Foto: Photo by Engin Akyurt from Pexels

Nedovoľte im, aby vám ničili život.

Sami sme si strojcami vlastného šťastia a je len na nás, aké myšlienky si vpustíme do hlavy. Ak si budeme v mysli živiť tie negatívne, budú nás doslova požierať a naše duševné zdravie sa ocitne v ohrození. Napriek tomu s nimi však bojuje väčšina z nás. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zoznam 7 typov myšlienok, ktoré poškodzujú naše duševné zdravie, priniesol portál Thought Catalog. 

#1 Myslenie typu “všetko alebo nič”

Áno, v tomto sa nájdeme mnohí. Nejeden z nás totiž život berie tak, že ak nedostaneme všetko, čo si zaumienime, nechceme radšej nič. Takéto videnie je síce charakteristické pre cieľavedomých ľudí, ktorí si vždy idú za svojím, no niekedy môže byť viac na škodu ako na osoh.

#2 Prílišné zovšeobecňovanie

Takéto myslenie má za dôsledok to, že si myslíme, že ak sa niečo stalo raz, bude sa to opakovať donekonečna. Vôbec to tak ale nemusí byť – nemeníme sa len my, ľudia, ale menia sa aj okolnosti. Keď raz niečo nevyšlo, neznamená to, že to musíte vzdať. 

#3 Mentálny filter pozitivity

Niektorí ľudia jednoducho nie sú schopní vnímať nič pozitívne. Vidia len problémy, prekážky a svoje zlyhania a nevidia tak svoju hodnotu a svoj potenciál. Svoj mentálny filter majú jednoducho nastavený nesprávne. 

Photo by Andrew Neel from Pexels

#4 Diskvalifikovanie pozitivity

Ide o podobný prípad, ako sme spomínali v predchádzajúcom bode, no predsa len je tu malý rozdiel. V prípade takéhoto myslenia človek pozitivitu vidí a vníma, no myslí si, že šťastie, dobro či úspech sa k nemu vždy dostali len náhodou, a nie jeho pričinením. 

#5 Katastrofizovanie

Určite máte vo svojom okolí niekoho, kto by pokojne mohol byť režisérom katastrofických filmov. Ide o ľudí, ktorí za všetkým vidia nejakú drámu alebo katastrofu a vo všetkom hľadajú len to zlé. Vo všeobecnosti ide o veľmi toxický typ myslenia. 

#6 Značkovanie

Ide o predsudky. Veľa ľudí vopred označíme nejakou značkou ešte predtým, než ich vlastne spoznáme, a to len preto, že sme dali na názory väčšiny alebo na rady niekoho, komu dôverujeme. 

#7 Personalizácia

Personalizácia je obviňovanie seba samého aj z vecí, za ktoré naozaj nemôžete, a naozaj sa nestali kvôli vášmu pochybeniu. Ľudia so sklonom k tomuto typu myslenia zvyčajne trpia nedostatkom sebavedomia, no s jeho nadobudnutím zmiznú aj takéto myšlienky. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov