V minulosti to možno bolo normálne, no dnes v nás vyvolávajú množstvo otázok.

Pre krásu sa trpí však? Zdá sa, že pokiaľ ide o našich predkov, akoby to platilo dvojnásobne. Rôzne kozmetické či módne vychytávky z minulosti totiž v dnešnej dobe vyvolávajú mnoho otázok, no vo svojej dobe boli pravdepodobne naozaj skvelým riešením každého problému. Veď nakoniec, presvedčte sa sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké absurdné veci ide?

Rúž vyrobený z chrobákov a mravcov (Staroveký Egypt)

Starovekí Egypťania, či už bohatí či chudobní, nosili rúž – najmä ako ochranu pred slnkom a vetrom, no samozrejme, že aj ako ozdobu. Spočiatku sa na jeho výrobu používalo farbivo z morských rias, jód, bróm a manitol, avšak táto kombinácia bola celkom škodlivá. A tak sa Egypťania naučili vyrábať červené farbivo nazývané karmín z chrobákov a mravcov. Akokoľvek nechutne to znie, aj napríklad taká Kleopatra bola veľkým fanúšikom narúžovaných pier.

Zväzovanie nôh (10.-20. storočie, Čína)

Zväzovanie nôh, alebo inak povedané aj “footbinding“, bol spôsob, ako zmeniť žene tvar nohy, aby chodidlá ostali malé. Takéto nohy sa potom označovali ako „lotosové nohy“ a symbolizovali vysoké postavenie žien. Mučivé zväzovanie nôh však viedlo k rôznym postihnutiam, ktorými žena trpela počas celého života.

brightside.me

Dlhé špicaté topánky (Stredovek)

Dĺžka špičky na topánke sa líšila pre rôzne vrstvy populácie. Princovia mohli nosiť topánky so špičkou dlhou až takmer 80 centimetrov, pre aristokraciu to bolo niečo málo cez 60 centimetrov, mešťania mohli mať topánky dlhé maximálne 25 centimetrov a sedliaci nie viac ako 13 centimetrov. Takže, vďaka topánkam sa dokázalo určiť spoločenské postavenie daného človeka. A aby sa samozrejme ľudia nepotkli, prázdne miesta od prstov až po koniec topánky boli vyplnené slamou.

„Vypchaté“ odevy (16.storočie, Anglicko)

V čase vlády kráľovnej Alžbety I. bolo veľmi populárne nosiť vypchaté rukávy, ktoré boli väčšinou vyplnené pilinami. Mužom to pridávalo na rešpekte, či vytvorilo to o nich obraz, že sú svalnatejší. Ale nevypchávali sa len ramená, muži si vypchávali taktiež hrudník, brucho či stehná a ženy zase prsia a boky, aby vyzerali väčšie.

Kozmetika vyrobená z rádioaktívnych prvkoch (1930)

Na konci devätnásteho storočia objavili francúzsky vedci Pierre a Maria Curie rádium. O niekoľko rokov neskôr trh zaplavili kozmetické výrobky obsahujúce nebezpečné rádioaktívne látky. Výrobcovia týchto krémov či iných prípravkov sľubovali ženám krásnu a žiarivú pleť, no akosi pozabudli na vedľajšie účinky.

Vysoké účesy makarónov (18.storočie, Anglicko)

V Anglicku sa objavili módni šľachtici, ktorí sa začali nazývať „makaróni“. Ich zvláštny názov je jedna vec, no ešte zvláštnejšie boli na nich ich vlasy. Výška ich účesov dosahovala astronomické rozmery a dokonca si na vrch dávali ešte malé vtipné klobúky. Jediný spôsob, ako ich dať dole, bolo mečom.

brightside.me

Extrémne dlhé nechty (Staroveká Čína)

Dlhé nechty boli v Číne naozaj veľmi populárne. Boli symbolom bohatstva, pretože bolo jasné, že ten, kto mal dlhé nechty, nemusel tvrdo pracovať.

Pot gladiátorov ako kozmetický produkt (Staroveký Rím)

Áno, čítate správne. Pot gladiátorov bol veľmi vychytený a silný kozmetický produkt, ktorý sa bežne predával v stánkoch so suvenírmi umiestnenými okolo arén, kde sa konali gladiátorské bitky.

Namaľované nohy (Obdobie 2. svetovej vojny)

Počas 2. svetovej vojny bolo nylonu nedostatok, no ženy aj tak nesmeli mať holé nohy, pretože sa to považovalo za nemiestne. Ako sa s tým vysporiadali? Ženy si začali nohy maľovať tak, aby to vyzeralo, že na sebe silonky majú. Existovali na to rôzne módne salóny, ktoré ponúkali takéto služby.

Pozri aj: Prekvapí vás, čo všetko o vás prezrádzajú jednotlivé časti vášho tela

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov