Staroveké Grécko a Rím boli a dodnes sú truhlicou veľkého duchovného dedičstva. Mnohé filozofické i prírodovedecké smery vznikli práve v tomto období.

A možno sa vám to bude zdať mimoriadne zvláštne, no mnohé z týchto smerov majú aj pre ľudí dnešnej doby skvelý návod, ako si zorganizovať a efektívne využívať čas. Veľa nám o tom môže povedať stoicizmus, doposiaľ najviac citovaný klasický filozofický smer. Ak vám názov tohto prúdu nič nehovorí, veríme, že mená ako Marcus Aurelius, Seneca či Epictetus dobre poznáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ešte predtým, než sa dostaneme ku konkrétnym radám, si prezradíme niečo o tomto filozofickom smere. Tí, ktorí sa o jeho učenie zaujímajú aj dnes, uvádzajú týchto jeho 5 základných zásad:

  • Svet je dočasný a nepredvídateľný.
  • Je dôležité byť nezdolný, silný a neustále cvičiť sebakontrolu.
  • Koreň našej nespokojnosti spočíva v našich vášňach a zlých návykoch.
  • Nadmerná túžba po bohatstve alebo sláve vedie k duchovnému a morálnemu bankrotu.
  • Najväčšími cnosťami sú súcit, zdržanlivosť a pokora.

Pýtate sa, ako tieto zásady súvisia s produktivitou? Divili by ste sa, no už antickí stoici preferovali aktivitu pred analýzou, lebo dobre vedeli, že veľa premýšľania škodí. Okrem toho zdôrazňovali potrebu ignorovať bezcenné rozptýlenia, ktoré len odvádzajú pozornosť od zmysluplnej práce. A to už má čo povedať aj ľuďom dnešnej modernej a technologickej doby.

Unsplash.com/Tom Morel

Tu sú teda 4 rady stoikov, ktoré vám skvele pomôžu zvýšiť produktivitu:

Svoj čas si vážte viac, než peniaze

Stoici boli jednoduchí ľudia, ktorí si viac než hmotný majetok vážili ten duchovný. Cenili si vedomosti a dobre vedeli, že čas je dôležitejší než peniaze, pretože tie sú zbytočné, keď človek nemá možnosť dobre ich využiť. Veľmi dobre si uvedomovali márnivý postoj ľudí svojej doby a preto ich vyzývali, aby sa každý okamih snažili využívať čo najlepšie. Nemárnite preto svoj čas ani vy, nezabíjajte ho pozeraním videí či seriálov, najmä nie vtedy, ak máte na práci niečo dôležité. Ale táto stoická zásada platí aj v rámci vzťahov, zamestnania či trávenia voľného času – ak máte pri niečom pocit, že je to strata času, nechajte to radšej tak. A na margo bohatstva – na smrteľnej posteli vám bude jedno, koľko jednotiek a núl máte na účte, bude vás však mrzieť každý okamih, ktorý ste nevyužili správne.

Ovládanie emócií je zásadné

Využívanie času vraj veľmi závisí od toho, ako dobre vieme ovládať naše emócie. Niečo na tom pravdy bude, veď si len vezmite, s akou ľahkosťou sa púšťate do práce, keď máte dobrú náladu a naopak, ako vám všetko príde zaťažko keď ste smutní alebo znudení. Stoici radia, aby ste sa nenechali negatívnymi pocitmi odradiť a napriek nim sa pustili do práce. Ak vydržíte, aj emocionálny odpor, ktorý musíte premáhať, sa rozplynie.

Unsplash.com/Allef Vinicius

Prvá vec ako prvá

Inak povedané, začnite tým najdôležitejším. Pozornosť, akú venujete nejakej činnosti, by mala byť priamo úmerná jej hodnote. Vyhnete sa tak tomu, že sa unavíte pri nepodstatných veciach a to, na čom záleží, necháte tak, lebo sa vám už nebude chcieť. Skúste trénovať disciplínu a vždy začať tým najťažším. Isteže, nebude sa vám chcieť, no nevyhovárajte sa na to. Radšej zatnite zuby a vydržte. Uvidíte, že sa vám to oplatí. Možno si to všimnete až neskôr, no ušetríte si tak veľa času a paradoxne, budete toho stíhať viac než predtým.

Sústreďte sa na proces

Stoici veľmi dobre vedeli, že prílišné zameranie sa na cieľ vedie akurát tak k tomu, že sa človek zasníva a analýza výsledku ho napokon paralyzuje. Preto radia, aby ste si stanovili cieľ, no viac sa zamerali na to, ako ho dosiahnuť, než na to, aký bude. A ďalšia rada spočíva v tom, aby ste sa sústredili na to, čo zmeniť môžete a nie na to, čo je mimo rámca vašich možností.

Unsplash.com/Baiq Bilqis

Aj keď dnes existuje mnoho spôsobov, ako zvýšiť svoju produktivitu, len máloktoré naozaj fungujú. Stoici by nám dali za pravdu, že najdôležitejším nástrojom je vaša pevná vôľa a odhodlanie, pretože ak chcete, nič vás nezastaví, no ak nechcete, nič vás nedonúti.

Pozri aj: Týchto 9 filozofických citátov vás prinúti na chvíľu sa zastaviť a niektoré veci vo svojom živote prehodnotiť ešte raz

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov