Autor fotky: Rakicevic Nenad na Pexels

Dokážete to?

O kreativite sa toho napísalo už naozaj veľa. Niektorí ľudia jej dostali až prebytok, iným, naopak, úplne chýba. Ľudia, ktorí ňou disponujú, síce majú možnosť pracovať na nej a zlepšovať ju, no “priučiť sa jej” jednoducho nedá. 

Článok pokračuje pod videom ↓

To, ako zistiť, či ju máte rozvinutú, popísal portál Spring, ktorý publikoval jednu zaujímavú štúdiu. Na základe nej sa podarilo zistiť, že schopnosť predstaviť si situácie, ktoré sú od nás vzdialené ako časom, tak aj miestom, je znak mimoriadne vysokej kreativity. 

Dokážete si napríklad predstaviť, ako bude svet vyzerať o 500 rokov? Ak áno, môžete si zablahoželať – pravdepodobne disponujete veľkou kreativitou. Ukázalo sa totiž, že oblasť mozgu, ktorú používame na predstavovanie si takéhoto scenáru, je zodpovedná práve aj za kreativitu. Ľudia bez nej túto časť mozgu rozvinutú nemajú. 

Dr. Meghan L. Meyer, autorka štúdie, sa vyjadrila nasledovne: “Pre väčšinu ľudí je mimoriadne náročné upustiť od myslenia tu a teraz a v mysli sa preniesť do ďalekej budúcnosti. Kreatívni experti si ju ale dokážu predstaviť veľmi živo.”

Autor fotky: Rakicevic Nenad na Pexels

Tieto zaujímavé zistenia formulovali vedci na základe analýz až 3 štúdií. V prvej sa 300 respondentov pýtali, či si dokážu predstaviť svet takto o 500 rokov. Ukázalo sa, že kreatívci s tým problém nemali. 

Druhá štúdia porovnávala myslenie kreatívnych a nekreatívnych ľudí. Opäť sa potvrdilo, že o ďalekej budúcnosti sa premýšľa ľahšie kreatívcom. 

Posledná štúdia skúmala, čo sa deje v mozgu kreatívnych ľudí, keď uvažujú o ďalekej budúcnosti. Ukázalo sa, že v ich mozgu vtedy začína pracovať istá oblasť, ktorá sa u ľudí bez kreativity neaktivovala. 

Ako ste na tom vy? Dokážete si predstaviť, ako bude vyzerať svet, v ktorom žijeme, o 500 rokov? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov