Sebavedomie. Vedomie seba. Vraj je zdravé, keď človek vidí seba samého takého, aký naozaj je. Lenže kedy to je? Veď nikto, kto sa na seba díva príliš kriticky, nemá pocit, že to preháňa. Až na to, že sa mu potom stáva, že má problém pohnúť sa dopredu.

Prečo? Má strach, ktorý pramení z toho, že málo sám sebe dôveruje. Dôvod? Neverí vo svoje schopnosti. A prečo? Lebo ich nepozná alebo ich nevníma také, aké sú. Nie je žiadnym prekvapením, že medzi sebavedomím a úspechom, alebo inak, plnohodnotným životom, existuje priama súvislosť. Nízke sebavedomie dokáže narobiť riadnu šarapatu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám preto predstavujeme 10 trikov, ktoré vám pomôžu lepšie si uvedomiť, kým naozaj ste…

Objektivita

Niekedy sme tak pohrúžení do aktuálnych problémov, že nám uniká širší kontext. Dobre padne, ak sa pokúsime pozrieť sa na svoj život z nadhľadu a s odstupom. Sú vaše aktuálne problémy až také zlé? Netúžili ste náhodou pred niekoľkými mesiacmi práve po tejto práci? Kde sa stratil váš entuziazmus?

Nikto vám nekáže porovnávať svoj život so životom niekoho iného, stačí, keď sa na svoju situáciu pozriete z inej perspektívy a dovolíte si vidieť veci v inom svetle.

Unsplash.com/Ariel Lustre

Minulé úspechy

Keď sme pri tom náhľade na život, čo vaše minulé úspechy? Nehovorte, že sú malicherné a nestoja za reč a radšej si spomeňte, ako skvele ste sa cítili, keď ste ich po dlhom a namáhavom úsilí dosiahli. Skúste sa nimi motivovať a čerpať z nich energiu ísť vpred.

Pohovorte si so sebou

Postavte sa pred zrkadlo, vezmite si pero a papier, alebo sa len pohodlne usaďte a zavrite oči. Vašou jedinou úlohou bude prihovoriť sa sebe samému. Prihovoriť sa ako priateľ, ako niekto, kto vo vás verí a chce vás povzbudiť. Buďte na seba milí a vyhnite sa všetkým tým porazeneckým, deštruktívnym a toxickým rečiam.

Pripomeňte si, že napriek problémom a neúspechom ste jedineční, máte svoju hodnotu, svoje sny a ciele i dostatok síl na ich dosiahnutie…

Máte svojich päť P?

Alebo inak, poznáte svojich 5 pozitívnych vlastností či postojov? Nie? Tak to je škoda a zbytočne mrháte energiu na niečo neproduktívne. Alebo si snáď myslíte, že hĺbanie sa vo svojich nedostatkoch vás posunie niekam ďalej?

Nemusíte na sebe hľadať obrovské kladné stránky a talenty. Nemusíte byť geniálny maliar či výborný matematik na to, aby ste mohli byť dobrým človekom.

Unsplash.com/Natalie Rhea Riggs

Detox sietí

Hneď teraz si položte 2 otázky:

  • Ad1: Sú všetci tí ľudia, ktorých máte na FB vašimi priateľmi aj v reálnom živote?
  • Ad2: Máte dobrý pocit z toho, keď si denno-denne prezeráte dokonalé fotky či posty na sociálnych sieťach?

Dvakrát „nie“? Nuž, niečo by ste mali zmeniť. My ľudia sme niekedy divné tvory – to, čo nám nechutí nejeme, no to, čo „nechutí“ našej duši, na tom dokážeme byť extrémne závislí. A ešte sa čudujeme, prečo nie sme spokojní s vlastným životom, prečo máme pocit, že sme bezvýznamní a tak ďalej…

O krok späť

Skúste si pohľadať nejaké staré zápisníky, diáre či nebodaj denníky, ak nejaké máte. Že načo? Pomôžu vám stretnúť sa so svojím starým ja a uvedomiť si, ako ste kedysi veľmi intenzívne túžili po tom, čo je dnes pre vás bežným štandardom. Uvidíte, nezostane to len pri nostalgii.

Imperfekcionizmus

Kto vám diktuje, aby ste sa snažili byť vo všetkom dokonalí? Jedine vy sami! Vy sa necháte obalamutiť módnymi či inými trendmi a sami seba neustále za niečím ženiete. A čo z toho máte? Neutíchajúci pocit, že nie ste dosť dobrí.

Stop! Stop! Stop! Dokonalosť je nuda, keby sme boli všetci dokonalí, neboli by sme jedineční, boli by sme kúskom série, nie originálom. Takže, je načase brať svoje nedokonalosti ako výhru, nie ako prehru. Narodili ste sa presne takí, akí ste sa mali narodiť, nie nekompletní ani menejcenní.

Unsplash.com/Allef Vinicius

Počúvajte sa

Známi vás volajú na víkend na chatu a vy by ste najradšej zostali doma s knihou? Kolega vás prosí o zástup a vy máte iné plány? Nebojte sa povedať „nie“ a stáť si za svojím. Iste, pomáhať iným je skvelé, ale zasa na druhej strane, z času na čas si treba oddýchnuť. Od všetkého. Dokonca aj od pomáhania. Inak vám hrozí vyhorenie a možno aj choroba, ak zanedbáte nenápadné príznaky.

Buďte spontánni

Koľkokrát ste príliš premýšľali nad tým, akým dojmom pôsobíte na iných, čo si o vás myslia a podobne? Vykašlite sa na to a skúste ľuďom ukázať svoje ozajstné ja. Neznamená to, že máte byť vulgárny a nezdvorilý, len sa máte prestať snažiť páčiť sa a vyhovieť každému.

Dovoľte si byť sami sebou a kašlite na to, čo povedia ostatní. Majú totiž len 2 možnosti – buď to prijmú alebo nie.

Priatelia

Od koho sa nám môže dostať viac podpory a ocenenia, ak nie od blízkych osôb. Niekedy stačí len káva s niekým, koho ste nevideli celé mesiace a hneď máte pocit, že svet je trochu iný, než ste si mysleli.

A ozaj, nezabúdajte, že keď si s problémami neviete dať rady vy sami, vždy sa nájde niekto, kto vám s nimi pomôže – partner/ka, kamaráti či rodina. Stačí len požiadať o pomoc.

Unsplash.com/Matheus Ferrero

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 30 vecí robíte, pretože už máte zdravé sebavedomie

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov