Ako sa vzťah medzi najlepšími priateľmi (ne)zmenil počas rokov?

Keď premýšľate o najlepších priateľoch, ktorých ste mali kedysi a ktorých máte dnes, uvedomíte si, že sa veľa zmenilo, ale základy zostávajú rovnaké: voláte si neskoro večer, rozprávate sa o všetkom a o ničom zároveň, ohovárate kadekoho a sťažujete sa na všetko. Rozdiel je len v tom, že teraz ste starší a pijete viac vína. Hovorí sa, že najlepší priatelia sú súrodenci, ktorých sme nikdy nemali. Vždy sú tu pre nás, čakajúci a ochotní nám pomôcť. Bez nich by sme neboli tam, kde sme. Poďme sa teda pozrieť, ako sa vzťahy zmenili od 90.rokov minulého storočia oproti dnešnému dňu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hádky

Predtým: Váš najlepší priateľ vám sľúbil, že sa postará o vaše tamagoči, kým budete na dovolenke, no potom ho nechal zomrieť. Bola to tá najostrasnejšia vec, ktorú vám urobil.

Dnes: Dospelí sa už v podstate „nehádajú“. Namiesto toho nechávajú pasívne agresívne komentáre na Facebooku a zámerne „nelajkujú“ vaše príspevky.

Udobrenie

Predtým: Bolo to ešte obdobie bez mobilov, takže prekonanie boja medzi najlepšími priateľmi zahrňovalo posielanie lístočkov cez hodiny plné srdiečok a následne objímanie. Žiadna dráma.

Dnes: Udobrenie dnes zvyčajne zahŕňa pozvanie na kávu a usmievavá selfie ako dôkaz toho, že všetku minulosť chcete hodiť za hlavu.

unsplash.com

Piatkový večer

Predtým: Väčšinou ste ho trávili doma ležaním na posteli, rozoberaním všetkých ľudí a skúšaním si outfitov, ktoré ste si aj tak nikdy neobliekli.

Dnes: Niekedy sa s vaším najlepším priateľom vôbec necítite na to, ísť do baru, a tak opäť skončíte doma s pohárom vína v ruke a večer trávite pozeraním filmov.

Dohadzovanie vzťahov

Predtým: Potom, čo ste horko-ťažko definovali, kto sa vám páči, vám váš najlepší priateľ pomohol, aby ste sa neustále zdržiavali na miestach, kde bola aj vaša platonická láska.

Dnes: Dnes je to už celkom iné. Dnes vám váš najlepší priateľ pomáha hľadať vašu platonickú lásku na sociálnych sieťach a snaží sa o danom človekovi zistiť čo najviac.

Partia

Predtým: Len veľmi ťažko ste medzi seba pribrali niekoho nového, pretože ste nevedeli, či mu môžete dôverovať. Keď nejakým činom preukázal svoju vernosť, bol „prijatý“ do skupiny a vy ste sa k nemu správali ako k rovnocennému.

Dnes: Je to presne takisto. V podstate sa nič nezmenilo.

unsplash.com

„Trkotanie“

Predtým: Niekedy sa väčšinou v nezáväzných rozhovorov rozoberali vzťahy iných ľudí zo školy alebo ich nový účes.

Dnes: Čokoľvek to je, pravdepodobne to má niečo spoločné s Game of Thrones.

Zlomené srdcia

Predtým: Ak ste práve prežívali rozchod, nikto iný vám nedokázal lepšie pomôcť, než váš najlepší priateľ.

Dnes: Opäť, stále je to rovnaké. Niet nad najlepšie priateľa.

Ako sa chodilo von

Predtým: Zvonili ste si na zvončeky a s malou dušičkou ste sa pýtali rodičov, či ten druhý môže ísť von.

Dnes: Na dorozumievanie sa už ani nepotrebujete slová. Stačia smajlíky a obrázky.

Problémy

Predtým: Zvyčajne ste sa do problémov dostali pre neurobenú robotu, ktorú vám rodičia dali, pre neskorý príchod domov alebo pre váš podrezaný jazyk, pretože niekedy ste to jednoducho nezastavili a rodičom ste papuľovali.

Teraz: Jeden by si povedal, že teraz, keď už ste dospelí, do žiadnych problémov sa nemôžete dostať, no improvizované výlety do kaviarní dokážu „nahnevať“ nejedného manžela.

unsplash.com

Nenávidenie rovnakých ľudí

Predtým: Ak ste raz niekoho neznášali, tak ste ho neznášali. Bodka. Kedysi stačili povrchné pohľady, ignorovanie a posmešky vždy, keď ten nenávidený človek prešiel okolo vás.

Teraz: V súčastnosti to funguje asi tak, že danému človeku posielate čo najviac obrázkov, len aby mu bolo jasné, že na akciu, kde sa vy výborne zabávate, nebol pozvaný.

Ukazovanie vášho priateľstva

Predtým: Vyrobené náramky priateľstva. Bez toho to nešlo.

Teraz: Rovnaké smajlíky, srdiečka či hastagy na sociálnych sieťach to istia.

Pozri aj: Je generácia Y naozaj stratenou generáciou? Na názor a skúsenosti sme sa opýtali viacerých Slovákov

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov