Foto: pexels.com

V skutočnosti sú veľmi lojálni, no nerozhodní.

Keď sa povie “flegmatik”, väčšina ľudí si okamžite predstaví človeka, ktorý má nohy vyložené na stole, všetko berie s obrovským nadhľadom, a v samotnej podstate mu je všetko ukradnuté. Toto je však veľmi mylná predstava a preto sú flegmatici vo všeobecnosti veľmi nepochopeným typom osobnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Patríte k sangvinikom, cholerikom, melancholikom alebo flegmatikom? Ak vás vystihuje práve temperament flegmatika, určite vám nechýba týchto 13 vlastností (alebo aspoň väčšina z nich), ktoré veľmi presne charakterizoval portál Learning-mind.

#1 Sú hanbliví

Flegmatika pravdepodobne nikdy neuvidíte v pozícii, kedy by po polnoci tancoval v bare na stole. Vo svojej podstate sú to plachí a hanbliví ľudia, ktorí majú zo všetkého najradšej svoj vlastný pokoj. 

#2 Sú samotári

Nie však v negatívnom zmysle slova — flegmatici sa snažia mať čo najlepšie vzťahy so svojou rodinou i s priateľmi. Nevyhnutne však potrebujú čas sami pre seba a veľké párty či oslavy nie sú ničím pre nich. Uprednostňujú skôr príjemné, “komorné” posedenia v kruhu svojich najbližších. 

#3 Radi pomáhajú iným

Flegmatici nemajú problém s podaním pomocnej ruky a sú jednoducho šťastní, keď môžu šťastnými spraviť aj iných — a to úplne nezištne. 

pexels.com

#4 Majú zmysel pre zodpovednosť

A tú necítia len za seba, ale aj za iných. Preto sú tak často dobrovoľníkmi v charite alebo podávajú pomocnú ruku napríklad bezdomovcom. Nedokážu pochopiť, prečo je na svete toľko nespravodlivosti. 

#5 Sú veľmi empatickí

Flegmatici sa vedia priam dokonale vcítiť do situácie druhých — a to aj keď je akokoľvek ťažká. Aj to je jedným z dôvodov, prečo vedia druhým tak skvele pomôcť. 

#6 Majú tendenciu obviňovať sa, keď niečo nejde podľa plánu

Aj to je dôkazom toho, že ani zďaleka im nie je všetko ukradnuté. Keď niekomu chú pomôcť, no nedokážu to, často cítia pocit viny. 

Photo by Juan Pablo Arenas from Pexels

#7 Nemajú radi detaily

Ide o ľudí, ktorí vidia veci ako celok — málokedy premýšľajú nad detailmi. Sú však dobrí v čítaní medzi riadkami, a preto prichádzajú často s riešeniami, ktoré sú inovatívne. 

#8 Rešpektujú autority

Flegmatici nemajú problém s rešpektovaním stanovených pravidiel a určite nie sú ľuďmi, ktorí by boli rodenými “rebelmi”. Autority rešpektujú a dokážu si ich vážiť. 

#9 Sú lojálni

Len ťažko by ste našli lojálnejšieho a dôveryhodnejšieho partnera či priateľa, než je flegmatik. Keď niečo sľúbi, zaručene to aj dodrží a na jeho slovo sa môžete vždy spoľahnúť. 

#10 Uprednostňujú iných

Flegmatici nie sú ľuďmi, ktorí by kládli na prvé miesto seba. Prvoradé je pre nich šťastie iných a veľakrát preto svoje vlastné záujmy odložia do úzadia. To však, samozrejme, nie je správne. 

pexels.com

#11 Vyhýbajú sa konfliktom 

V tomto prípade (výnimočne) platí to, čo sa o nich hovorí, a to síce že ich flegmatická povaha ich chráni pred konfliktami. Nezakrývajú si pred nimi oči, no keď sa už do nejakého aj dostanú, snažia sa v ňom vystupovať ako mediátori. 

#12 Hľadajú spriaznenú dušu

Flegmatici nie sú ľudia, ktorí by brázdili online zoznamky s cieľom nájsť si niekoho na jednu noc. Hľadajú výhradne seriózny, dospelý vzťah a veria, že vo svojom partnerovi nájdu zároveň svoju spriaznenú dušu. 

#13 Bývajú nerozhodní

Flegmatici delegujú niektoré úlohy či rozhodnutia na iných. Veľakrát je to aj preto, že svojím vlastným rozhodnutím nechcú nikomu ublížiť, ale rovnako aj preto, že rozhodovanie sa ich jednoducho unavuje a vyčerpáva. 

Vo všeobecnosti by sme teda mohli povedať, že flegmatici sú uvoľnení, starostliví a tichí ľudia, ktorým záleží na ostatných. Vždy s radosťou pomôžu iným, a to aj vtedy, keď by tomu mali niečo obetovať. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov