Foto: Photo by Keenan Constance from Pexels

Máte pocit, že únava vás trápi častejšie, než by bolo vhodné?

Pociťujete únavu, aj keď sa v noci dobre vyspíte, a tento stav už trvá niekoľko dní, týždňov či dokonca mesiacov? V tom prípade existujú len 2 vysvetlenia. Buď trpíte syndrómom chronickej únavy (čo je ten horší prípad), alebo v rámci svojho životného štýlu robíte niečo nesprávne. Ak je to ten druhý prípad, dobrou správou je, že to môžete zmeniť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside popísal 6 vecí, ktoré môžu spôsobovať, že neustále pociťujete únavu. Ak sa v niektorej z nich nájdete, skúste ju zmeniť, a ústup únavy spozorujete prakticky okamžite, najneskôr do niekoľkých dní. 

#1 Jete jedlá spôsobujúce únavu

Rafinované cukry sú síce rýchlym zdrojom energie, no je potrebné povedať aj to, že keď hladina cukru v krvi klesne, budete sa cítiť ešte viac unavene ako predtým. Ak teda často jete sladkosti, cestoviny či pizzu, môže to spôsobiť, že únavu budete pociťovať prakticky po celý deň. Skúste tieto jedlá výrazne obmedziť, a sledujte, ako vaša energia porastie. 

#2 Nehýbete sa

Problémom je, že keď sme unavení mentálne, teda napríklad z práce, zdá sa nám, že sme unavení aj fyzicky, a akékoľvek pohybové aktivity potom odkladáme. Mnohé štúdie však potvrdili pozitívny vplyv pohybu na nárast našej energie. Bola medzi nimi aj štúdia z roku 2008, kde sa vedcom podarilo dokázať, že hoci len 20 minút cvičenia 3x do týždna má pozitívny vplyv na vyššiu hladinu energie a znižuje vyčerpanosť. 

Photo by Tamba Budiarsana from Pexels

#3 Máte nejakú nezistenú alergiu

Alergia sa môže prejavovať aj zvýšenou únavou. Veľmi častými sú v poslednom období napríklad rôzne potravinové intolerancie, ktoré sa vôbec nemusia prejaviť len problémami s trávením – veľmi časté sú napríklad aj kožné problémy, psychické problémy, či spomínaná únava. Ak teda máte pocit, že príčinou by mohlo byť aj toto, určite absolvujte alergologické vyšetrenie. 

#4 Nepijete dostatok vody

Určite všade prichádzate do kontaktu s odporučením piť aspoň 2 litre nesladených tekutín (ideálne vody) denne, no málokto si uvedomuje dôležitosť tejto rady. Faktom však je, že voda tvorí viac ako 70 % nášho tela, a keď jej neprijmeme dostatok, takmer nič nefunguje tak, ako by malo. Preto, ak vás trápi únava, odsledujte si, koľko tekutín denne prijmete.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

#5 Ste vystresovaní

Viaceré výskumy potvrdili, že stres náš vyčerpáva, čo nie je nič prekvapujúce. Zarážujúce však je to, čo sa podarilo zistiť tejto štúdii, a to síce, že ešte viac ako samotný stres nás vyčerpáva, keď mu odmietame čeliť, a keď radšej naše problémy zametáme pod koberec. Ak preto zatvárate svojich “kostlivcov” do skrine, skúste ich vypustiť a čeliť im. Nie je to síce nič príjemné, no výsledky budú stáť za to. 

#6 Chýba vám nejaký vitamín

Železo, zinok, vitamín D či vitamín B12 – máte ich dostatok? Ak nie, príčinou vašej únavy môže byť aj to. Prijať ich môžete buď formou tabliet, alebo úpravou jedálnička, do ktorého by ste mali pridať napr. špenát, brokolicu, morčacie mäso, mlieko, vajcia, ryby či huby. Nenahraditeľnou je samozrejme aj každodenná prechádzka na čerstvom vzduchu. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov