Foto: Pexels

Ľahký prístup k internetu má aj jednu nevýhodu.

Internet je skvelou vecou. V priebehu niekoľkých sekúnd si vďaka nemu dokážeme zistiť úplne čokoľvek, vďaka nemu komunikujeme s druhými, zarábame, učíme sa, motivujeme sa… Dalo by sa povedať, že či už v práci, v domácnosti alebo v súkromí ho využívame po väčšinu dňa. Napriek tomu ale má jednu nevýhodu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o nej napísal portál Spring.

Až príliš sme si naň zvykli

Ak patríte k ľuďom, ktorí si pamätajú, ako sa žilo predtým, ako bol internet samozrejmosťou takmer v každej domácnosti, viete, že niektoré veci fungovali úplne inak. Na orientáciu sme používali mapy, informácie sme hľadali v knižniciach a dorozumievali sme sa pomocou SMS či telefonátov.

Doba sa ale zmenila, a dnes je pre nás internet úplnou samozrejmosťou. Až príliš sme si naňho zvykli — a to je problém. Ako sa ukázalo, “zleniveli sme”, a na svoje vlastné schopnosti sa už takmer vôbec nespoliehame.

Pexels

Myslíme si, že toho vieme menej

V rámci tejto zaujímavej štúdie rozdelili vedci respondentov do dvoch skupín a dali im ľahký vedomostný test. V ňom boli nenáročné vedomostné otázky, ako napr. aké je hlavné mesto Francúzska a podobne.

Jedna skupina pritom mala k dispozícii prístup na internet, druhá nie. Výsledky ukázali, že ľudia s prístupom na internet oveľa častejšie tvrdili, že odpoveďou si nie sú istí, a tak si ju hľadali. Skupina bez internetu ale tento problém nemala.

Potvrdilo sa tak, že keď máme k dispozícii prakticky neobmedzenú databázu informácií, prestávame sa spoliehať na vedomosti, ktoré máme my sami. A to je, veľakrát, škoda.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov