Ak tiež milujete zvieratá, z tohto odporného experimentu sa vám bude zdvíhať žalúdok.

To, že krutosť niektorých vedcov nemá žiadnych hraníc, už pravdepodobne všetci vieme. Niektoré neetické a nehumánne experimenty pripravili v mene vedy o život tisícky nevinných ľudí a zvierat. O experimentoch spáchaných na zvieratách sa však až toľko nepíše. Do popredia vystupujú len tie naozaj najkrutejšie. Žiaľ, jedným z nich je aj tento…

Článok pokračuje pod videom ↓

Sovietsky vedec Vladimir Demikhov sa v roku 1959 pokúsil o niečo nemysliteľné. Pokúsil sa totiž vytvoriť žijúceho, dýchajúceho a samostatného dvojhlavého psa. Jeho cieľom bolo týmto ohavným spôsobom vyšľachtiť nové plemeno, ktoré by sa už rodilo s dvomi hlavami. Zdá sa vám to ako nechutný a zvrátený scenár nejakého sci-fi filmu? Žiaľ, bola to realita.

V roku 1959 vydal magazín Life vo svojom letnom čísle rozsiahlu fotoreportáž, ktorá priebeh tohto celého experimentu zobrazovala. Toto sú niektoré fotografie z nej.

Odhliadnuc od toho, ako unavene a utrápene vyzerajú psy na tejto fotke, vás na prvý pohľad možno nič nezaujme…

Life

Pravdou však je, že v tejto chvíli boli psíkovia už chirurgicky spojení. Hlava menšieho a mladšieho psa bola prišitá na krk toho väčšieho a staršieho.

Life

Takto vyzeral „plán“ ruského vedca, Vladimira Demikhova

Life

Znepokojivá operácia začala podaním sedatív obom psíkom. Telo menšieho psa bolo odrezané tesne pod jeho hrudníkom.

Life

Chirurgovia pod vedením Vladimira Demikhova pokračovali spojením tiel oboch psov. Väčšiemu psovi, teda „hostiteľovi“ nového tela bol do krku spravený rez. Následne boli krvné obehy oboch psíkov prepojené. Menšiemu psovi ostali zachované predné labky, pľúca a jeho srdce.

Life

Keď sa psíkovia, teda vlastne už len jeden dvojhlavý pes prebral, vedci zistili, že operácia sa im „podarila“. Prežili obaja a obaja sa dokázali autonómne pohybovať.

Life

Nikoho zrejme neprekvapí, že táto nová forma života dlho nežila. Psík zomrel v mukách už po 4 dňoch „života“. Starší a väčší pes sa neustále otriasal, pretože sa chcel psíka na svojom krku zbaviť. Ten sa zas proti väčšiemu psovi neustále bránil, škriabal ho a hrýzol mu do uší.

Life

Samozrejme, našťastie už vtedy sa našlo zopár ľudí, ktorí experiment Vladimira Demikhova odsúdili a považovali ho za niečo odpudzujúce a kruté. Samotný ruský vedec sa však obránil argumentom, že bol prvým človekom, ktorému sa podarilo transplantovať zvieracie pľúca a srdce, čím dal základy aj ľudskej transplantačnej medicíne. Tento pokrok mu samozrejme nemožno odoprieť, no rovnako nie je možné spochybniť, že dané výsledky by sa dali dosiahnuť aj iným spôsobom.

Pozri aj: Diabolský doktor Shirō Ishii: Japonský Mengele, ktorý svojimi experimentami brutálne zavraždil viac ako 200 tisíc ľudí

viralnova, weirdworm, life
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov