Photo by John Ray Ebora from Pexels

Považujete sa za knihomoľa?

Čo sa týka kníh, buď ich nemusíte, alebo milujete. Do ktorej skupiny patríte vy? Ak do tej druhej, máme pre vás vynikajúcu správu. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že ľudia, ktorí milujú knihy, sú naozaj výnimoční. V akom slova zmysle?

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac už prezradil portál The Minds Journal. Ten zverejnil vedeckú štúdiu, ktorá sa zaoberala práve vlastnosťami knihomoľov. Vedcom sa v nej podarilo dokázať, že ľudia, ktorí milujú knihy a čitanie, sú milší, ohľaduplnejší, viac empatickí a mali radšej prírodu.

Výskum sa uskutočnil na Kingston University v Londýne. Respondetom boli kladené otázky týkajúce sa druhu kníh, ktoré čítajú alebo televíznych relácií a filmov, ktoré si pozrú najradšej. Vedcov zaujímalo aj to, koľko času denne týmto činnostiam venujú. 

Následne vedci skúmali, do akej miery berú respondenti do úvahy názory iných a tiež to, nakoľko sú spoločenskí či ako majú radi prírodu. 

Photo by Monstera from Pexels

Ukázalo sa, že milovníci kníh sú skutočne väčšími empatmi. Prekvapujúcim ale bolo zistenie, ktoré sa týka stereotypu, že knihomoli sú väčšinou nespoločenskí introverti. Ukázalo sa totiž, že to nie je pravda a oveľa viac nespoločenskí boli ľudia, ktorí viac pozerali televíziu. 

Ako to ale bolo s už spomínanou empatiu? Tá závisela aj od druhu literatúry, ktorú respondenti čítali. Štúdia napríklad dokázala, že ľudia, ktorí radi čítajú milostné príbehy alebo drámy boli oveľa viac empatickí ako tí, ktorí si najradšej prečítajú nejaké krimi. 

Spomínanej štúdii sa ale podarilo dokázať tiež to, že ľudia, ktorí venujú svoj čas radšej pozeraniu televízie sú aj menej empatickí.

Čo teda hovoríte na túto štúdiu – prekvapila vás? 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov