Nech je váš mesačný budget akýkoľvek, 35% nie je zanedbateľná suma…

Priznajme si to, každý si občas povzdychne a povie si, aké skvelé by to bolo, mať o nejaké to euro naviac. Niekedy, resp. veľakrát, však nie je na vine nízky príjem, ale naša vlastná márnotratnosť. Kto predsa občas neminie svoje ťažko zarobené peniaze na niečo, čo nám síce (krátkodobo) spraví radosť, no inak to naozaj vôbec nepotrebujeme?

Článok pokračuje pod videom ↓

Práve s márnotratnosťou a s chýbajúcim prehľadom o vlastných financiách bojuje stará japonská metóda, ktorá sa nazýva kakeibo.

Japonci totiž už pred stovkami rokov zistili, že bez ohľadu na to, koľko peňazí má človek k dispozícii, dopúšťame sa dookola rovnakej chyby – pri ich míňaní nemáme žiaden systém. Míňame bez rozmyslu, bez rozumu a na konci mesiaca (a veľakrát aj oveľa skôr) sa čudujeme, kam všetky naše peniaze zmizli.

Ak máte rovnaký problém, určite vás príjemne prekvapí, že stará japonská metóda kakeibo vám mesačne naozaj môže ušetriť až neuveriteľných 35% z vášho príjmu – a to napriek tomu, že vôbec nie je náročná a dokonca ani nejak extrémne revolučná.

Aby sme už však prešli rovno k veci, prezradíme vám, čo je jej podstatou.

Začnite si odkladať bloky či faktúry. Na konci každého mesiaca si potom nájdite 30-60 minút času, vezmite si pero a papier a všetky svoje výdavky si zapíšte. 

pexels.com

Cieľom tejto metódy je, že týmto spôsobom získate absolútne presný prehľad o tom, koľko peňazí a hlavne na čo ste minuli. Ak si na papier budete prepisovať už piaty nákup potravín z čerpacej stanice, veľmi rýchle si uvedomíte, že v potravinách by vás vyšiel 2x lacnejšie. A tú kávu so sebou si takisto nemusíte každé ráno kupovať, čo takto si ju pripraviť doma a vziať si ju so sebou?

Na prvé počutie vám táto myšlienka možno nepríde ako niečo revolučné, no aspoň na jeden mesiac tomu dajte šancu a výsledky vás naozaj prekvapia. Ide totiž o jedinečný spôsob, ako získať nad svojimi financiami prehľad a kontrolu.

Ak viete, že mesiac je pre vás pridlhá doba a naozaj by ste to “flákali”, pokojne si tento limit skráťte na jeden týždeň a podrobný prehľad si spravte napríklad každú nedeľu.

pexels.com

Tiež je samozrejme pravdou, že na podobnom princípe fungujú už viaceré appky, avšak táto metóda si zakladá aj na princípe “mindfulness”, takže mobil či tablet dajte bokom – nesnažme sa zjednodušiť si aj veci, ktoré sú naozaj dôležité. Kakeibo je práve o tom, že pri písaní svojich výdavkov si ich budete plne uvedomovať, takže naozaj niet lepšej voľby, než je stará dobrá dvojka – papier a ceruzka.

Ak budete dôslední a v tomto zvyku sa vám podarí vytrvať, mesačne môžete naozaj ušetriť až 35% svojich príjmov. A to predsa za pokus stojí, no nie?

Pozri aj: 7 rád, ktoré vám pomôžu zbohatnúť a položiť základy ružovej budúcnosti

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov