Ťažké detstvo z vás mohlo vyformovať silného človeka.

Nikto si nevyberá, do akej rodiny sa narodí. Niekto má to šťastie, že sa ocitne v milujúcom a harmonickom prostredí, iní si zase musia odtrpieť ťažké detstvo. Niektorí si s detstvom spájajú lízanky, cukríky, dúhy a hračky, iní zas žiaľ rozvod, ťažkosti, zneužívanie, závislosti a problémy. Aj napriek tomu veríme, že existuje niekoľko spôsobov,  ktorými z vás drsné detstvo z dlhodobého hľadiska vytvorilo silnejšieho človeka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 10 „superschopností“, ktorými disponujú ľudia, ktorí prežili naozaj ťažké detstvo.

Majú inštinkty prežitia

Zatiaľ čo niektoré deti sa vôbec nemusia zaujímať o svoje inštinkty prežitia, pretože je tu niekto, kto sa stará o ich potreby, iní to nemajú tak jednoduché. Avšak keď dosiahnu dospelosť, dokážu si na ňu ľahšie zvykať, pretože už v podstate žili „dospelý“ život.

Vedia, že nie všetky veci im padnú do náručia

Namiesto mylného pocitu, že na niektoré veci vôbec netreba tvrdú prácu, pretože k nám prídu samé, vedia, že ak niečo chcú, musia si to získať sami.

unsplash.com

Majú realistické ideály týkajúce sa dospelosti

Keď sa deti už blížia k prechodu medzi detstvom a dospelosťou, môžu mať na ňu ešte celkom naivný uhol pohľadu. Ale dieťa, ktoré prežilo ťažší život už vie, čo nám dokáže svet ponúknuť, a preto má realistickejšie očakávania.

Sú vďační za to, čo dosiahli

Rovnako ako človek, ktorý žil ťažký život, aj dieťa, ktoré malo ťažšie detstvo, bude vďačné za akékoľvek požehnanie na ceste životom, pretože vie, že nie všetko v živote je dokonalé.

Sú odolní

Mnohé deti si v dospelosti nebudú vedieť dať rady s niektorými ťažkosťami, ktoré ich postretnú. No dieťa, ktoré sa vyvinulo z ťažkého detstva, bude schopné vydržať viac, pretože už také tažkosti v živote zažilo.

Budú skvelými rodičmi

Mnohí z týchto ľudí, ktorých detstvo nebola žiadna sladká rozprávka budú naozaj skvelými rodičmi pre svoje deti. Prečo? Pretože sa môžu učiť z chýb vlastných rodičov a už majú vzor toho, ako sa to nemá robiť.

unsplash.com

Dokážu viac odpúšťať

Keď ste sa v živote stretli s dobrými aj zlými ľuďmi, už viete, kedy človek skutočne myslí to, že mu je niečo ľúto úprimne a kedy to len predstiera. Preto tí, ktorí prešli ťažším detstvom, odpúšťajú oveľa viac chýb druhým – pretože cítia ich úprimnosť.

Súcitia

Keď ste vydržali v detstve viac problémov ako mnohí dospelí doteraz, je ľahšie vyjadriť súcit s ostatnými, pretože chcete urobiť zo sveta lepšie miesto.

Dokážu lepšie posúdiť zlú sitáciu

Kedže si ňou prešli už nespočetne veľakrát, zlú situáciu dokážu odhadnúť kedykoľvek, keď sa s nejakou stretnú.

Majú lepšie komunikačné schopnosti

Ak ste sa kedysi ocitli medzi krutými rodičmi alebo zneužívajúcimi opatrovateľmi, možno ste rýchlo zistili, čo to znamená starostlivo vyberať vaše slová. Možno sa vám to vtedy zdalo zlé, no v budúcom živote to môže byť pre vás prospešné.

unsplash.com

Pozri aj: Keď dieťaťu vo vašom vnútri stále niečo chýba. Toto je 7 príznakov toho, že ste boli v detstve emocionálne zanedbávaní

educateinspirechange
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov