Autor fotky: Ricardo Esquivel na Pexels

Nič sa nevyrovná kvalitnému spánku.

Určite ste už neraz sami na sebe spozorovali, ako nesmierne dôležitý je spánok, a aký má vplyv úplne na všetko – na našu náladu, na sústredenie sa či na produktivitu. Vynechať ho preto nikdy nie je dobrým riešením. Viete, čo by stalo, ak by ste ho vynechali čo i len na jeden, dva či tri dni? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Stavy, s ktorými by ste sa stretli, popísal bližšie portál The Minds Journal. 

24 hodín

To, že ste nespali jednu noc, sa vám už s najväčšou pravdepodobnosťou stalo. Zrejme si teda spomínate, že to nie je nič príjemné, a stavy ako podráždenosť, nadmerný stres, znížená pozornosť, únava či veľmi zvláštne chute na jedlo sú samozrejmosťou. 

36 hodín

Ak by ste z nejakého dôvodu nespali až 36 hodín, váš mozog si už všimne, že niečo je vo veľkom neporiadku, a niektoré jeho časti so sebou prestanú komunikovať. Okrem toho dôjde k hormonálnej nerovnováhe, čo naruší niektoré procesy v tele. Stretli by ste sa s príznakmi ako problémy s pamäťou, neschopnosť učiť sa, extrémna únava, zvýšený apetít či znížená slovná zásoba. 

Autor fotky: Marcus Aurelius na Pexels

48 hodín

Zatiaľ čo vydržať bez spánku 36 hodín až taký problém nie je a niekedy sa to inak jednoducho nedá, 48 hodín bez spánku už nie je skúsenosťou, ktorú by mal každý. Mozog už začína byť naozaj v strese a okrem vyššie popísaných príznakov sa pridáva aj úzkosť či dokonca depersonalizácia. Okrem toho ide o hranicu, kedy už človek môže začať halucinovať. 

72 hodín

V tomto štádiu by už boli halucinácie prakticky samozrejmosťou. Mentálne by ste už neboli schopní zvládnuť ani tie najľahšie úlohy a všetko by vás neskutočne iritovalo, boli by ste nesmierne podráždení. K úzkosti by sa navyše mohli pripojiť aj paranoje či dokonca depresia. 

96 hodín

Nespať štyri dni po sebe je skúsenosťou, ktorú zažilo len zopár ľudí. Vydržať takto bez dohľadu odborníkov je totiž prakticky nemožné. Človeka by už zmáhala neovládateľná túžba po spánku, v dôsledku čoho by vo väčšine prípadov došlo k psychóze spôsobenej spánkovou depriváciou. Navyše by ste už nedokázali rozoznať, čo je len halucinácia a čo je realita, v dôsledku čoho by vám hrozil úzkostný šok. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov