Byť introvertom vo svete plnom extrovertom je niekedy poriadne náročné.

Byť introvertom vo svete, ktorý oslavuje najmä extrovertov, je niekedy poriadne náročné. Očakáva sa totiž od vás, že sa budete príjemne cítiť vo veľkých skupinách ľudí, nebudete mať zábrany rozprávať alebo budete maximálne spoločenskí. Ale introverti takto fungovať nedokážu a často sú preto extrovertmi nepochopení.

Článok pokračuje pod videom ↓

A tu je 7 priznaní introverta, ktorý žije vo svete stvorenom pre extrovertov.

#1 “Ak vyzniem hrubo, je to pravdepodobne len preto, že sa necítim veľmi príjemne.“

Pre ostatných je jednoduché myslieť si, že introverti neznášajú svet a pohŕdajú všetkými naokolo. No pravda je taká, že introvert nemá v úmysle vyznieť hrubo, neslušne či chladne. On len zápasí so svojimi vlastnými myšlienkami typu: “Čo mám teraz povedať? Mám vôbec niečo povedať? Mám sa zasmiať alebo nie?”.

Pokiaľ príde na cudzích ľudí, introverti nie sú veľmi výreční, no nie je to preto, že sa s nimi nechcú rozprávať. Je to preto, že takéto situácie sú pre nich naozaj ťažké a nepríjemné. Samozrejme, že sa snažia zo všetkých síl, ale nejde im to tak jednoducho ako extrovertom. Je to pre nich beh na dlhé trate.

#2 “Rád trávim čas osamote, no neznášam samotu.“

Dáva to vôbec zmysel? Introvert má rád (a zároveň potrebuje) čas, ktorý by mohol stráviť osamote, len on a jeho vlastné myšlienky. Je to ako dobitie bateriek, načerpanie novej sily pokračovať v živote ďalej. Ale aj napriek tomu neznáša samotu. Nikto nie je rád, ak musí byť pridlho sám. Nikto nie je rád, ak ho zožiera pocity osamelosti. A preto aj introverti potrebujú priateľov. Aj oni sa chcú zabávať, presne ako extroverti. Ibaže potom si to potrebujú vykompenzovať časom stráveným bez ľudí.

unsplash.com

#3 “Naozaj neznášam small talky o ničom.”

Introverti ich neznášajú, pretože ich veľmi nevedia. Vždy, keď sa od nich očakáva, že niečo povedia, zmôžu sa len na krátku odpoveď, kvôli ktorej si opäť ostatní myslia, že sú nahnevaní. V skutočnosti sú pre nich small talky obrovským strašiakom a keď povieme, že pred nimi zažívajú takmer infarktové stavy, vôbec nepreháňame. Oveľa radšej majú konverzácie o zmysle života, o vláde a politike, o knihách a filmoch, jednoducho o všetkom, kde dokážu vyjadriť svoj vlastný názor.

#4 “Aj keď milujem svojich extrovertných priateľov, niekedy je ťažké držať s nimi krok.”

Tento svet bol pravdepodobne vyrobený pre extrovertov. Aspoň tak sa to zdá. A aj keď každý introvert si je toho dávno vedomý, a aj keď každý introvert miluje a podporuje svojich extrovertných priateľov, niekedy je naozaj ťažké udržať si s nimi krok. Je to taký čudný pocit, niečo medzi žiarlivosťou, závisťou a obdivom, ktorý väčšinou vedie k výčitkám.

#5 “Ak mám ísť na miesto, kde bude veľa ľudí, tak radšej zostanem doma.“

Pre introverta nie je veľmi jednoduché ísť niekde medzi masu ľudí a tváriť sa, akoby nič. Príliš veľa ľudí a hluku na jednom mieste introvertov oberá o energiu a preto, ak dopredu vedia, že majú ísť niekde, kde to bude ľuďmi priam preplnené, potom sa radšej rozhodnú zostať doma. Ale opäť, nie z toho dôvodu, že by sa ľudí báli alebo ich neznášali, či nebodaj neznášali zábavu.

unsplash.com

#6 „Nerozprávam veľa, ale ver mi, mám množstvo nápadov. Množstvo dobrých nápadov.”

Introvert toho pred ostatnými možno veľa nenahovorí, no nie preto, že nemá nápady. Má ich, má ich veľa a sú skvelé. So slovami mu to ide ťažšie, najmä pred cudzími, no myšlienok, názorov a ideí má na rozdávanie.

#7 “Aj ja mám emócie, len niekedy neviem, ako ich vyjadriť.“

O introvertoch si ľudia často myslia, že sú úplne chladní. Že nedokážu cítiť, nemajú žiadne emócie, sú zatrpknutí a chcú, aby im dali všetci pokoj. Samozrejme, nie je to tak. Aj introverti dokážu cítiť, dokonca oveľa silnejšie, než ostatní. Niekedy však majú iba problém svoje emócie vyjadriť. Nevedia totiž, ako to urobiť, ale to neznamená, že ich nemajú.

Pozri aj: Na hlúpe otázky hlúpa odpoveď. Toto sú geniálne odpovede na otázky, ktorým čelí (takmer) každý introvert

introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov