Foto: Photo by Fady Hany from Pexels

Ľudská pamäť vedcov fascinuje už od nepamäti.

Ľudský mozog skrýva obrovské množstvo zaujímavostí, ktoré nás nikdy neprestanú fascinovať. Množstvo z nich sa týka práve našej pamäte, ktorá nás tak rada zrádza. Ak ju chcete pochopiť lepšie, nenechajte si ujsť týchto 7 zaujímavostí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Priniesol ich portál Thought Catalog.

#1 Kedykoľvek si na niečo spomeniete, nespomínate na konkrétnu spomienku, ale na to, ako ste sa cítili, keď ste na ňu naposledy mysleli. Znie to zamotane, ale je to vlastne jednoduché – je to presne to isté, akoby ste sami so sebou hrali hru “telefón”. Preto sa často stáva, že svoje spomienky si po čase interpretujeme úplne inak. 

#2 Vône v nás dokážu vyvolať oveľa intenzívnejšie spomienky, než zvukové či hmatové podnety. Je to preto, že čuchové senzory sú priamo prepojené s oblasťami mozgu, ktoré sú zodpovedné za spracovanie pamäte a emócií. 

#3 Falošné spomienky sú oveľa častejšie, než by ste si mysleli, a náš mozog sa im príliš nedokáže ubrániť. Ak sa napríklad stanete svedkom lúpeže, a niekto povie, že zlodej mal čierny klobúk, s najväčšou pravdepodobnosťou si to začnete myslieť aj vy.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

#4 Kapacita nášho mozgu je prakticky nekonečná. Vedci vypočítali, že by sa doň zmestilo cca 1 milión GB, čo je niečo nepredstaviteľné. Tak ťažko tomu veríme preto, že máme pocit, že zabúdame rýchlo – väčšina krátkodobých spomienok totiž v našej hlave zostáva len cca 20-30 sekúnd. Potom sa však presúvajú do dlhodobej pamäte, odkiaľ ich mozog “vytiahne” až vtedy, keď je to naozaj potrebné. 

#5 Určite ste sa už stretli s tvrdením, že človek si po čase väčšinou zapamätá aj tak len to pekné. Je to skutočne pravda – dokázalo sa, že nepríjemné spomienky sa strácajú rýchlejšie.

#6 Prvé spomienky si začíname vytvárať približne od druhého roku nášho života. 

#7 Dokázalo sa aj to, že keď si niečo fotíme, tento okamih si, paradoxne, zapamätáme menej. Náš mozog sa totiž sústredí na proces fotenia, a nie vnímanie toho, čo sa v skutočnosti deje. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov