Všetci vieme, že v dnešnej dobe je obal to, čo predáva. Zovňajšok a prvý dojem sú dôležité hlavne ak ide o prácu, no svoje miesto majú aj pri spoznávaní nových ľudí, hľadaní si partnera či utváraní si obrazu o sebe samom.

Iste ste už čítali mnoho rád o tom, aká by mala byť vaša reč tela a ako vystupovať podľa etikety. Je to všetko fajn, no tých rád a pravidiel je niekedy tak veľa, že si z nich zapamätáme len máločo. My sa dnes pozrieme na to, ako pôsobiť inteligentnejšie a jednoduchým spôsobom sa vám budeme snažiť pomôcť osvojiť si tieto tipy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Oblečenie

Známe pravidlo ‚menej je viac‘ platí aj v tomto prípade. Treba ho len správne chápať. Ak chcete pôsobiť inteligentnejšie, mali by ste si dávať pozor na to, aby ste sa príliš neodhaľovali, lebo to pôsobí lacno. Vysvetlenie, prečo je to tak, je veľmi prosté; čím viac je odhalené telo, tým viac sa pozornosť presúva na vzhľad človeka a nie na to, aký je alebo o čom hovorí. To platí najmä pre ženy. Dajte si však pozor aj na doplnky a kombináciu farieb a vyberajte ich s citom. Tým nemyslíme na to, že by ste sa mali vzdať výrazných farieb, len skrátka neprestreľte a vždy myslite aj na etiketu.

Unsplash.com/Matthew Kane

Očný kontakt

V rámci neverbálnej komunikácie asi niet zásadnejšieho informačného kanálu, ako očný kontakt. Primerané dívanie sa do očí toho druhého udržuje plynulosť konverzácie a podporuje rast dôvery. Ak ste plachejší, skúste si očný kontakt natrénovať. Ak ste komunikatívni a sebavedomí, dajte si pozor, aby ste na toho druhého neciveli alebo ho svojím pohľadom príliš nefixovali. Zlatá stredná cesta je skrátka to najlepšie, čo vám môžeme poradiť.

Účes

Podľa výskumov najinteligentnejšie pôsobia ženy, ktoré majú stredne dlhé vlasy a nosia ich buď rozpustené alebo ležérne zopnuté. Áno, je to takéto jednoduché, a preto nezachádzajte do extrémov a dajte si pohov od príliš slávnostných či formálnych účesov, no vyhnite sa aj extravagancii. A čo páni? Tí by mali zvoliť strednú dĺžku vlasov a česať si ich nabok.

Unsplash.com/Cristian Newman

Spánok

Divíte sa, ako je to možné? Podľa výskumov viac spánku spôsobuje, že ľudia pôsobia inteligentnejšie, pretože ich tvár vyzerá oddýchnuto, neutrálne a pokojne. Tí unavenejší majú totiž viac prižmúrené oči, čo im spolu s kruhmi pod očami dodáva mierne zamračený výraz. Je to maličkosť, no divili by ste sa, ako niekedy zaváži.

Rýchlosť reči

Áno, aj tá je dôležitá a je to celkom prirodzené. Kto z nás je rád v spoločnosti ľudí, ktorým takmer nerozumieť, pretože buď rozprávajú rýchlo alebo poriadne neartikulujú? Túto praktickú skúsenosť dokazujú aj výskumy – ľudia, ktorých kadencia reči je pomalšia a ktorých výslovnosť je zreteľná a správna, sú považovaní za bystrejších, sebavedomejších a rozhľadenejších. Dobrou správou je, že štýl reči sa dá trénovať a nemusíte stráviť hodiny pred zrkadlom či pri jazykolamoch. Stačí sa trochu viac sústrediť a pôjde to.

pexels.com

Pozri aj: 8 vecí, v ktorých sa ľudia, ktorých priťahuje inteligencia, líšia od tých ostatných

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov