Každý z nás ich pozná a určite ste už aj vy nejakú vyskúšali. Týkajú sa čohokoľvek; od chudnutia, sporenia až po časový manažment. No skutočne fungujú?

Návodov, ako za 30 dní zmeniť svoj život, je na internete nemálo. Sľubujú priam fantastickú zmenu života, ku ktorej sa dopracujete vďaka plneniu jednoduchých krokov. Preto je na mieste byť skeptickí a neveriť hneď všetkému – veď na sociálnych sieťach sa šíri množstvo hoaxov a nezmyslov. Ak vás zaujíma, ako to s 30-dňovými výzvami naozaj je, čítajte ďalej…

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvou vecou, ktorú mnohí spochybňujú je to, či sa dá za tridsať dní dosiahnuť skutočná a trvalá zmena v živote. Niektorí hovoria, že na to stačí 28 dní, iní, že je to presne tridsať a ďalší, že na to nestačí mesiac, ale rovno tri. Tak ako to je?

Unsplash.com/Ali Yahya

Psychologické výskumy doposiaľ neidentifikovali konkrétny počet dní, ktorý rozhodne vedie k trvalej zmene a funguje u každého, pri každom zvyku a v každej situácii. Je to preto, že vždy záleží na tom, o akú zmenu ide; veď za mesiac sa možno zlepšíte v časovom manažmente, no nový jazyk sa nenaučíte. Okrem toho, veľký podiel na zmene má aj motivácia danej osoby i to, koľko úsilia bude potrebné pre zmenu vynaložiť.

Napriek tomu, že nemáme vedecky podložené jedno jediné číslo, vďaka štúdiám máme aspoň časový rámec toho, koľko trvá, kým sa nové zvyky ujmú. Jedna z nich hovorí o tom, že novým zvykom trvá zhruba 2 týždne až 2 mesiace, kým sa zakorenia. Záleží aj na tom, o čo presne ide a ako veľmi vám na tom záleží.

Iné výskumy tvrdia, že zmena prebehne vtedy, keď o jej realizácii prestanete uvažovať, keď sa vám skrátka zautomatizuje. Popisujú dokonca niekoľko štádií, ktorými si človek pri preberaní nových zvykov prechádza. Na začiatku všetkého je predkontemplačná fáza, počas ktorej o konkrétnej zmene ešte neuvažujete, no vo svojom živote vnímate nedostatky, ktoré by ste radi odstránili.

Unsplash.com/Jonas Svidras

Po nej nasleduje štádium uvažovania a plánovania, kedy sa rozhodujete, čo a ako zmeníte. Ďalej už prechádzate ku konkrétnym činom. Zaujímavé je, že ak sa vám v hluku každodenných povinností snaha o nový návyk stratí, nepovažujete to za zlyhanie. Skrátka to nevyšlo. Špecifickou a dôležitou časťou snahy o zmenu je práve to, ako dlho vydržíte. Ak sa nevzdáte, k tomu, čo ste si zaumienili, sa určite dopracujete.

Čo z toho vyplýva? Asi len to, že 30-dňové výzvy môžu byť dobrým štartérom, ktorý vás na úvod nakopne, no dôležité je aj to, aby ste po skončení výzvy neskončili so snahou aj vy. Lebo iba vtedy má to všetko zmysel.

K tomu, aby ste 30-dňovú výzvu naozaj dobre využili, vám ponúkame niekoľko tipov na zlepšenie:

  • Dôležité je, aby ste si vybrali takú výzvu, ktorá je v súlade so zmenou, ktorú ste pripravení a ochotní urobiť. Neľakajte sa toho, že plán výzvy je náročný, ak korešponduje s tým, o čo vám ide, na konci vám prinesie prospech i zadosťučinenie za námahu.
  • Niečo vám nevyšlo? Máte pocit, že ste zišli z cesty? Nič sa nedeje! Nezabúdajte na to, že výzvu môžete zopakovať alebo začať od znova a lepšie. Je lepšie skúsiť to opäť, ako sa vzdať po prvom neúspechu.
  • Vyberte si takú výzvu, ktorú môžete aj reálne uskutočniť, alebo si ju prispôsobte na svoje pomery a možnosti. Nemá zmysel zaumieniť si, že hneď v prvý deň zabehnete 5 kilometrov, keď nemáte takmer žiadnu kondičku. Buďte realisti.
  • Ak v tom nebudete sami, budete to zvládať s väčšou ľahkosťou. Je preto fajn, ak pozvete partnera či niekoho blízkeho, aby sa k vám pridal. Prípadne vyhľadajte rovno skupinu ľudí, ktorá má podobný cieľ ako vy. Uvidíte, že sa vám motivácia len tak ľahko nevytratí, a že sa vám budú ťažkosti prekonávať o čosi ľahšie. Navyše, môžete pritom získať aj nové priateľstvá.
Unsplash.com/Helena Lopes

Napokon tu pre vás máme 30-dňovú výzvu, ktorá prospeje vašej mysli a pomôže vám vidieť život v krajších farbách…

1.deň: Porozmýšľajte nad 1 vecou, za ktorú ste vďační.

2.deň: Prečítajte si niekoľko vtipov, ktoré vás rozosmejú.

3.deň: 3 minúty meditujte.

4.deň: Aspoň pár minút sa rozprávajte s niekým, kto vás rozosmeje a zlepší vám náladu.

5.deň: Počúvajte hudbu, ktorá vám prinesie radosť a dobrý pocit.

6.deň: Napíšte si 3 veci, ktoré vás v živote robia šťastnými.

7.deň: Pozrite si dobrú komédiu alebo video, ktoré vás pobaví.

8.deň: 8 minút meditujte.

9.deň: Spojte sa s dobrým priateľom a ak je to možné, choďte spolu na kávu či na prechádzku.

10.deň: Počúvajte hudbu, ktorú máte radi.

11.deň: Napíšte si 3 veci, za ktoré ste v daný deň vďační.

12.deň: Podeľte sa s priateľmi o vtipy či zábavné historky.

13.deň: 13 minút meditujte.

Unsplash.com/Jude Beck

14.deň: Kontaktujte niekoho, na kom vám záleží a o kom ste už dlhšie nepočuli.

15.deň: Zavrite sa do izby, pustite si hudbu, ktorú milujete a aspoň 15 minút na ňu skúste tancovať.

16.deň: Napíšte si 3 vlastnosti, ktoré na sebe máte radi.

17.deň: Pozrite si staré fotky či videá a zaspomínajte si na „staré dobré časy“…

18.deň: 18 minút meditujte.

19.deň: Ozvite sa niekomu blízkemu, s kým ste sa už istý čas nerozprávali a niečo spolu podniknite.

20.deň: Pustite si dobrú hudbu a len tak si ju vypočujte. Snažte sa na nič nemyslieť a oddýchnuť si.

21.deň: Napíšte si mená 3 osôb, za ktoré ste v živote vďační. A dajte im to vedieť.

22.deň: Podeľte sa so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach o niečo pozitívne, čo ich pobaví alebo poteší (vtipy, videá, inšpirujúce citáty…).

23.deň: 23 minút meditujte.

24.deň: Urobte niečo pre osobu, ktorú máte radi.

25.deň: Pustite si hudbu, pri ktorej sa vám vybavia krásne spomienky.

26.deň: Zaznamenajte si 3 veci, za ktoré ste v dnešný deň vďační.

27.deň: Pozrite si video/film, ktorý vás pobaví.

28.deň: 28 minút meditujte.

29.deň: Venujte sa niekomu, na kom vám skutočne záleží a vypnite pri tom mobil.

30.deň: Doprajte si čas pre seba pri káve či čaji a s hudbou, ktorá vám prinesie tú správnu náladu.

Pozri aj: 100-dňová výzva – 60 kro­kov, ktoré zme­nia tvoj život k lep­šiemu

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov