foto: NordNordWest/Wikimedia, Pinterest

Aj vašim snom je ísť na tichomorské ostrovy, kde vládne biely piesok a tyrkysové more? Ako sa sem dostať a hlavne ako sa hľadajú informácie, letenky a čo vidieť? V článku nájdete rady ako si veľmi jednoducho naplánovať cestu.

Na prelome októbra a novembra idem spoločne s interez.sk do oblasti, ktorá je menej známa pre Slovákov. Počas obdobia jedného mesiaca navštívim ostrovy Fidži, Vanuatu, Tanna, Šalamúnove ostrovy, Papua Nová Guinea a Východný Timor. Viacerí ste nám písali, ako sa tam dá dostať, koľko stoja letenky a hlavne aké je spojenie medzi ostrovmi. V tomto článku rozpíšem ako som cestu plánoval, kde a čo som vlastne rezervoval.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najprv si predstavme samotné ostrovy. Mnoho cestovateľov si pod pojmom Tichomorie predstaví Bora Bora či Tahiti. Tieto ostrovy sú najviac navštevované a dávajú pocit, že dostať sa sem je extrémne drahé a že oblasť Tichomoria je len pre pár vyvolených. Celá oblasť má v skutočnosti niekoľko Bora Bora – ak nie krajších – a hlavne omnoho cenovo prístupnejších.

Tichomorie sa delí do troch častí: Melanézia, Polynézia a Mikronézia. V rámci nich sa nachádzajú samostatné krajiny – ostrovy. Pre nás môže byť veľmi zaujímavé, že drvivá väčšina ostrovných štátov nám zrušila víza, alebo sa dajú vybaviť na letisku viď Papua Nová Guinea.

foto: Pixabay

Fidži – ostrovný štát, ktorý tvorí 222 vulkanických ostrovov, má takmer 820 tisíc obyvateľov. Nezávislosť získal 1970, je to parlamentná demokracia a oficiálnym jazykom je angličtina. Na kúpanie sa v tyrkysovom mori je najlepšia oblasť pri meste Nadi, súostrovie Mamanuca group.

Vanuatu – Ide o ostrovnú krajinu v oblasti Koralového mora východne od austrálskeho queenslandského pobrežia. Meno Vanuatu sa skladá z „vanua“ (zem) a „atu“ (samostatný). Vanuatu je tvorené súostrovím Vanuatu. Tvorí ho zhruba 83 ostrovov a ostrovčekov. 12 hlavných a 70 menších ostrovov zoskupených do tvaru písmena Y. Krajina vznikla v roku 1980 a oficiálnymi jazykmi sú taktiež angličtina a francúzština. Pre cestovateľov je asi najzaujímavejšia aktívna sopka na ostrove Tanna – Mount Yasur a sviatok, kedy domorodé obyvateľstvo skáče na lokálne spravených lanách.

foto: Pixabay

Šalamúnove ostrovy – Krajina sa nachádza východne od Papuy-Novej Guinei a skladá sa z asi 1 000 ostrovov tvoriacich rovnomenné súostrovie. Má rozlohu 28 370 km². Hlavným mestom je Honiara ležiaca na ostrove Guadalcanal. Na tomto ostrove sa počas 2. svetovej vojny odohrala rozhodujúca bitka medzi USA a Japonskom. Žije tu asi 550 000 obyvateľov, ktorí získali nezávislosť v roku 1978.

Papua Nová Guinea – dlhý názov Nezávislý štát Papua-Nová Guinea je prímorský štát v Oceánii. Susedí s Indonéziou (pozemná hranica) a so Šalamúnovými ostrovmi (cez morský prieliv pri ostrove Bougainville). Získala nezávislosť v roku 1975 a má cca 4,7 miliónov obyvateľov. Najväčším lákadlom je miestne domorodé obyvateľstvo. Tu bude mojím cieľom prejsť do vnútrozemia a navštíviť miestne kmene. Ostrovy majú asi najkrajšie pláže na východe krajiny, kde viditeľnosť do mora je až 40 metrov a je tu jeden z najlepších živých korálových bariér na svete.

foto: Pixabay

Východný Timor – je to najmladší štát v Ázii, ktorý vznikol v roku 2002 a nezávislosť získal od Indonézie v dlhej občianskej vojne. Žije tu ca. 1 milión obyvateľov na rozlohe asi 14 608 km2. Chodí sa sem hlavne kvôli pôvodnému pralesu.

Kedy ísť?

Najlepšie obdobie na návštevu týchto ostrovov je apríl až november. Počas ostatných mesiacov je obdobie dažďov.

Je potrebné očkovanie?

Žiadna krajina nevyžaduje povinné očkovanie (proti žltej zimnici). Pokiaľ ide o maláriu, problémová oblasť je len vnútrozemie štátu Papua Nová Guinea. Viac o malárii sa dozviete v článku.

Ako sa sem dostať?

Hlavná letenka je na Fidži s Korean Air. Túto letenku som kúpil za neskutočne dobrú cenu 1000 eur s tým, že odlietam s Koreanom z Prahy a vraciam sa domov z indonézskeho ostrova Bali. (Ak si kladiete otázku, prečo práve z Bali, tak je to preto, lebo hlavné mesto východného Timoru – Dili má najlepšie letecké spojenie s Bali).

Medzi tichomorskými ostrovmi však nejde žiadna loď, takže ísť letecky. Budeme využívať letecké linky – z hľadiska kvality vysoko hodnotené:

Treba zdôrazniť, že väčšinu leteniek medzi ostrovmi nenájdete v klasických letenkových vyhľadávačov, ale priamo na stránke leteckej spoločnosti. Prelety medzi ostrovmi stoja od 100 do 250 USD. Veľmi mi pomohli Aerodom a KadeTade.

Najlepšie je letieť na ostrov Fidži do mesta Nadi. Tento ostrov je vstupnou bránou do oblasti a má veľmi dobré spojenie s Áziou (napr. s Japonskom a Kóreou), ale aj s Austráliou. Letenky sem každým rokom klesajú. Lety z Európy sem trvajú od 22 do 34 hodín čistého letu. Najrýchlejšie spojenie je cez kórejský Soul s leteckou spoločnosťou Korea Airlines, ktorá lieta z Prahy a z Viedne.

Pri kúpe leteniek platí, že čím skôr, tým lepšie a hlavne treba ísť v období, keď je dobré počasie. Veľa cestovateľov sa riadi tým, že keď vidia extrémne lacnú letenku, tak ju ihneď kúpia bez toho, aby si overili, či je v tom čase vhodné obdobie na návštevu danej oblasti. Stáva sa potom, že cestujú akurát mimo hlavného obdobia.

foto: Pixabay

Ceny

Najdrahšou krajinou je Papua Nová Guinea a najlacnejšou je Fidži. Priemerné ubytovanie stojí cca 40 USD. Hostely nájdete len na Fidži. Napríklad na Fidži hotel Hilton na súkromnom ostrove s tyrkysovým morom vyjde na 100 USD, čo nie je vzhľadom na danú oblasť veľa.
Takýto výlet do Tichomoria vás vyjde s cestovnými kanceláriami od 15 000 eur a vyššie na mesiac. Nás to vyjde do 6 000 Eur. Ak je váš štandard ubytovania nižší, cena môže byť ešte oveľa nižšia.

O podrobnom rozpočte výletu do Tichomoria vás budeme informovať po ceste, ktorá končí 14. novembra 2017.

Martin Navrátil, Travelistan
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov