Aj vy máte niekedy pocit, že vás dnešný svet priam zahlcuje? Žijeme v dobe, kedy máme všetkého priam prebytok: informácií, jedla, oblečenia, možností...

Nie je na tom nič zlé, no ak sa tým necháme pohltiť, ľahko sa môže stať, že stratíme pojem o tom, kým sme a čo je v živote podstatné. Pravdou je, že ku šťastiu nepotrebujeme mnoho vecí, lebo tie nás šťastnými nikdy neurobia. Nie je podstatné to, čo máte, ale kým ste. Aj to je jednou z ideí minimalizmu, ktorá, ako sa zdá, môže byť liekom na dnešný uponáhľaný a preplnený svet.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je minimalizmus?

Nie je to žiadna novinka. Niektoré kultúry už oddávna hlásajú to, že menej je viac, a to nielen vo vzťahu k veciam, ale aj v samotnom myslení a pohľade na život. Vezmite si napríklad také škandinávske krajiny. Jednoducho a skromne zariadené interiéry sa stále tešia veľkej popularite, a to možno aj preto, že ľuďom poskytujú viac voľného priestoru, než preplnené a prezdobené izby.

Okrem toho, minimalizmus je úzko spätý aj s pozitívnym a ohľaduplným vzťahom k prírode. Ten sa odráža aj na oblečení. Miesto siahania po najnovších módnych výstrelkoch, ktoré budú na budúcu sezónu OUT je lepšie kúpiť si niečo nadčasové, z dobrého materiálu, jednoducho niečo, čo môžete zo šatníka vytiahnuť aj o 10 rokov a stále v tom budete vyzerať dobre. Strohejší šatník vám ušetrí nielen peniaze a čas, ale aj energiu, ktorú môžete využiť užitočnejšie. Skvelým príkladom bol Steve Jobs, ktorý nemal problém nosiť stále to isté, lebo vedel, že popri iných veciach to nie je až také podstatné.

Unsplash.com/Lauren Roberts

Nemyslite si však, že minimalizmus je o sporení a lacných nákupoch. Je o rozumnom míňaní a o oslobodení sa od nepotrebných vecí a zbytočných detailov. Triedenie podstatného od zbytočného sa netýka len zariadenia domu či šatníka, ale i mysle, pretože aj v nej si neraz nosíme neužitočné a bezcenné myšlienky a problémy, ktoré nás len zaťažujú.

Prečítajte si týchto 5 spôsobov, ako vám môže minimalizmu uľahčiť život a nechajte sa nimi inšpirovať aj vy…

Ušetríte

Nielen peniaze a čas, ale aj prírodné zdroje. Váš šatník ani štýl neutrpí, ak budete mať miesto 20 kabeliek len 5. Väčšinu z nich aj tak nosíte len zriedka a na každodenné nosenie využívate tie 3 či 4 kúsky stále dookola. Rovnako je to so zvyškom odevu a obuvi. Držte sa pravidla ‚Nie som taký bohatý, aby som si kupoval/a lacné veci‘ a miesto toho, aby ste kupovali viac nekvalitných či aktuálne trendy kúskov, radšej investujte do jedného, no kvalitného a nadčasového. Ako bonus je fakt, že tým šetríte životné prostredie.

Okrem toho, nemusíte chodiť stále v niečom novom, pokojne môžete nosiť tie isté veci aj niekoľkokrát za sebou, čo sa týka najmä slávnostnejších outfitov. Dokonca aj medzi celebritami sa tento trend začína udomácňovať. Vojvodkyňa z Cambridge je toho skvelým príkladom.

Pohodlie

Na to, aby bol váš príbytok útulný a komfortný, nepotrebujete veľa dekoračných predmetov. Tie len odvádzajú pozornosť a svojou štruktúrou preťažujú priestor, čím doslova ruinujú vašu koncentráciu. Navyše, z väčšiny týchto vecí len utierate prach a vôbec ich nepoužívate. Čím viac vecí máte, tým viac času vám zaberie ich údržba. Preto je na mieste otázka, či tie veci ozaj potrebujete. Skúste si doma upratať a vytriediť to, čo nepotrebujete. Uvidíte, že sa v upratanom priestore sa budete cítiť lepšie, a že to bude dobrá psychohygiena.

Unsplash.com/Kara Michelle

Zamilujete si maličkosti

Minimalizmus je aj o tom, že sa prestanete neustále za niečím naháňať a naučíte sa tešiť z toho, čo máte a z maličkostí, ktoré život prináša. Chce to istú zrelosť, aby si človek uvedomil, že vôbec nie je podstatné, čo má, ale s kým je a akých ľudí má okolo seba. Keď zo svojho života odstránite všetko rušivé a nepotrebné, otvorí sa vám nová perspektíva, vďaka ktorej môžete rásť.

Veci nie sú investíciou

Mnoho tovaru, ktorý sa dostáva na pulty obchodov, je už zastaraný, hoci ho uvádzajú ako novinku. Je za tým miliónový biznis, ktorý chce zarobiť, preto vyrába veci vo veľkom a potom ich tlačí do obchodov a drží ich tam, až kým sa nevypredajú skladové zásoby. To nič, že existuje už niečo novšie, hlavne nech si ľudia kúpia to, čo potrebujeme predať. Nevedeli ste o tom?

Takto to v dnešných obchodoch funguje a hlavne v tých zameraných na techniku. Je to ďalší dôkaz toho, že veci nie sú investíciou. Nemá zmysel naháňať sa za tým, čo je aktuálne IN, pretože sa tak zbytočne dostanete do začarovaného kruhu. Najlepšie je investovať do zážitkov.

Menej je viac

Menej zbytočností, viac energie. Menej rozptýlenia, viac času. Je to také jednoduché, až sa to zdá byť absurdné. No funguje to. Je len na nás, či sa dokážeme vzdať našej túžby po všetkom, čo sa nám páči a či si dokážeme vyberať. Platí to nielen pri veciach, ale i pri ľuďoch. Radšej jeden skutočný priateľ, ako 10 falošných.

Minimalizmus skutočne ponúka liek na dnešnú uponáhľanú a hektickú dobu, pretože do života vnáša poriadok a jednoduchosť.

Unsplash.com/Julie Kwak

Tu je niekoľko tipov, ako vniesť minimalizmus do svojho života:

  • Upracte si veci, zbavte sa toho, čo nepotrebujete a všetkému dajte pevné miesto.
  • Nadbytočné oblečenie, dekoratívne predmety či hračky môžete darovať charitatívnym organizáciám.
  • Prestaňte klebetiť, hovorte úprimne a otvorene.
  • Strážte si svoje myšlienky a neriešte to, čo sa vás netýka alebo to, čo nie je podstatné.
  • Doprajte si čas offline a venujte ho svojim priateľom či záľubám.

Pozri aj: Fika: Švédi prišli s novým konceptom, ktorý dokáže nakopnúť vašu produktivitu tak, ako nič iné

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov