Foto: pexels.com

Na prvý pohľad by sa až mohlo zdať, že ide o úplnú banalitu…

Jednou z najčastejších príčin rozvodu je určite aj nevera. Málokedy sa ju totiž podarí utajiť a málokto ju dokáže odpustiť. Príčiny, prečo sa jej dopúšťajú ženy a prečo muži, sú ale trocha odlišné. Portál Your Tango sa pozrel na najčastejší dôvod žien. 

V mnohých vzťahoch sa stáva to, že dvojica skôr či neskôr dospeje do štádia, kedy si jeden z partnerov uvedomí (alebo si to uvedomia obaja), že vo vzťahu už nenachádzajú to, čo predtým, a že z neho vymizla vášeň.

Priznať si to síce nie je jednoduché, no paradoxne, práve to môže vzťah zachrániť. Sexuológ Eric Anderson, ktorý prednáša na University of Winchester, vysvetľuje: “Najpredvídateľnejšou vecou na vzťahu je to, že kvalita a frekvencia sexu sa postupne začne znižovať. Je to preto, že po čase nás jednoducho rovnaké telo začne nudiť.”

Tomuto fenoménu sa rozhodol venovať zahraničný portál Ashley Madison. Ide o online zoznamku, ktorá však nie je taká “obyčajná” – ide totiž o priestor, kde si na svoje sexuálne dobrodružstvá hľadajú partnerov zadaní ľudia. 

Tento web sa teda rozhodol pre prieskum a 100 zadaných žien vo veku od 25 do 45 rokov sa opýtali, prečo sa rozhodli pre neveru a nie pre rozvod. 

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Výsledok bol prekvapujúci. Až 67 % žien totiž odpovedalo, že nevery sa dopustili iba preto, že im v živote chýbala nejaká vášeň. Chceli jednoducho zacítiť nejaké “iskrenie” a opäť chceli cítiť, že pre niekoho sú atraktívne. Pozornosť tak nachádzali v náručí iného muža. 

Zaujímavým je pritom aj zistenie uverejnené v The Journal of Couple and Relationship Therapy, ktoré hovorí o tom, že nevery sa v manželstve dopustí až 50 % žien a 60 % mužov, a to približne v rovnakom období, teda “naraz”. 

Znepokojujúcim je ale tiež fakt, že tieto čísla sa za posledných 10 rokov zdvojnásobili. Z toho by sme teda mohli vyvodiť záver, že ľudia sa svoje partnerské problémy nesnažia riešiť komunikáciu a vzájomnou snahou o nápravu, ale jednoduchým “únikom z reality”, ktorý nachádzajú v nevere. Určite ale nejde o riešenie, ktorý ich problém vyrieši – práve naopak. Zvyčajne ho ešte viac prehĺbi. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov