Takto sa správajú nevďační ľudia. Ak nechcete patriť medzi nich, takýmto zlozvykom sa radšej vyhnite.

Každému z nás sa už do života priplietol nejden nevďačný človek. Sú to ľudia, ktorí si myslia, že im budú všetci slúžiť, a že vlastnia celý svet. Očakávajú, že im ľudia vždy v niečom pomôžu, no nikdy sa nedostanú k tej časti, v ktorej by povedali aspoň to „ďakujem“. Nikdy nie sú s ničím spokojní a rovnaký neporiadok majú aj v živote. Tak ako sa vyhnúť tomu aby ste sa stali nevďačnou a nešťastnou osobou? Identifikujte ich správanie a snažte sa robiť presný opak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia, ktorí nie sú vďační, sú vždy v núdzi

Vždy potrebujú nejakú pomoc. Či už sa jedná o kancelárske záležitosti, stráženie detí alebo cestovanie. Vždy od vás niečo potrebujú. Sú v neustálom núdzovom stave a tak vytvárajú nezmyselné problémy, na ktorých sa doslova živia. Dôležité je, že aj keď raz za čas potrebujete s niečím pomôcť, nikdy by ste nemali zabudnúť na čarovné slovíčko „ďakujem“.

Nemajú na vás čas, až kým niečo nepotrebujú

Ide o to, že kým od vás nič nepotrebujú, ani neviete, že existujú. Ale keď sú v nejakých ťažkostiach, z ktorých potrebujú nájsť cestu von, ste zrazu ich najlepším priateľom. Nikdy vás nepozvú na kávu či na obed alebo nezavolajú, ako sa máte, len tak z ničoho nič. Aby ste tomu predišli, neozývajte sa iba v prípadoch, keď niečo potrebujete. Oslovte ľudí aj bežne, porozprávajte sa s nimi a pre zmenu sa ich skúste opýtať, či oni niečo nepotrebujú od vás. Vzťahy založené na vzájomnej pomoci sú silné a trvajú celý život.

unsplash.com

Očakávajú, že im za každých okolností pomôžete

Môžu mať pocit, že majú nárok na vašu pomoc, pretože kedysi veľmi dávno pre vás urobili nejakú maličkosť. A teraz im to musíte splatiť desaťnásobne. Tú malú pomoc, ktorú vám poskytli, vám neustále budú vyhadzovať na oči. Áno, je skvelé, ak si ľudia navzájom pomáhajú, a mali by to dokonca robiť nezištne, ale existuje hranica medzi priateľskou pomocou a využívaním.

Svet sa točí iba okolo nich

Musíte nechať tak všetko, čo práve teraz robíte, len aby ste prišli a urobili niečo pre nich. Nie o desať minút, zajtra či na budúci týždeň. Všetko chcú mať hotové hneď a zaraz a vôbec ich nezaujíma, že už máte svoje plány. Musíme sa naučiť byť vďační za akúkoľvek pomoc, to znamená, že sa musíme naučiť chápať, že čas druhých je rovnako vzácny, ako ten náš a nemôžeme mať všetko hneď.

unsplash.com

Ponúknete im prst a schmatnú vám celú ruku

Napriek všetkému, čo pre nich robíte, sa vám otáčajú chrbtom a budú vás neustále upozorňovať na to, že im vôbec nepomáhate. Budú tvrdiť, že oni robia všetku prácu a ako sa vy len prizeráte, aj keď samozrejme, že to nie je pravda. Vyhnite sa tomu tak, že ak vám niekto ponúkne pomoc, poďakujte mu a pochváľte ho. Pekné slová sú niekedy tá najlepšia odmena.

Vždy si budú pamätať ten jeden moment, keď ste im odmietli pomôcť

Či už to bolo kvôli časovým obmedzeniam, alebo vašim vlastným problémom, ak ste im raz odmietli pomôcť, už nikdy na to nezabudnú a veľmi radi vám to budú neustále pripomínať. Nie vždy majú ostatní šancu oplatiť láskavosť, no rozhodne by ich z toho nemali obviňovať. Každý má svoje vlastné problémy a dôvody, pre ktoré to niekedy jednoducho nejde.

Pozri aj: Brzdí vás minulosť? Toto je 10 znamení, že by ste sa mali posunúť ďalej, nakoľko ste v nej uviazli

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov