Vďaka Instagramu či Facebooku sa stretávame s toľkými motivačnými citátmi, že sme voči nim akoby rezistentní. Čo s vami urobí veta: „Môžeš mať buď výsledky, alebo výhovorky. Nikdy nie oboje.“ Že nič?

Nuž, to sa dalo čakať. Zvykli sme si veľmi selektívne filtrovať to, nad čím sa zamyslíme. Potom sa nám často stáva to, že máme toxické myslenie a ani si to neuvedomujeme. Často klameme samých seba tak dobre, že svojim klamstvám skalopevne veríme. Našťastie, všetko sa dá napraviť. Stačí chcieť a sústrediť sa. Uvidíte, že výsledok bude stáť za to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám predstavujeme 7 výhovoriek, s ktorými by ste mali hneď teraz prestať…

Nemám čas

Skutočne? Koľkí z nás sú majstrami prokrastinácie! Iste, je pohodlnejšie tváriť sa, že pracujem, než skutočne pracovať. Ale čo z toho máme? Teda, okrem strateného času. Prokrastinácia sa dostáva do hry, keď po rozhodnutí príliš dlho otáľame a miesto toho, aby sme si na rovinu priznali, že sa nám nechce, sa sami pred sebou tvárime, že máme mnoho práce.

Čo s tým: Premýšľajte pomalšie! Miesto toho, aby ste si dopredu naplánovali tisíc vecí, ktoré by ste chceli stihnúť, si na každý deň zadeľte len niekoľko, ktorým sa budete naozaj venovať. A keď sa už pre niečo rozhodnete, pusťte sa do toho!

Unsplash.com/Calum Macaulay

Potrebujem…

Myslíme si, že potrebujeme toľko vecí. Že nie? Veď si len spomeňte, ako to u vás vyzerá, keď idete do nákupného centra kúpiť jednu vec. S koľkými taškami sa vrátite? V skutočnosti sme príliš pohodlní a radi sa nechávame klamať marketingom značiek, ktoré nám hovoria, že keď si kúpime to, alebo ono, budeme sa mať lepšie, budú z nás ľudskejší ľudia…

Všetko je to lož. K životu toho potrebujeme oveľa menej, než si myslíme. Sme len príliš pohodlní si to na sebe overiť.

Čo s tým: Naštudujte si niečo o minimalizme, alebo skúste týždeň kupovať naozaj len to, čo je nevyhnutné.

Je to ťažké!

Ó, isteže! Je oveľa ľahšie sa vyhovárať, že na niečo nemám, než to aspoň skúsiť. Radi sa utápame vo vlastnej neschopnosti, lebo tak nemusíme vystúpiť z našej zóny komfortu. No stále platí, že nič, čo stojí za to mať, sa nezískava ľahko.

Čo s tým: Predstavte si, aký by mohol byť váš perfektný život (samozrejme, zostaňte realistami). Opýtajte sa samých seba, ako ste na tom teraz. Je ten rozdiel veľký? Tak makajte! Väčšinou platí, že cieľ nedosiahnete preto, že ste to príliš skoro vzdali a nie preto, že je nedosiahnuteľný.

Nemám na to…

Je úplne prirodzené, že z amatéra sa zo dňa na deň nestane majster, no vzdávať to hneď na začiatku nie je správne. Často sa pozeráme na úspešných ľudí  a vidíme len to, čo chceme… Tak napríklad, slovenskej tenisovej jednotke, Dominike Cibulkovej, všetci od detstva vraveli, že na to nemá – je nízka, nemá na tenis vlohy, bla bla bla…

V čom spočíva to, že je v svetovej desiatke? Neuverila tomu, že na to nemá a radšej sa rozhodla ukázať všetkým, ako veľmi sa mýlili.

Čo s tým: Je to na vás. Buď si myslíte, že môžete, alebo že nemôžete. V oboch prípadoch máte pravdu.

Unsplash.com

Čo povedia ostatní?

Strach z odmietnutia, z výsmechu, z poníženia, z toho, že by sme boli outsiderom… Koľkým z nás to bráni v tom, aby sme robili to, čo nás naozaj baví? Žijeme svoj život podľa predstáv iných a potom sa stáva, že ani nežijeme, len prežívame.

Spomeňte si teraz na uznávaných a slávnych ľudí z histórie… Galileo Galilei, Vincent van Gogh, Stebe Jobs… a to sú len traja z mnohých. Títo muži sa nebáli byť iní, aj keď ich to stálo všetko. Cítili, že majú na tejto zemi poslanie, ktoré je dôležitejšie, než mienka ľudí.

Čo s tým: Dôležité poslanie, ktoré nemôže vykonať nik iný, máte na tomto svete aj vy. Ak budete žiť podľa toho, čo si myslia ostatní, na konci života budete ľutovať, že ste nemali dosť odvahy ísť si za svojím. A nezabúdajte, že väčšina ľudí rieši túto otázku tiež, takže hlúpym poslúžite ako zásterka na to, aby sa nezaoberali svojím životom a tých múdrych  môžete inšpirovať, aby aj oni našli odvahu žiť, ako sa im páči..

Dnes nie, ZAJTRA

Aj vy patríte k tým, ktorí veria, že budúcnosť je to, čo bude zajtra? Alebo skôr preferujete čakanie na špeciálne príležitosti? Alebo si myslíte, že na to či ono musíte byť dostatočne pripravení?

Samé kecy a plané úvahy. Jediné, čo máte v rukách je TU a TERAZ. Ak to, čo chcete urobiť odložíte na zajtra, alebo budete čakať na špeciálnu príležitosť, možno sa toho ani nedožijete. Omylom dnešných ľudí je, že žijú, akoby nikdy nemali zomrieť, riešia nepodstatné veci a to dôležité odkladajú na neskôr… Neskôr je náplasť na lenivosť, pohodlnosť a strach z neznámeho.

Čo s tým: Popremýšľajte, či máte naozaj pádne dôvody, prečo by ste to podstatné nemohli už dnes. Ste vážne chorí? Je to dlhodobý projekt? Máte iné, naozaj neodkladné povinnosti? Nie? Tak sa už konečne prestaňte klamať, aby ste s posledným výdychom nemuseli ľutovať, že ste sa nedožili toho zajtra. Dožili, lebo zajtra začína každé ráno….

Unsplash.com/Eric Ward

Nemám šťastie

Ako ospravedlnenie toho, že ste nevyhrali lotériu, je táto veta na mieste. No keď ju používate na to, aby ste našli dôvod, prečo nie ste v živote šťastní, je to len zbabelá výhovorka.

Viete, váš život je vo vašich rukách a to, ako ho prežijete, záleží len od vás. Nie od vašej matky, partnera, učiteľov, kamarátov či šéfa v práci. A jediný, kto vám bráni v tom, aby ste žili svoje sny, ste vy sami.

Čo s tým: Odvahu. Nie ste jediní, kto má strach. Ísť za tým, čo chcete, si vyžaduje vždy veľa odvahy. Idete predsa na tenký ľad, s kožou na trh, do neznáma… Veď viete, čo myslím.

Vrátim sa k vete z úvodu – Môžete mať výhovorky, alebo výsledky. Nikdy nie oboje. No vyberajte uvážlivo, závisí od toho váš život!

Pozri aj: Psychológovia odporúčajú: Používajte toto 2-hodinové pravidlo a váš život sa zmení o 180°

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov