Máte radi hádanky? Potom ste na správnom mieste.

Ľudský mozog neustále potrebuje nejaké nové podnety a nejaké zaujímavé výzvy. Potrebuje v jednom kuse nad niečím premýšľať, vytvárať nové veci a prichádzať s riešeniami na vyslovené, aj tie nevyslovené otázky. Okrem toho, človek je tvor mimoriadne súťaživý a vždy chceme všetko vyriešiť ako prví a byť vo všetkom čo najlepší. Aj preto majú ľudia čoraz viac v obľube logické hry a hádanky rôzneho druhu, kde môžu dokázať, že sú v ich riešení lepší a rýchlejší, ako tí ostatní. Ako ste na tom s logickými hádankami vy? Podarí sa vám vyriešiť túto hádanku o sviečkach?

Článok pokračuje pod videom ↓

Torta so 7 sviečkami

Predstavte si, že máte na stole pred sebou položenú obrovskú okrúhlu tortu, ktorá ma po okrajoch zapichnutých sedem sviečok usporiadaných do kruhu. Vašou úlohou je sfúknuť všetkých sedem sviečok. Nie je to však také jednoduché, ako by sa možno mohlo na prvý pohľad zdať.

Keď totiž sfúknete jednu sviečku na torte, automaticky zhasnú aj dve sviečky vedľa tej, ktorú ste sfúkli. Ak však opäť fúknete na sviečku, ktorú ste už zhasli, tá sa zapáli znova. V podstate je to jednoduché – keď fúknete na jednu sviečku, zhasne spolu s dvoma susednými sviečkami. Ak na ňu fúknete opäť, spolu so susednými sviečkami sa znova zapáli. Otázka teda znie, ako zhasnete všetky sviečky tak, aby ste na ne fúkli čo najmenej ráz?

pexels.com

Dáme vám jednu malú pomôcku: ak fúknete na tú istú sviečku dvakrát, bude to mať rovnaký účinok, ako keby ste na ňu nefúkli ani raz. Ak však na ňu fúknete trikrát, bude to mať rovnaký účinok, ako keby ste na ňu fúkli len jediný raz.

Aká je správna odpoveď?

Odpoveď na našu otázku je nasledovná. Ak chcete sfúknuť všetkých sedem sviečok na torte, musíte na ne fúknuť najmenej sedemkrát, aby všetky zhasli. Je to v podstate celkom jednoduché. Na každú jednu sviečku potrebujete fúknuť len raz. Začnete tým, že fúknete na prvú sviečku a postupujete k ďalším pekne dookola. Takýmto spôsobom sa síce niektoré sviečky zapália znova, napokon však opäť zhasnú tým, že zhasnete susednú sviečku. Na každú sviečku teda stačí fúknuť jediný raz, aby sa vám podarili zahasiť všetky.

Podarilo sa vám hádanku úspešne vyriešiť?

Pozri aj: Obrázková vianočná hádanka, ktorú rozlúšti len detektív s naozaj pozorným okom. Podarí sa vám to?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov