Určite každý z nás prichádza do styku s takým človek, o ktorom je presvedčený, že hoc sa naoko tvári ako skvelý kamarát, v skutočnosti nás až tak v láske nemá. A práve tieto znaky ti pomôžu odhaliť, či je to naozaj tak.

Denne prichádzame do kontaktu s množstvom ľudí. Či už trávime čas s našimi priateľmi, alebo sa zoznamujeme s niekým novým, môžeme mať niekedy pocit, že niekto nás nemá až tak rád, ako sme si spočiatku mysleli. Samozrejme, nie vždy to musí byť pravda, no vo väčšine prípadov sa naša intuícia nemýli. A týchto 11 spôsobov vám môže pomôcť odhaliť to, či sú vaše predpoklady správne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Negatívna reč tela

Reč tela je dôležitá, pretože nám dokáže povedať a odhaliť veľmi veľa. Samozrejme ak vieme, kde sa máme pozerať. Ak sa niekto vo vašej prítomnosti cíti pohodlne, spokojne a príjemne, aj jeho reč tela bude pozitívna. Má uvoľnené ramená, snaží sa udržiavať dobrý očný kontakt či mať na tvári rýdzi úsmev. Ak vás však niekto nemá až tak rád, jeho telo sa môže správať presne opačne. Môže vyzerať strnulo, napäto, ruky môže mať napríklad prekrížené, nesnaží sa o očný kontakt, skôr ho zaujíma všetko okolo, alebo sa za niečo skrýva, ako napríklad za tašku.

Nútený úsmev

Predstieraný či silený úsmev môže byť ďalším znakom toho, že niekto vás nemá až tak rád, ako ste si možno mysleli. Aj preto by sme si mali na druhých všímať, ako sa v našej prítomnosti správajú. Ak sa totiž smejeme úprimne, zapájame do tejto činnosti viac tvárových svalov, ako keď to iba predstierame. Falošný úsmev sa taktiež dá veľmi rýchlo odhaliť. Ľudia väčšinou vyzerajú ako napätí školáci snažiaci sa pózovať na fotografii.

pexels.com

Nekopírujú vašu reč tela

Vráťme sa trochu k už spomínanej reči tela. Možno ste o tom vedeli, možno nie. Keď sa niekomu páčime, snaží sa kopírovať našu reč tela alebo držanie, hoc si to ani neuvedomuje. Napríklad, keď si nejak založíte ruky, ten druhý to môže urobiť tiež. Podvedome totiž prepíname naše držanie tela tak, aby sa zodpovedalo tomu, kto sa nám páči. Toto neverbálne zrkadlenie signalizuje, že sme spolu navzájom spojení. Ak vás však samozrejme niekto nemá až tak rád, vašu reč tela neokopíruje.

Neexistujúci očný kontakt

Rovnako ako reč tela, aj očný kontakt dokáže odhaliť pravého a úprimného kamaráta od toho, kto to celý čas iba predstiera. Ľudia, ktorí sa majú radi, si vzájomne pozerajú do očí. Naopak tí, ktorí to iba predstierajú, majú s očným kontaktom značné problémy.

pexels.com

Krátke rozprávanie

Ak vzťah, či už kamarátsky alebo akýkoľvek iný smeruje dobrým smerom, druhá osoba je vždy nadšená, ak s vami môže čo i len na chvíľu hovoriť. A potom sa zrazu obaja zarozprávate o vašich pocitoch, myšlienkach, o tom, ako trávite dni a podobne. Ale ak vás niekto nemá rád? Potom sa vám dostávajú iba krátke odpovede, ako napríklad “mal som sa dobre”, “bolo tam fajn”, alebo “všetko v poriadku”.

Nikdy nič neplánujú

Samozrejme, aj ak ste s niekým takým, o ktorom máte podozrenie, že vás nemá až tak úprimne rád, môžete mať svetlé momenty a dokážete sa spolu smiať a užívať si. Ale ktorý z vás je ten, čo vždy všetko naplánuje? Ak si všimnete, že iba vy ste ten, kto sa vždy snaží napísať správu, naplánovať niečo či udržať rozhovor, nie je to dobré znamenie.

pexels.com

Zdá sa, že nikdy nepočúvajú

Dobrý priateľ ocení vaše názory a myšlienky a vždy vám dá priestor, aby ste povedali čo máte na srdci. Naopak niekto, kto vás nemá rád sa nebude obťažovať tým, aby vás naozaj vypočul. To vedie k jednostrannej konverzácii a vy sa môžete cítiť nevypočuto. A to nie je dobré.

pexels.com

Vždy majú výhovorky

Každému sa stane, že aj tie najlepšie plánované akcie jednoducho niekedy nevýjdu. To však nie je žiadny veľký problém. Ak si však osoba neustále vymýšľa nové a nové výhovorky, prečo s vami nemôže ísť tam a tam, berte to ako malú pomôcku. Áno, ľudia sú častokrát zaneprázdnení, no praví priatelia si na seba vždy dokážu nájsť aspoň trochu času.

Cítite sa trápne

Keď ste v blízkosti ľudí, ktorých máte radi, a ktorí majú radi vás, tak cítite, že život je zrazu oveľa jednoduchší a ľahší. Ale ak ste s niekým a cítite sa pri ňom nie až tak uvoľnene či dokonca trápne, môže to byť známkou toho, že vaše priateľstvo nie je až tak silné, ako ste si možno mysleli.

pexels.com

Cítite to vo vašom vnútri

Napokon, ak vás niekto nemá až tak rád je možné, že to cítite niekde vo vašom vnútri. Napríklad máte taký pocit, že osoba dúfala, že sa neukážete na jej oslave alebo cítite, že všetko iba predstierajú. Nech cítite čokoľvek, svojim inštinktom by ste mali veriť. Nikto nemá čas na vzťahy, ktoré za to nestoja. Ak máte pocit, že niekto vás nemá až tak rád, nestrácajte čas presviedčaním ho o opaku. Jednoducho sa vo svojom živote pohnite ďalej a otvorte dvere pre nových a zaujímavých ľudí, ktorí sú hodní vašeho času.

Pozri aj: PREČO JE PRE CITLIVÝCH ĽUDÍ ŤAŽŠIE NÁJSŤ SI VZŤAH?

psych.sk (Alexandra Geletová), bustle.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov