Photo by Craig Adderley from Pexels

Určite vám už niekedy zišla na um.

Snažíte sa o dosiahnutie šťastia, no nedarí sa vám? Možno vám ho berie táto jediná myšlienka, ktorá mnohým ľuďom napadne počas dňa hneď niekoľkokrát – bez toho, aby ste si uvedomovali, aká je vlastne toxická. Oberá vás totiž o šťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Povedali ste si už niekedy počas “leňošenia” alebo relaxovania, že práve v tejto chvíli ste veľmi neproduktívni a mrháte svojím časom? Ak áno, nevedomky ste spravili obrovskú chybu. Touto myšlienkou ste si totiž zvýšili hladinu stresu, riziko vzniku depresie a znížili úroveň šťastia. Potvrdzuje to štúdia, ktorú uverejnil portál Spring.

Spoločnosť totiž ovláda presvedčenie, že pre tento svet sme užitoční iba vtedy, keď sme maximálne produktívni. Čo si ale neuvedomujeme je to, že keď tomu uveríme, má to dopad na naše duševné zdravie, nakoľko už nie sme schopní oddychovať bez výčitiek svedomia. 

Hlavná autorka štúdie, Dr. Selin Malkoc, sa vyjadrila nasledovne: “Existuje množstvo výskumov, ktoré naznačujú, že oddych má výhody pre duševné zdravie, a že vďaka nemu môžeme byť produktívnejší a menej vystresovaní. Zistili sme však, že ak ľudia začnú veriť tomu, že voľný čas je plytvaním, môžu ostať depresívni a v strese.”

Photo by Lisa from Pexels

Spoluautorka štúdie, Dr. Rebecca Reczek, odporúča, aby sme si preto aj voľný čas začali definovať ako nejaký produktívny cieľ. Hovorí, že nám to pomôže zmeniť vnímanie, že relaxovanie je plytvaním času, pretože to nie je pravda. 

Dr. Reczek pritom upozorňuje aj na to, že tento problém je globálnym a ľudia po celom svete aktuálne počúvajú o tom, aké dôležité je byť produktívny a zaneprázdnený. 

Vo všeobecnosti sa preto môžeme zhodnúť na tom, že byť produktívny je, samozrejme, pre napredovanie v práci veľmi dôležité. Nesmieme ale v žiadnom prípade zabúdať na to, že každý z nás je človekom, a nie strojom. Preto je úplne prirodzené, že každý z nás potrebuje oddych či čas pre seba len na “leňošenie”, ktoré našej produktivite neublíži – práve naopak. Ešte viac ju dokáže nakopnúť. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov