Shirō Ishii bol človek, ktorý nepoznal význam slova “zľutovanie”…

O krutom a nehumánnom Anjelovi smrti, Josefovi Mengelem, ste si u nás už prečítať mohli. Išlo o diabolského nacistického “doktora”, ktorý má na svedomí viac ako 400 tisíc ľudských životov. Vedeli ste však, že tento netvor mal v Japonsku svoju nemenej krutú “dvojičku”? Nejde o nikoho iného, než o doktora menom Shirō Ishii.

Kto bol Shirō Ishii?

Slávnym sa stal predovšetkým ako riaditeľ Jednotky biologického a chemického výskumu Japonskej cisárskej armády počas 2. čínsko-japonskej vojny (1937 – 1945) a 2. svetovej vojny (1939 – 1945).

Krycí názov pre túto organizáciu bol “Jednotka 731”. Ishii dal v oblasti Pingfang v Číne rámci nej na pozemku 6 kilometrov štvorcových vybudovať areál 150 budov. Všetko sa snažil skryť za príbeh, že ide o areál, ktorý sa zaoberá otázkou “čistenia vody”. Dnes je už známe, že pravda bola úplne iná.

china-underground.com

Aké experimenty sa diali pod vedením Shirō Ishiiho?

Do jeho špeciálnych experimentov, ktoré boli vykonávané v jeho veľkolepo vybudovanom komplexe boli ľudia vyberaní tak, aby zahŕňali čo najširšie spektrum populácie. Predmetom jeho neľudských experimentov tak boli nielen dospelí muži a dospelé ženy (veľmi často aj tehotné), ale aj malé deti či dokonca kojenci.

Jediné, čo Ishiiho a tím jeho “vedcov” zaujímalo bolo to, ako budú títo nevinní ľudia reagovať na nakazenie rôznymi chorobami a na jeho biologické zbrane. V ďalších prípadoch sa zas nechal inšpirovať svojím nemeckým kolegom, Josefom Mengelem, a jednoducho skúšal, koľko toho ľudia vydržia.

china-underground.com

Obludnosti, ktoré nemali hraníc

A ako vyzerali Ishiiho pokusy? Napríklad takto.

Otrávenie antraxom či nakazenie kvapavkou

Ľudia boli infikovaní rôznymi vírusmi, baktériami, chorobami a patogénmi najrôznejších druhov. Tím “vedcov” napríklad veľmi rád testoval účinky antraxu, no ešte častejšie bolo zámerné nakazenie gangrénou, syfilisom, kvapavkou, kiahňami či tuberkulózou.

china-underground.com

Zmrazovanie končatín zaživa

Predstavte si, že by vám niekto strčil ruku do mrazničky s teplotou -10 až -20 °C. Už len to by bolo samo o sebe nepríjemné. Ishii však zašiel ešte ďalej. Zámerne chcel vyvolať hnilobný proces, tak omrzliny urýchlene rozmrazili. Končatiny samozrejme začali hniť a vedci celý hnilobný proces dôsledne zaznamenávali, až pokiaľ človek nezomrel.

Testovanie biologických zbraní

Takýmto testom by sa prirodzene dobrovoľne nechcel podrobiť nikto. Ishii to vedel, a tak jeho tím priväzoval zajatcov ku kolom. Následne na nich boli testované biologické zbrane či chemické a výbušné bomby.

china-underground.com

Amputácie končatín

Ťažko povedať, či bol Ishii vzorom pre Mengeleho, alebo či bol Mengele vzorom pre Ishiiho. Pravdou však je, že brutálnych pokusov o amputáciu sa dopustil aj tento doktor. Išlo však o veľmi chabé pokusy. Neraz sa totiž pokúsil o tzv. “opačné” či “reverzné” amputácie. Išlo o proces, kedy sa Ishii pokúsil transplantovať ruku na miesto nohy alebo naopak – nohu na miesto ruky. Znie to absurdne a až príliš kruto na to, aby to bola pravda, no žiaľ to naozaj bolo tak.

Operácie bez narkózy

Ishii mal v obľube aj kruté operácie, počas ktorých boli ľudia plne pri vedomí. Známe sú napríklad prípady operácie žalúdka, ktoré prebiehali tak, že ľuďom bol žalúdok zbraňou prestrelený. “Doktori” sa z neho následne snažili náboje dostať. Opakujeme, bez podania narkózy. Ishii vykonával bez narkózy aj zákrok, kedy človeku odstránil polovicu pečene. Zaujímalo ho totiž, či sme schopní prežiť aj s jej polovicou.

china-underground.com

Nútené RTG

Vieme, že pričasté vystavovanie sa röntgenovým lúčom je nášmu zdraviu škodlivé. Žiaľ, vedel to aj Ishii, ktorý preto svojich väzňov vystavoval smrteľným dávkam RTG žiarenia.

Upálenie zaživa

Nie je tajomstvom, že Ishiiho fascinoval aj plameň. Bol zvedavý, koľko ho človek znesie, preto sa svoje obete rozhodol mučiť plameňometom, až kým nezhoreli na popol.

china-underground.com

“Koľko záznamov máme dnes?”

Ide o vetu, ktorú sa Ishii s obľubou pýtal na konci každého dňa. Áno, je to skutočne tak – zmrzačené a bezcitne zavraždené tehotné ženy, batoľatá či nevinných mužov volal “záznamy”. Napriek tomu bol tento netvor počas svojej doby japonskou vládou priam zbožňovaný. Bol dokonca vyznamenaný Rádom zlatého draka.

china-underground.com

Samozrejme, ako to u väčšiny krutovládcov býva, Ishii vycítil, že kapitulácia Japonska preňho bude problémom. Podarilo sa mu ukryť, no v roku 1946 ho Američania našli. Za dôverné informácie, ktoré im zdelil, mu však udelili slobodu. Za svoje zločiny tak nikdy nebol spravodlivo potrestaný.

Shirō Ishii nakoniec zomrel vo veku 67 rokov v roku 1959 na rakovinu hrtana. Jeho dcéra hovorí, že krátko pred smrťou sa z neho stal hlboko veriaci katolík. Nuž, o jeho viere si urobte názor sami. Na svedomí má minimálne 200 tisíc ľudských životov. Ak však Božie mlyny melú naozaj spravodlivo, do neba sa Ishii pravdepodobne nedostal…

Pozri aj: Nacistický „Anjel smrti“ Josef Mengele a jeho 10 najšialenejších a najkrutejších experimentov

china-underground, wikipedia, wikipedia, patriotdems, medicalbag

 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov