Časy, kedy jediné, čo sa od žien očakávalo, bola starostlivosť o deti a domácnosť, sú už dávno za nami.

Ľudská spoločnosť prešla za posledné desaťročia enormnými zmenami; zrovnoprávnenie mužov a žien prinieslo nežnému pohlaviu nové možnosti, no i väčší stres. Zdá sa, že najväčší tlak je v súčasnosti vyvíjaný najmä na mileniálky, teda mladé ženy vo veku 20-35 rokov. Majú čo robiť, keď si popri budovaní kariéry spolu s partnerom zakladajú rodinu a ešte sa snažia venovať aj svojim záľubám a sebe samej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 5 hlavných zdrojov tlaku, ktorému musia mileniálky čeliť…

Perfekcionizmus

Tentokrát nejde o osobnostnú vlastnosť týchto žien, ale o požiadavky, ktoré nám diktuje dnešná spoločnosť. Pretože ona prvá sa stala akoby posadnutá myšlienkou dokonalosti. Technický pokrok nám umožnil nielen viac komunikovať, ale sa aj väčšmi porovnávať.

Z reklám a časopisov sa na nás dívajú nádherné a vyretušované modelky, ktoré normálna žena nemá šancu napodobniť. Cez sociálne siete a médiá si utvárame obraz dokonalého života, ktorý je síce plný komfortu a luxusu, no chudobný na kvalitné vzťahy a blízkosť. Toto všetko vplýva najmä na ženy, ktoré majú lepší zmysel pre všetko krásne, než muži. Majú pocit, že musia byť vo všetkom dokonalé; perfektné partnerky, úspešné pracovníčky, nádherne vyzerajúce, výborné športovkyne, skvelé kuchárky…

Unsplash.com/Icons Team

Výskumy ukazujú, že perfekcionistické tendencie vzrástli medzigeneračne až o 33%, čo je enormné číslo. Niet sa potom čomu čudovať, že úmerne s týmto číslo rastie aj počet žien trpiacich na poruchy príjmu potravy, depresie, úzkosti a iné psychické ochorenia. Je to tlak, ktorý neunesie hocikto.

Viac povinností

Už to zďaleka nie je len o varení, praní, žehlení, upratovaní a starostlivosti o deti. Dnešné ženy majú na krku oveľa viac iných povinností a spolu s nimi aj omnoho viac zodpovednosti. Musia si samé platiť účty, bojovať za to, čo chcú, a popri drine v práci by sa ešte mali stihnúť postarať aj o domácnosť a nezanedbávať ani priateľov a osobný život. Vskutku, je toho dosť. Majú čo robiť, aby sa ubránili vyhoreniu a vyčerpaniu, ktoré im pri tom všetkom hrozí.

Súťaživosť

Tým, že je v dnešnej dobe toľko možností, sa u ľudí vyvinula väčšia súťaživosť. V duchu i celkom otvorene sa medzi sebou porovnávame, akoby išlo len o to, kto „dá viac“. Najlepšie to vidno v pracovnom živote, kde už nestačí len vzdelanie, ale aj zručnosti navyše – cudzie jazyky, stáže, skúsenosti… Musíme pracovať oveľa ťažšie, aby sme dosiahli úspech a prácu našich snov, než naši rodičia či starí rodičia. Na mileniálov všeobecne najväčšmi dolieha tlak, aby boli neustále lepší a lepší.

Unsplash.com/Mikail Duran

Žijeme nákladnejšie

A vidno to najmä na bývaní, ktoré patrí medzi tie najnákladnejšie investície. Okrem toho, že ak túžite po vlastnom, mali by ste sa zamýšľať nad hypotékou, ani nájomné nie je najlacnejšie. Vzrástli aj ceny pohonných hmôt, oblečenia, potravín a o elektoronike ani nehovoriac. Máme síce vyšší štandard, no musíme si zaň platiť, čo znamená, že si naň musíme zarobiť. A za tým nie je nič iné, než dlhé hodiny v práci. Mladí ľudia to v dnešnej dobe nemajú s osamostatnením vôbec ľahké. A už vôbec nie ženy, ktoré majú tabuľkovo neraz nižšie platy, než muži.

On-line

Posledný veľký zdroj stresu sú komunikačné technológie. Niekedy, keď ste odišli z práce, ste akoby hodili všetko za hlavu. Dnes už nie. Pokiaľ si to nenastavíte inak, maily či správy vám budú chodiť aj cez víkend a rovnako tak vás môže šéf kontaktovať telefonicky, aj keď ste na dovolenke alebo víkendujete. Tým sa stierajú rozdiely medzi časom stráveným v práci a voľnom, čo spôsobuje, že sme akoby stále v strehu a od práce v skutočnosti nikdy nevypneme.

Navyše, sociálne siete spôsobujú, že viac porovnávame svoje životy so životmi inými a tým sa aj viac podceňujeme. Keď sa to spojí so súťaživosťou a túžbou po dokonalosti, ktoré ženám nie sú cudzie, vznikne z toho šialený kolotoč, z ktorého sa ťažko vystupuje.

Unsplash.com/Caleb George

Čo robiť s tlakom? Je to na vás. Uvedomte si však, že pokiaľ sa vy sami proti nemu nebudete brániť, nikto iný to za vás riešiť nebude. Možno nemôžete zmeniť veľa, no aj maličkosti môžu prispieť k tomu, že sa tlak zmierni a vy sa budete cítiť lepšie. Nezabudnite, že nezáleží na tom, čo si myslia ostatní, ale na tom, čo si myslíte a ako sa cítite vy sami.

Pozri aj: 11 zlatých pravidiel, ktorými sa riadi každá úspešná žena

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov