Každý z nás pozná ten pocit, keď sa na niekoho namotáme. Vôbec nemusí ísť o zamilovanosť, stačí, že do nášho života príde niekto, kto na chvíľu zaplní celú našu myseľ a my kvôli nemu zabúdame na všetko ostatné.

Niekedy to môže byť kamarátka či známy, ktorí nás do svojho života vtiahnu natoľko, že prestávame myslieť na ten svoj. Inokedy je to človek, ktorý nás zraní, alebo v nás vyvolá silný pocit viny za niečo, čo sme urobili, ale aj za to, čo sme neurobili. V takých situáciách je ťažké oslobodiť si myseľ a prestať sa tým celým zaoberať. Trvá to istý čas, chce to veľa námahy a energie a väčšinou z toho vychádzame s nepríjemným pocitom, pretože sme sa museli boriť nutkavými myšlienkami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Platí to aj pri opakujúcich sa myšlienkach, ktoré sa týkajú nás samých – nášho života, vzhľadu, (ne)úspechov, vzťahov… Poradiť si s celou situáciou sa dá aj inak, než ju len pretrpieť. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako na to a veríme, že si medzi nimi nájdete aspoň jeden, ktorý vám pomôže.

#1

Niekedy máme chuť hneď sa angažovať a púšťať sa do vecí, a to len preto, že sme sa nechali zviesť silou okamihu. Lepšie je počkať a nechať situáciu, nech sa sama vyvinie. Uvidíte, že to, čo ste mali chuť včera riešiť, dnes nepovažujete za podstatné a neraz tým samých seba ochránite pred chybou, ktorá by vás mohla mrzieť.

Unsplash.com/Allie Smith

#2

Hovorte menej a držte si odstup, najmä keď ste v kontakte s niekým, kto veľa rozpráva a berie vám energiu. Ak máte pocit, že vás niekto vťahuje do svojho života, nerobte unáhlené rozhodnutia a závery. Dajte si pozor, aby vás niekto neovplyvňoval a zachovajte si jasnú myseľ.

#3

Nedovoľte, aby vo vás niekto vyvolal pocit viny, nech ide o čokoľvek. Dali by ste mu tým do rúk mocnú zbraň, ktorou by vás mohol manipulovať. Ak sa za niečo cítite naozaj vinní, vyriešte si to najprv sami so sebou, lebo potom vás už súdy iných nebudú zaujímať.

#4

Nemiešajte sa do záležitostí iných ľudí.

#5

Strážte si svoje emócie, najmä hnev, pretože ten nás dokáže priam nechutne ovládať. Keď sme rozčúlení, strácame triezvy úsudok a púšťame sa do riešení, ktoré vôbec nie sú dobré. Najlepšie zo všetkého je preto najprv skrotiť svoj hnev a upokojiť sa, až potom riešiť problémy a vzťahy.

Unsplash.com/Alejandro Alvarez

#6

Dajte si pozor na domýšľavosť, je to nešikovná vlastnosť a môže narobiť veľa škody. Neraz si domýšľame, čo si myslia alebo cítia iní a potom sme sklamaní, keď zistíme, ako veľmi sme sa mýlili. Veď si len vezmite, ako často ste sa stretli s tým, že si vaše slová alebo skutky ľudia vysvetlili úplne inak, než ste ich vy mysleli. Domýšľanie je mrhanie časom i energiou.

#7

Uvedomte si, že vaše myšlienky sú subjektívne. Sú to názory a nie fakty. Neverte všetkému, čo si myslíte, pretože náš úsudok je neraz ovplyvnený emóciami či vonkajším svetom. Ľudia s úzkosťou by vám vedeli dlho rozprávať o tom, ako im strach cez ich myšlienky ničí život.

#8

Poučte sa. Často sa v myšlienkach i vo vzťahoch zacyklujeme, pretože dookola opakujeme ten istý typ správania. Ak niečo môžete zmeniť, pokúste sa o to, ak to zmeniť nemôžete, prijmite to také, aké to je, alebo sa toho celkom vzdajte. To, že budete neustále váhať a premýšľať o tom vás nikam neposunie, budete len stagnovať.

#9

Minulosť nechajte tak. Nemáte stroj času a to, čo sa stalo, sa už neodstane. Svoju prítomnosť nezmeníte tým, že sa budete umárať v minulosti. Ak ste niekomu verili a on vás sklamal, už to nezmeníte ani vy, ani on. Posuňte sa ďalej.

Unsplash.com/Avel Chuklanov

#10

Naučte sa odpúšťať – ako ľuďom, tak i sebe samým. Prestaňte sa ničiť hnevom, výčitkami či zatrpknutosťou. Vypusťte ich z hlavy, tak, ako keby ste pred dvere vyniesli smeti. Kľúč k tým dverám je práve odpustenie. Nie je to ľahké, no na začiatok stačí vôľa odpustiť, ktorá časom môže prerásť na skutočné odpustenie a oslobodenie sa. Koniec koncov, odpúšťame preto, že to potrebujeme my sami, nie iní.

#11

Ak sa od niečoho neviete odpútať, pokúste sa zamestnať niečím iným – dajte zabrať svojmu telu alebo inej časti mysle. Môžete vyskúšať meditáciu, no pomôcť vie aj fyzická námaha či zmena prostredia.

#12

Doprajte si time-out. Keď ste v strese, pod tlakom či nervózni, veľmi pomáha na chvíľu sa zastaviť, predýchať to a nad všetkým sa zamyslieť z iného uhla pohľadu. Niekedy stačí chvíľka, inokedy na to budete potrebovať celý deň či týždne, najmä ak sa snažíte dostať z hlavy  dôležitú osobu.

A ozaj, ak niečo alebo niekoho chcete dostať z hlavy, nezakazujte si to. Váš mozog vykoná presne opačný príkaz.

Pozri aj: Srdcervúca pravda o tom, aké to je, keď stretnete tú správnu osobu v nesprávny čas

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov