wikimedia.org

Ste najviac persona, tieň, anima/animus alebo vlastné ja?

Carl Jung veril, že v každom človeku sa nachádza kus každého z týchto 4 archetypov. Tvrdil, že ak budeme pracovať na každom z nich, dokážeme oveľa lepšie ovládať svoje správanie a vyhneme sa tak automatickým a impulzívnymi reakciám, ktoré nám často komplikujú život. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jung tiež tvrdil, že prácou na archetypoch presne v tomto poradí sa môžeme priblížiť aj k duchovnému rozvoju. Bližšie to popísal portál Learning Mind.

Tieň 

Carl Jung hovoril, že naše vlastnosti, ktoré popierame, potláčame alebo ignorujeme nezmiznú, len sa odsunú do podvedomia, kde prežívajú práve ako “Tieň”. Preto býva táto časť našej osobnosti najtemnejšia, najhoršia a najviac skrytá. 

Ak tieto vlastnosti potláčate až príliš, vo vašich snoch sa môžu začať prejavovať ako rôzne monštrá, démoni, draci, hadi, temné postavy a podobne. Ak je ale tento váš archetyp dominantný, prejavuje sa to tým, že napr. vo filmoch alebo v knihách vás priťahujú tie “zlé” postavy, alebo si takéhoto partnera dokonca nájdete aj v reálnom živote. 

Anima/Animus

V tomto prípade je anima ženským aspektom mužského nevedomia, zatiaľ čo animus je mužským aspektom ženského nevedomia. Tieto osobnosti preto často potláčame – zo strachu, že by žena pôsobila príliš “mužne”, a naopak, muž príliš “žensky” (presne takto dochádza k toxickej maskulinite). 

Pre rast tejto časti našej osobnosti je preto potrebné si uvedomiť, že každý z nás má v sebe aj mužskú, aj ženskú časť vedomia. Presne tak je to správne a presne tak to musí byť. Dominancia tohto archetypu sa prejavuje neprirodzenou snahou žien nemať v sebe nič “mužské”, a naopak, rovnako neprirodzenou snahou u mužov nepôsobiť “žensky”.

Unsplash/Fares Hamouche

Persona

Koncept archetypu persony spočíva v tom, že je prirodzené, že každý z nás používa v živote viacero “masiek”. Inak sa správame v súkromí, inak sa správame s priateľmi a inak sa môžeme správať napríklad pri jednaní s pracovnými partnermi. 

A ako sa prejavuje dominancia práve tohto archetypu? Ak vo vás prevláda persona, trpíte tým, že tých masiek máte až priveľa, pretože neustále chcete vyhovieť druhým a každému sa chcete zapáčiť. Nános týchto masiek preto môže byť taký veľký, že pod ním už nevidieť vašu vlastnú tvár. Základom je teda samozrejme sa snažiť prispôsobiť jednotlivým životným situáciám, no až príliš sa s týmito maskami neidentifikovať a vždy si zachovať svoju vlastnú tvár. 

Vlastné ja 

A na záver, ak sa vám podarí popracovať na predošlých 3 archetypoch, “odomknete” najvyššiu formu svojej osobnosti – vaše vlastné ja. Ide o tú časť našej osobnosti, ktorá nie je zaťažená žiadnymi predsudkami či predošlými skúsenosťami.

Ako zistíte, že či už vedome alebo podvedome sa stala táto časť vašej osobnosti vašou dominantnou? Podobne ako pri archetype tieň, aj tu si odsledujte, aké postavy vás vo filmoch či v knihách “priťahujú” najviac. Ak sú to múdri ľudia alebo postavy ako mentor, nejaký dobrý šéf, výnimočne múdry človek alebo dokonca kúzelník, je to indikátor, že vaším prevažujúcim archetypom je práve vaše vlastné ja. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov