Foto: Photo by Julia Larson from Pexels

Tento nápoj obľubuje množstvo ľudí na celom svete.

A Slováci, žiaľ, nie sú výnimkou. Ako sa však dokázalo, konzumácia tohto nápoja spôsobuje množstvo problémov, medzi ktoré patrí aj znižovanie IQ.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú štúdiu publikoval portál Spring. Vyplýva z nej, že tak ako fajčenie cigariet, tak aj pitie väčšieho množstva alkoholu môže viesť k znižovaniu IQ.

Ako sa totiž ukázalo, ľudia, ktorí fajčia a radi popíjajú alkohol, vykázali známky horšej pamäte a taktiež dosiahli nižšie skóre pri riešení rôznych problémov. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 172 mužov (z ktorých boli niektorí diagnostikovaní alkoholici). Ukázalo sa, že síce pitie je pre mozog škodlivé, fajčenie môže byť, prekvapujúco, ešte škodlivejšie. 

Jasne sa však dokázalo, že kombinácia fajčenia a pitia spojená s nadmernou konzumáciou alkoholu či s vysokým počtom vyfajčených cigariet má na mozog veľmi negatívny dopad. Spomaľuje totiž jeho fungovanie.

pixabay.com

Ako sa vyjadrili vedci, problémom môže byť to, že pitie a fajčenie poškodzujú cievy zásobujúce mozog. Ten tak prestáva fungovať korektne, čo vedie k znižovaniu inteligenčného kvocientu. 

Výskum prebiehal až 9 rokov, sledovanie respondentov teda bolo dlhé a výsledky tak môžeme považovať za spoľahlivé. Potvrdilo sa, že čím viac muži fajčili a pili, tým bolo ich IQ nižšie.

Muži, ktorí trpeli alkoholizmom, na tom boli najhoršie zo všetkých. 

Hlavná autorka štúdie, Dr. Jennifer Glass, povedala, že jej výskumný tím dúfa, že ich zistenia povedú k ďalšiemu preskúmaniu tejto dôležitej otázky. Dodala tiež, že fajčiarom to možno dodá dôvod navyše, prečo s fajčením skončiť – rovnako ako by to mohlo ovplyvniť ľudí pri konzumácii alkoholu. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov