Poznáte ten pocit, keď máte nejaké slovo na jazyku, no nie a nie si naň spomenúť a vysloviť ho? Presne o tom je fenomén lethologica.

Určite vám v tej chvíli napadol význam slova, jeho synonymá a možno ste si vybavili aj začiatočné písmeno, no na samotný výraz ste si ani za svet nemohli spomenúť. S týmto javom sa denne stretáva každý z nás. Odborníci ho poznajú aj pod pojmom „na špičke jazyka“ a definujú ho ako nepríjemný pocit frustrácie, ktorý vychádza z dočasnej neschopnosti získať informácie z pamäti. Aj vďaka nemu získali o fungovaní pamäte nové poznatky. Nielen o tom sa dočítate nižšie…

Článok pokračuje pod videom ↓

Najzaujímavejšie fakty

  • Fenomén „na špičke jazyka“ je univerzálny. Podľa výskumov sa s ním stretne až 90% rečníkov hovoriacich rôznymi jazykmi a pochádzajúcich z rôznych kútov sveta.
Unsplash.com/Nicholas Green
  • Frekvencia výskytu rastie s vekom. Kým u mladých ľudí sa objaví lethologica raz za týždeň, u starších ľudí je bežná aj raz do dňa.
  • Ľudia si často vybavujú úlomky informácií. Je to napríklad už spomínané prvé písmeno slova, počet slabík a podobne.

Prečo sa to deje?

Proces tvorby reči je neuveriteľne zložitý aj napriek tomu, že si to neuvedomujeme. Len čo si spomenieme na nejakú myšlienku, mozog ju formuluje do slov, ktoré reprezentujú abstraktnú ideu a zároveň tieto slová hneď vyjadríme nahlas. Niet divu, že v tejto dlhej reťazi občas nejaké to ohnivko pochybí. I keď nám to spôsobuje frustráciu, mali by sme vedieť, že je to celkom normálna vec.

Fenomén „na špičke jazyka“ sa často spája s únavou, prepracovanosťou, multitaskingom či so stresom. Mnohí odborníci ho považujú za určitý druh alarmu, ktorý má upozorniť na problémy v systéme vyhľadávania a spracovania informácií. Inak povedané, poukazuje na to, že ste buď unavení, alebo sa potrebujete viac sústrediť na jednu vec, alebo ste príliš pod tlakom a nezvládate to tak, ako by ste chceli.

Unsplash.com/Christopher Campbell

Ako sa mu vyhnúť?

Keď vám počas dôležitej prezentácie vypadne kľúčové slovo, máte pocit, že čelíte hotovej katastrofe. Našťastie, aj takýmto situáciám sa dá predchádzať. Máme pre vás hneď niekoľko tipov:

  • Čím dlhšie sa snažíte rozpamätať sa na nejaké slovo, tým je väčšia je pravdepodobnosť, že sa táto situácia zopakuje. Preto ho radšej nahraďte synonymom a príliš sa nad tým nepozastavujte. Stať sa to môže komukoľvek.
  • Tento fenomén sa najčastejšie vyskytuje, keď robíte viac vecí naraz, alebo keď niečo robíte a pritom premýšľate o niečom celkom inom. Preto radšej sústreďte svoju pozornosť na jeden objekt a nenechajte sa vyrušiť.
  • Výskumy ukazujú, že častý výskyt tohto fenoménu môže viesť k zlepšeniu pamäti. Ako je to možné? Tým, že si uvedomíte, že máte v tejto oblasti nedostatky a cielene na nich začnete pracovať.
  • Ak sa pri učení nových a nezvyčajných slov sústredíte viac na kontext, súvis s inými slovami či význam, než na ich konkrétny názov, je pravdepodobnejšie, že si ich ľahšie vybavíte.
  • Pomôcť vám môže aj to, keď sa na slovo, ktoré vám vypadlo zámerne sústredíte a budete si ho dookola vedome opakovať.
  • Veľmi často pomôže aj to, ak sa nad týmto fenoménom príliš nepozastavíte a idete v myšlienkach ďalej. Odpoveď, ktorú hľadáte, príde zakrátko aj sama.
Unsplash.com/Reinhart Julian

Keď sa vám najbližšie stane, že si nebudete môcť spomenúť na slovo, ktoré máte na jazyku, nič si z toho nerobte a hlavne nestresujte, nech by to bola akákoľvek dôležitá udalosť. Isteže, keď sa vám to stane počas skúšky či dôležitej prezentácie, nie je to nič príjemné, no hlavu hore, môže sa to stať hocikomu.

Ak už neviete, čo robiť, pokojne priznajte, že vám daný výraz vypadol  a pokúste sa tak situáciu odľahčiť. Nenechajte sa pohltiť frustráciou, ktorú so sebou lethologica prináša. Svet sa preto nezrúti.

Pozri aj: S preklepmi či s prerieknutiami sa stretávame každý deň. Podľa Freudovej teórie však nie sú omylom, ale odhalením našich túžob

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov