im ukážete, že vám na nich skutočne záleží.

Introverti môžu byť veľmi komplikovaní. Chcú tu byť pre ostatných, no na druhej strane potrebujú byť osamote. Chcú zostať „v anonymite“, no na druhej strane majú pocit, že ich potom každý prehliada. Introverti nedokážu úplne jasne povedať, čo chcú. Majú tendenciu dúfať, že ten druhý to proste pochopí. Preto môžu byť pre ostatných výzvou. V podstate však iba chcú byť  pochopení a rešpektovaní za to, kým sú. To je všetko. Nechcú nič viac. Ak teda máte medzi svojimi blízkymi nejakého introverta, alebo ste jedným z nich, týchto päť fráz zaručene upokojí a poteší každého človeka s takouto povahou.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Svet by bol oveľa lepší, ak by sa ľudia zaujímali o všetko tak, ako ty.“

Introverti dokážu zniesť mnoho narážok na ich povahu, no nič z toho im neublíži natoľko, ako keď ich niekto obviní, že ich nič a nikto nezaujíma. Keďže introverti sú väčšinou ticho a vyhýbajú sa možným sociálnym interakciám, ľudia si o nich myslia, že sú zaujatí len sami sebou. V skutočnosti sa však introverti starajú, a to veľmi. Ak dáte introverti vedieť, že vidíte, že ich niečo zaujíma, bude to pre nich mať nevyčísliteľnú hodnotu.

pexels.com

„Rád by som počul tvoj názor na túto vec. Neponáhľaj sa s odpoveďou, pokojne si to premysli.“

Introverti vlastne milujú, ak môžu s ostatnými zdieľať ich názor a myšlienky na danú problematiku, no neočakávajte, že hneď vychrlia odpoveď. Potrebujú čas na premyslenie. Predtým, než niečo povedia, radšej si v hlave všetko premyslia, no tento uponáhľaný svet to nevie pochopiť. To však pre nich môže byť stresujúce a nepríjemné. Dopriať si čas na premyslenie a spracovanie myšlienok je súčasťou introvertnej povahy a nedá sa to zmeniť. Bude pre nich veľkou úľavou, ak im ukážete, že na premyslenie majú čas.

pexels.com

„Zajtra nemôžem prísť…  Snaž sa bezo mňa príliš nezabaviť.“

Táto fráza je trochu hravá, no pre introverta je osviežujúce ju počuť. Ľudia si myslia, že introverti sú nudní, úzkostliví či depresívni. V skutočnosti však radi trávia čas iba vo svojej prítomnosti, osamote. Ak to pochopíte a ukážete im, že rozumiete ich potrebe byť osamote, tak im ukážete, ako veľmi ich rešpektujete, a oni vám za to budú vďační.

pexels.com

„Som rád, že si súhlasil, že sa pôjdeš večer so mnou zabaviť. Ale pokojne mi daj vedieť, keď už budeš mať dosť.“

Aj introverti sa chodia radi baviť do spoločnosti. Užívajú si chvíle s priateľmi presne tak, ako ktokoľvek iný. V istom momente však dospejú do štádia, keď to pre nich začne byť ťažké a stresujúce a vtedy by už najradšej išli domov. Nehovorte im, aby „sa uvoľnili“ alebo „bavili“. Introverti nemajú žiadnu kontrolu nad tým, ako funguje ich systém a keď im ukážete, že chápete tieto limity a nie sú vám ľahostajné, pre introverta to bude znamenať veľa. Veľa z nich totiž odmieta pozvánky do spoločnosti len preto, lebo sa boja, že sa tam zaseknú. Ukážte im, že ste tu pre nich, ak budú „mať dosť“.

pexels.com

„Chcel by si dnes navštíviť múzeum, divadlo alebo nejakú prednášku?“

Ak trávite čas s introvertom je veľmi ľahké odhadnúť, čo sa im páči a čo radi robia, pretože to robia často. Aj keď je na svete veľa spôsobov, ako sa zabaviť, no ak im aspoň raz za čas ponúknete práve to, čo majú radi, upevní to váš vzájomný vzťah a budú vás vnímať ako dôveryhodnú a starostlivú osobu.

pexels.com

Pozri aj: 21 VECÍ, KTORÉ SI ĽUDIA NEUVEDOMUJÚ, ŽE ROBÍTE, PRETOŽE STE INTROVERT

psych.sk (Alexandra Geletová), introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov