Pre rodičov pred 50 rokmi mali naozaj "skvelé" rady.

Buďme radi, že už nežijeme v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. A čo viac, buďme radi, že v tomto období práve nečakáme dieťa. Prečo? Pretože v rôznych knihách o rodičovstve sa práve pred 50 rokmi vyskytovalo množstvo „skvelých“ rád pre budúcich rodičov od popredných doktorov a odborníkov. Neveríte, že to mohlo byť až tak zlé? Nuž, presvedčte sa sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najdôležitejšie je byť „správnym občanom“

Vedci a „odborníci“ na výchovu detí pred 50 rokmi tvrdili: „Čím skôr si dieťa uvedomí, že je len malou časťou spoločnosti, tým lepšie to preňho bude.“ Ak to znie absurdne, tak je to pravdepodobne preto, že to je absurdné. Najdôležitejšia vec, ktorú môžete dieťaťu dať, je bezpodmienečná láska. Tá bude podporovať emocionálnu inteligenciu dieťaťa. A ak vychováte emocionálne inteligentné dieťaťa, je tu dobrá šanca, že  vyrastie nielen do správneho občana, ale bude tiež pravdepodobnejšie, že dosiahne úspech vo všetkých oblastiach svojho života

Pre dieťa je najlepší spánok na brušku

Odborníci vo veľkom odporúčali všetkým rodičom, aby nechávali svoje deti spať ležiace na brušku. Tisícky životov malých detí by mohlo byť zachránených pred syndrómom náhleho úmrtia dieťaťa (SIDS), keby vtedy rodičia vedeli, že deti by mali spať len na chrbte. Našťastie, len čo ľudia zistili, že spánok na brušku je čistý nezmysel, počet úmrtí súvisiacich so SIDS  sa rapídne znížil.

unsplash.com

Prvé narodeniny sú ten najlepší čas na to, aby ste svojmu dieťaťu predstavili čaj a kávu

Okrem skvelej rady pre matky, že dieťa by malo byť úplne oddelené od mlieka, ktoré obsahuje tuky, vedci prišli aj s ďalšou radou: „Jednoročný jedinec by mal dostávať tekutiny vo forme ovocných a zeleninových štiav, polievok, vody, mliečneho suchého mlieka a postupného zavádzania čaju a kávy“. Áno, čítate správne.

Obdobie počas tehotenstva = obdobie pred tehotenstvom

Táto rada sa týkala budúcich mamičiek, ktorým sa odporúčalo, že to, že sú tehotné, na veci nič nemení a vykonávať by mali všetko ako doteraz – vrátane rôznych fyzických prác alebo športovania. Aj keď táto rada sčasti platí aj dodnes – stále sa odporúča, aby sa tehotné ženy udržiavali v kondícii, teraz už vieme, že športom, kde je vysoké riziko pádu alebo úderu ako jazda na koňoch, hra na softbalovom ihrisku či volejbal, by sme sa predsa len v našom záujme a v záujme nášho dieťaťa mali vyhnúť.

Počas tehotenstva sa odporúča piť alkohol a vyfajčiť môžete až 10 cigariet

Skvelá rada od vtedajšieho lekára znela asi nejako takto: „Samozrejme, že sa neodporúča, aby žena počas tehotenstva vo veľkom fajčila. Ale 10 cigariet denne je celkom pravdepodobne neškodných“. No, keď si to myslíte, pán doktor… A nielen to, tabu nebol ani alkohol. Odporúčalo sa piť veľké množstvo alkoholu na uvoľnenie svalov a dodávanie energie. No, ešteže sa svet aspoň v tom posunul dopredu.

Zemiaky sú fuj, ale pečeň je tým správnym riešením

V tehotenstve konzumovať zemiaky? Zbláznili ste sa? Zemiaky predsa produkujú prírodný toxín, ktorým by ste sa mohli priotráviť. Našťastie, najnovšie výskumy nám ukazujú, že je veľmi nepravdepodobné, aby sa človek týmto toxínom otrávil. Ale čo jesť namiesto zemiakov? Predsa pečeň, ktorá bola propagovaná ako ideálne jedlo pre budúce mamičky. Samozrejme, je to práve pečeň, ktorá sa v dnešných dňoch neodporúča, pretože môže byť pre plod veľmi nebezpečná.

pexels.com

Pozri aj: Toto je 10 najšialenejších a najkrutejších medicínskych metód, ktoré sa používali v minulosti

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov