Muži sú z Marsu, ženy z Venuše. V mnohom sa nechápeme, v mnohom sa priťahujeme a najradšej máme tie chvíle, keď si porozumieme.

Tomu však  veľakrát bránia rôzne predsudky a prehnané očakávania, ktoré voči opačnému pohlaviu máme. Príkladom prehnaných očakávaní je aj archetyp inteligentnej a múdrej ženy, ktorá mužov priťahuje a vzrušuje, pretože okrem toho, že je múdra, je aj krásna a tajomná. Že je realita na hony vzdialená od toho, čo nám podsúvajú médiá, dokazuje aj najnovšie zistenie vedcov…

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychológovia na univerzite v Buffale nedávno prišli k záveru, že inteligentné, múdre a vzdelané ženy sú pre opačné pohlavie príťažlivé len do určitej miery a priťahujú len určitú skupinu mužov. Muži majú často silné reči, čo platí aj v tomto prípade. Tvrdenia chlapov, že by chceli partnerku, ktorá je inteligentnejšia než oni, sú v rozpore s ich správaním k žene, ktorá ich mentálne prevyšuje. Možno ste to už zažili aj vy…

Unsplash.com

V teoretickej rovine, keď o tom muži len uvažujú a vytvoria si svoju predstavu inteligentnej ženy, vyhovuje všetkým ich požiadavkám a zároveň nezatieňuje ich vlastnú osobnosť. Preto tvrdia, že ich takáto žena priťahuje. Nie, v skutočnosti neklamú. Je to len ďalší z trikov, ktoré ľudský mozog používa – v predstavách si realitu významne skresľuje podľa seba.

Toto skreslené vnímanie vzdialenosti, ktoré presahuje do vzťahov, dokázali vedci v experimente, ktorého sa zúčastnilo 650 respondentov. Zistili, že keď si muži mohli vybrať partnerku na rande na základe písomných informácií o nej, vyberali si tie ženy, ktoré ich prevyšovali v inteligencii skôr, ako tie, ktoré boli na nižšej úrovni než muži. Obrat nastal, keď si partnerku na rande vyberali spomedzi žien, ktoré mali reálne pred sebou – v tom prípade muži volili skôr tie, ktoré boli menej inteligentnejšie, než oni.

Unsplash.com

Vysvetlením tohto javu je podľa vedcov to, že keď muži priamo komunikujú s inteligentnejšou ženou, prestanú sa sústrediť na to, aká je ich partnerka zaujímavá a príťažlivá, a sústredia sa na vlastné negatívne pocity, čo ich vedie k tomu, aby aj partnerku hodnotili menej pozitívne – veď predsa, oné pocity v nich vyvolala jej prítomnosť.

Vedci však našťastie zistili aj to, že ak boli muži vyrovnaní a spokojní sami so sebou, sústredili sa viac na opačné pohlavie a často boli otvorení tomu, aby ich žena aj poučila alebo inšpirovala.

Unsplash.com

Aby to nebolo len jednostranné, skoršie štúdie ukazujú, že ženy, ktoré preferujú mužov, ktorí sú inteligentnejší než ony, nie sú dobré v prírodných vedách ako matematika alebo fyzika a len zriedka budujú kariéru v oblasti IT, matematiky, techniky či strojárstva alebo stavebníctva.

Čo si o tom myslíte vy a aké sú vaše preferencie?

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov