Ľudská myseľ je plná kreatívnych nápadov, dokáže to však byť aj poriadne desivé miesto.

Ak o tom čo i len trochu pochybujete, pomyslite na osobu, ktorá vymyslela twerking. Aj keď niektoré nápady sú desivé, v našich mysliach sa môžu zrodiť myšlienky natoľko paradoxné a zvláštne, že je náročné pochopiť ich úplne. Pri niektorých problémoch je správna odpoveď nesprávna, a tá odpoveď je správna v utorok, iba že by nie. V takom prípade je správna.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hotel Nekonečno

Paradox s názvom Hotel Nekonečno sa často využíva na objasnenie konceptu nekonečna. Predstavte si hotel. V hoteloch sa nachádza istý konečný počet izieb, v tomto je ich však nekonečne veľa a zapĺňa ich nekonečne veľa hostí, čo znamená nekonečne veľa sťažností na hluk. Teraz si predstavte, že prídete na recepciu a požiadate o izbu, recepčný vám však povie, že majú všetko obsadené.

Po chvíli mu však zažiaria oči: „Mám to! Jednoducho presuniem hosťa z Izby 1 do Izby 2!“ Tak aj urobí. Presunie hosťa z Izby 2 do Izby 3 a hosťa z Izby 3 do Izby 4 a tak ďalej. Nekonečné množstvo hostí sa presúva ďalej do nekonečného množstva izieb.

Teraz máme dve sady nekonečna. Prvú sme videli predtým, než ste prišli do hotela. Nekonečné množstvo hostí v nekonečnom množstve izieb. Teraz ste však k nekonečnu pribudli vy. Takže je to nekonečno plus jedna? Ktoré nekonečno je väčšie? Alebo sú obe nekonečná rovnaké? A kto do kelu berie všetky tie objednávky pri bare?

pexels.com

Problém s električkou

Tento paradox sa týka aj morálky. Čo je viac? Potreba jedného človeka, alebo potreba viacerých? Predstavte si, že ste svedkom toho, ako sa električka chystá naraziť do steny. Ste v správnom čase na správnom mieste a stihnete električku odkloniť na inú trať. Na druhej trati však stojí muž a nemáte čas varovať ho.

Necháte električku naraziť, aby muž prežil, alebo odkloníte električku, cestujúci prežijú, ale zomrie muž na trati? A čo ak nie je možnosť električku odkloniť, pri vás však stojí mimoriadne obézny muž a keby ste ho sotili, dokázal by ju zabrzdiť? Prekvapivo, väčšina ľudí sa pohráva s myšlienkou odklonenia električky a s posotením obézneho muža. V oboch prípadoch by to znamenalo smrť človeka.

Gabrielov roh a Maliarov paradox

Predstavte si, že máte roh. Nie však akýkoľvek, jeho úzky koniec sa tiahne do nekonečna. Postupne sa zužuje, nemá však koniec. Netreba veľa matematických schopností na pochopenie toho, že vnútorný povrch rohu je nekonečný.

Čo ak sa niekto rozhodne roh vymaľovať? Aká by bola najjednoduchšia metóda? Štetec by bol asi zbytočný. Možno keby sme do neho naliali farbu? Aj molekuly farby však majú isté rozmery a napokon by sa do najužšej časti rohu nevošli. Ako vymaľujete roh s nekonečným povrchom?

Theseusova loď

Práve ste dostali novopostavenú loď, takú, ktorá je schopná plaviť sa až do konca čias. Samozrejme, žiadna loď sa však nedokáže plaviť do nekonečna. Niečo sa občas pokazí. Ak sa na Theseusovej lodi niečo pokazí, nahradia to novou, identickou súčiastkou. Po istom čase napokon nahradia každú jednu časť lode. Keď nahradia aj posledný kus, je to stále tá istá loď? Ak nie, kedy sa stala inou loďou?

Ak si myslíte, že je to tá istá loď, zájdeme trochu ďalej. Po výmene všetkých častí sa vrátime po všetky pôvodné súčiastky, opravíme ich a postavíme z nich loď. Ktorá z lodí je teraz pravá Theseusova loď?

pexels.com

Barmanský paradox

Dievča menom Jane vyrástlo v sirotinci a nikdy nepoznalo svojich rodičov. Jedného dňa sa zamiluje do muža, s ktorým otehotnie, on však zmizne. Keď sa dieťa začne pýtať na svet, lekár zistí, že Jane má zvláštnu vrodenú vadu a má naraz mužské aj ženské pohlavné orgány. Aby zachránili ju aj dieťa, lekári z nej urobia muža. Tesne po narodení dieťa niekto unesie.

Jane (teraz už on) nie je schopný vyrovnať sa so stratou milenca a dieťaťa. Vojde do baru a vyrozpráva svoj príbeh zvláštne chápavému barmanovi. Povie Jane, že môže veci napraviť, ale musí sa stať členom spoločnosti Cestovateľov v čase. Jane súhlasí a s barmanom vstúpi do stroja času.

Keď sa vrátia v čase, Jane sa zamiluje do dievčaťa v sirotinci a to otehotnie. Potom sa barman a Jane posunú v čase o 9 mesiacov a unesú dieťa z nemocnice. Posunú sa o 25 rokov do minulosti a nechajú dieťa na schodoch sirotinca. Potom sa vrátia do prítomnosti a Jane sa stane členom spolku Cestovateľov v čase. O niekoľko rokov neskôr, keď sa z Jane stal barman, pocestuje späť v čase na dôležité stretnutie. Čo to znamená? Jane je každá osoba, dieťa, žena, muž, barman…zamotali ste sa?

Newcombov problém

Problém začína tým, že hráte hru. Pred vami sú dve krabice: Box A a Box B. Box A je priehľadný a vidíte v ňom tisíc eur. Box B je nepriehľadný a môže v ňom byť nič, alebo milión eur. Existuje niekto, ako Prediktor, ten predpovedá, ktorú krabicu si vyberiete. Keď hra začne, Prediktor už vyslovil predpoveď. Dostanete inštrukciu, aby ste si vybrali len Box B, alebo obe krabice.

Ak Prediktor povedal, že si vyberiete obe krabice, Box B je prázdny. Ak povedal, že si vyberiete Box B, je v ňom milión eur. Vybrať si Box B je vždy správna voľba. To preto, že Prediktor má vždy pravdu. Ak si vyberiete Box B, môžeme odignorovať možnosť, že krabica je prázdna. Ak je Prediktor neomylný, zakaždým, keď si vyberiete Box B, získate milión.

Prečo je to paradox? Či vezmete obe krabice, alebo len Box B, vždy získate peniaze. Nemôžete získať milión, ale ani odísť na prázdno. Vždy získate buď tisíc eur, alebo 1 001 000 eur.

Píšuce opice

Podobne, ako sa šprti hádajú, či je lepším kapitánom vesmírnej lode Kirk, alebo Picard (je to Picard), filozofi donekonečna debatujú o nekonečne. Predpokladajme, že máme nekonečné množstvo opíc, ktoré nekonečné množstvo času ťukajú na písacích strojoch a stláčajú nekonečné množstvo kláves.

Existuje teda 100% šanca, že napokon niektorá z opíc vyťuká kompletné Shakespearovo dielo. Každý príbeh je totiž len dlhým vláknom plným postáv. A aj keď možnosť, že to opica naťuká, je minimálna, nie je nulová. Niekde v tom nekonečne sa príbeh objaví. Nanešťastie, existuje rovnaká šanca, že sa neobjaví Shakespeare, ale Fifty Shades of Grey.

pexels.com

Paradox dvojičiek

Ide o jeden z najväčších paradoxov, do ktorého je zapojená Einsteinova teória relativity. Na začiatok, máme pár identických dvojičiek. Jedno z dvojčiat nasadne na raketu a vo vesmíre sa pokúsi dosiahnuť rýchlosť svetla, kým druhé ostane na Zemi a čaká na jeho návrat. Čas na Zemi však plynie ináč. Ak by cesta trvala päť rokov a dvojča by dosiahlo 99,9% rýchlosti svetla, na Zemi by uplynulo sto rokov. Kým dvojča vo vesmíre by zostarlo len o päť rokov, to čakajúce na Zemi by zrejme zostarlo a zomrelo.

Kavkova toxická hádanka

Boli by ste schopní len tak si spôsobiť bolesť? Ak ste povedali nie, mýlite sa. V tejto hádanke vás osloví miliardár s fľaškou jedu v ruke. Ak jed vypijete, celý deň prežijete v intenzívnej bolesti, nebude to však mať žiadne iné následky.

Miliardár vám povie, že sa do večera máte rozhodnúť, či na ďalšie poobedie jed vypijete. Ak áno, dá vám milión eur. Ráno predtým, než sa rozhodnete, či jed vypijete, budú peniaze na vašom účte. Môžete sa rozhodnúť, že jed nevypijete, peniaze vám však nevezme. Znie to jednoducho. Kavka si však myslí, že ak by ste o tom vedeli, nikto by skutočne nemal v pláne jed vypiť. Možno by však mal v pláne miliardára udrieť do tváre. Predstavte si, že vypijete jed a on vám povie, že by vám peniaze nechal aj bez toho.

pexels.com

Dvojička Zeme

Predstavte si, že niekde vo vesmíre existuje ďalšia Zem. Je úplne rovnaká ako naša. Obieha okolo rovnakej hviezdy, ako je Slnko. Má rovnakú históriu a každá žijúca osoba na nej má svoje dvojča. Jediným rozdielom je, že na druhej Zemi nie je voda. Majú tekutú alternatívu, nie je to však H2O. Má inú molekulárnu štruktúru a vedci ju pomenovali XYZ.

Avšak na druhej Zemi túto tekutinu nazývajú vodou. Otázkou je: ak človek na druhej Zemi nazýva XYZ vodou, a na našej Zemi je tiež voda vodou, kto má pravdu?

Tak čo, potrápili sme vaše mozgové závity?

Pozri aj: TEST: Zviera, ktoré uvidíte na obrázku ako prvé, vám prezradí, aká je vaša skutočná povaha

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov