Komunikácia je kľúčová, keďže človek je tvor spoločenský a bez vzťahov s inými by sme v podstate neprežili. Neraz sme na vlastnej koži zažili, že viac než na tom, čo sme povedali záležalo na tom, ako sme to povedali.

Poznáme ľudí, ktorí sú priam majstrami slova a dokážu iných doslova „ukecať“ na čokoľvek, čo si zaumienia. No nie každý je v rozhovoroch s inými taký dobrý spoločník. Našťastie, je to aj vec cviku. Stačí len prekonať svoju hanblivosť či introvertnú povahu a zistíte, že vám zo života zmiznú mnohé nepríjemnosti a nedorozumenia. Pripravili sme pre vás 5 tipov, ako zlepšiť svoje komunikačné schopnosti a v rozhovoroch pôsobiť sebaistejšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Najprv ten druhý, potom vy

Ako by ste sa cítili v spoločnosti niekoho, kto len čo vás stretne, vybalí na vás všetky svoje pozitívne i negatívne pocity a ani vás nepustí k slovu? Nie veľmi príjemne, že? Je preto fajn naučiť sa dať tomu druhému pri rozhovoroch prednosť. Zároveň sa však nebojte vziať si slovo a vyjadriť svoj, možno aj protichodný, názor. A nepodceňujte sa tým, že si o sebe myslíte, že musíte len počúvať, lebo nemáte čo povedať. Máte, len to ešte neviete.

Unsplash.com/Andrei Ianovskii

Pýtajte sa

Iste poznáte príslovie,  že ten, kto sa veľa pýta, veľa vie. Dobrá komunikácia však nie je len o tom, že kladiete otázky a toho druhého priam vypočúvate. Je o rovnováhe medzi rozprávaním a počúvaním. K tomu prvému sa ešte dostaneme a čo sa týka toho druhého, je dôležité vedieť správne počúvať – teda načúvať tomu druhému tak, aby mal naozaj dojem, že ho vnímate. Základom toho je samozrejme plná pozornosť, ktorú by mali dopĺňať otázky na ujasnenie či doplnenie informácií. Nepýtajte sa na všetko možné, skôr na veci a oblasti, ktoré vás naozaj zaujímajú, veď ani neustály prílev otázok nie je nič, čo by mohlo pomôcť komunikácii.

Vážte slová

Lebo tie majú veľkú moc. Dokážeme nimi ľudí potešiť aj zraniť a ťažko je iným vysvetľovať, že to, čo sme povedali, sme tak nemysleli. Niekedy je to ozaj len o voľbe slov a preto je fajn potrpieť si na svoju slovnú zásobu a snažiť sa ju rozšíriť. Okrem toho, mali by sme si zapamätať 2 pravidlá: nikdy nehovorte to, čo si myslíte, že chcú iní počuť a nikdy nepovedzte slová, za ktorými by ste si nestáli. Radšej sa postavte sami za seba a buďte úprimní. Keď budete autentickí a bezprostrední, bude sa vám oveľa ľahšie komunikovať s inými.

Unsplash.com/Chad Madden

Používajte reč tela

Veríme, že vás neobišli výsledky výskumov, ktoré poukazujú na to, že rečou tela komunikujeme oveľa väčšiu časť informácií, ako slovami. Je preto fajn dať si pozor na to, aby boli naše slová v súlade s našou mimikou a gestami, pretože tie ich dokážu podporiť aj zdôrazniť. Ďalej je vhodné všímať si na sebe nežiadúce gestá, ktoré môžu pôsobiť negatívne, ako napríklad prekríženie rúk na hrudi pri rozhovore, zhrbený postoj tela a podobne. Veľmi sa odporúča jemne a nenápadne kopírovať postoj toho druhého a nemusíte sa pritom ani veľmi namáhať, pretože zrkadlenie je pre nás celkom prirodzené.

Počúvajte

Je rozdiel počúvať a počúvať; registrovať niečo len na pol ucha a niečomu inému venovať plnú pozornosť sa takmer ani nedá porovnávať. Ak chcete zlepšiť svoje komunikačné schopnosti, rozhodne by ste sa mali naučiť správne počúvať. Ako sme už spomínali, všetko je to o rovnováhe medzi rozprávaním a počúvaním. Pri tom druhom nejde len o to sústrediť sa na slová, ale hlavne o to, aby ste sa naučili vnímať toho druhého – slová, jeho pocity, kontext… Všetko sa to dá naučiť, stačí, keď svoju pozornosť prenesiete zo seba na toho druhého. A to, že ho ozaj počúvate, mu môžete dať najavo slovným i neverbálnym pritakávaním.

Unsplash.com/Jaroslaw Ceborski

Pri komunikácii existuje množstvo slovných barličiek a fráz, o ktoré sa môžete opierať, no nikdy nezabudnite, že na to, aby ste vedeli dobre komunikovať, potrebujete 2 veci: chuť komunikovať a autentickosť, lebo bez nich to nebude ono. A cvičiť túto schopnosť môžete naozaj dennodenne, na každom kroku.

Pozri aj: Toto sú 4 najväčšie chyby v komunikácii, ktorým by sme sa mali rozhodne vyvarovať. Robíte ich aj vy?

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov